Ο Τραμπ υπέγραψε τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου: Πάγωσε την πώληση των F-35 στην Τουρκία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε στις 2.50 μ.μ. (ώρα Νέας Υόρκης) το νόμο για τον προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, στον οποίο περιλαμβάνεται το πάγωμα της πώλησης των μαχητικών αεροπλάνων F-35 στην Τουρκία. 

Στόχος του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του οικονομικού έτους 2019, είναι η ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη με στόχο να αποθαρρυνθεί η Ρωσία.

Μεταξύ άλλων ο νόμος αυτός αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό και προβλέπει τη μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση για τους στρατιωτικούς εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: “The John S. McCain National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2019”, προς τιμή του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, που κρατήθηκε επί χρόνια αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει επικρίνει κατ’ επανάληψη την πολιτική που ακολουθεί ο Τραμπ.

O Νόμος για την Εθνική Άμυνα, προβλέπει τον τερματισμό της πώλησης αμερικανικού οπλισμού στην Τουρκία έως ότου το Πεντάγωνο καταρτίσει έκθεση εντός 90 ημερών σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία  και την επίδραση από την αποκοπή της Τουρκίας από την αλυσίδα παραγωγής των F35.

Εν μέσω της κρίσης στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, με αφορμή την κράτηση, από τις τουρκικές αρχές, του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο νόμος απαιτεί την απελευθέρωσή του.

Ο πρόεδρος Τραμπ ταξίδεψε στο Φορτ Ντραμ της Νέας Υόρκης και επισκέφθηκε το στρατόπεδο της 10ης Ορεινής Μεραρχίας, ειδικά για τον σκοπό αυτόν. Υπέγραψε τον νόμο περιστοιχιζόμενος από στρατιώτες, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Νέο χτύπημα εναντίον της Τουρκίας, αναμένεται να καταφέρει σήμερα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα υπογράψει το νομοσχέδιο για την ετήσιο προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, που περιλαμβάνει και το πάγωμα της πώλησης των μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Η υπογραφή θα γίνει στη διάρκεια πανηγυρικής τελετής στη βάση Wheeler-Sack Army Air Field, που βρίσκεται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η τελετή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 2.30 το μεσημέρι (9.30 το βράδυ ώρα Ελλάδος). Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: “The John S. McCain National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2019”.

Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με συντριπτική πλειοψηφία από το Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος είχε επιχειρήσει να αλλάξει, χωρίς επιτυχία, έξι σημεία του νομοσχεδίου, ανάμεσα σε αυτά και την πρόνοια για πάγωμα παράδοσης των F-35, μέχρις ότου αποδείξει το Πεντάγωνο ότι η Τουρκία είναι ένας καλός και πιστός σύμμαχος της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

  • Οι γερουσιαστές και οι βουλευτές απαιτούν επίσης την άμεση απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο στόχευσε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ισχυριζόμενος ότι είναι κατάσκοπος και συνεργάστηκε με «τρομοκράτες»

Οι Αμερικανοί νομοθέτες αρνήθηκαν να αφαιρέσουν την αναφορά για την Τουρκία, η οποία αναμένεται να γίνει από σήμερα νόμος του αμερικανικού κράτους, μέσα από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτι, έστειλε και σχετική επιστολή στους γερουσιαστές ωστόσο, δεν κατάφερε να διεξαγάγει χωριστό αγώνα με το Κογκρέσο σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Τουρκία. Το τελικό νομοσχέδιο εμποδίζει τη μεταφορά των F-35 στην Άγκυρα μέχρις ότου το Πεντάγωνο ολοκληρώσει μια αξιολόγηση τωντουρκοαμερικανικών σχέσεων.

Οι νομοθέτες ανησυχούν για το σχέδιο της Τουρκίας να αγοράσει το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, την κράτηση του Αμερικανού ποιμένα Andrew Brunson και τις κινήσεις του στη Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Το ετήσιο νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής είναι ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου έχει στόχο την ανοικοδόμηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η υπογραφή του νομοσχεδίου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τουρκίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο χείριστο σημείο καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι αποφάσισε να απομακρύνει τη χώρα του από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Ο Τραμπ ετοιμάζει νέα μέτρα που θα “χτυπήσουν” προσωπικά τον Ερντογάν: Είναι “καμένο χαρτί”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: