Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν το “ναι” στο δημοψήφισμα για το νέο όνομα των Σκοπίων




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Παρέμβαση υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί στα Σκόπια τον Σεπτέμβριο, για να αποφασιστεί αν θα γίνει δεκτή η Συμφωνία των Πρεσπών και η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε προχθές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου Χέδερ Νάουερτ, ο κ. Πομπέο έδωσε τα συγχαρητήρια του στον κ. Ντιμιτρόφ για την ιστορική, όπως την χαρακτήρισε, συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας.

Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του για τη συμφωνία, η εφαρμογή της οποίας -όπως τονίζεται- θα επιτρέψει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως Βόρεια Μακεδονία και θα διευκολύνει την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανακοίνωση της εκπροσώπου αναφέρει ότι ο κ. Πομπέο και ο κ. Ντιμιτρόφ συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένου του επερχόμενου δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι το δημοψήφισμα θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους για ένα θέμα ζωτικής σημασίας για το μέλλον των Σκοπίων.

Σημειώνουμε ότι στην ανακοίνωση τα Σκόπια ονομάζονται “Μακεδονία”.

Γεωπολιτικό σκάκι στα Βαλκάνια: Η ευρωπαϊκή παγίδα για τις ΗΠΑ στα Σκόπια και η Ελλάδα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: