Ο Τραμπ επιτίθεται στην τουρκική οικονομία: Διπλασίασε τους δασμούς, απαξίωσε τη λίρα




Κίνηση που ισοδυναμεί με συντριβή για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική οικονομία, έκανε το πρωί της Παρασκευής (ωρα Ουάσιγκτον) ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ διπλασιάζοντας τους δασμούς για τον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Επίσης μίλησε πολύ απαξιωτικά για την τουρκική λίρα, ενώ τόνισε ότι “οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την εποχή”…

Μόλις δημοσιοποιήθηκε το tweet του Αμερικανού προέδρου η τουρκική λίρα υποχώρησε και πάλι έναντι του δολαρίου (6.47 λίρες στο δολάριο). Η πορεία της λίρας είναι καταστροφική για την τουρκική οικονομία και τα πράγματα γίνονται χειρότερα μετά το σημερινο tweet του Αμερικανού προέδρου.

Η κρίση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας παίρνει πλέον άλλη διάσταση και ο Τραμπ τιμωρεί τον Ερντογάν για την άρνηση του να απελευθερώσει τον πάστορα Άντριου Μπράνσον. Χθες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι θα αναφέρει ότι σημειώθηκε πρόοδος στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις μόνο αν αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας και άλλοι Αμερικανοί υπήκοοι που είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία.

Σε ελεύθερη πτώση το τουρκικό νόμισμα

Η τουρκική λίρα κατέγραψε σήμερα πτώση 19% έναντι του δολαρίου εντός της ημέρας μετά την ανακοίνωση Τραμπ περί αύξησης των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία στις ΗΠΑ.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας ανερχόταν σε 6,6115 για ένα δολάριο στις 16.35 ώρα Ελλάδας και βρέθηκε στο 6,87 μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος:

“Μόλις έδωσα εντολή για διπλασιασμό των δασμών στο ατσάλι και το αλουμίνιο αναφορικά με την Τουρκία καθώς το νόμισμά της, η τουρκική λίρα, κατρακυλά τάχιστα έναντι του δικού μας πολύ ισχυρού δολαρίου. Το αλουμίνιο θα είναι τώρα στο 20% και το ατσάλι στο 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την εποχή”.

Μελετούν νέες κυρώσεις: Δώστε μας τον Πάστορα, προειδοποίησαν οι ΗΠΑ τους Τούρκους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: