Ο Τραμπ δεν ξεχνά την προδοσία του Ερντογάν! Εμείς γιατί “ξεχνάμε την εισβολή και την κατοχή”;




Του Δρ. ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Η έντονα ασυνήθιστη αντιπαράθεση Τραμπ-Ερντογάν (ΗΠΑ-Τουρκίας) είναι πλέον στα πρώτα θέματα της ημερήσιας ατζέντας. Ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον, ενώ κατηγορείται άδικα από την Τουρκία για “κατασκοπεία και τρομοκρατικές πράξεις”, τελικά, στάθηκε αφορμή και αιτία να ταρακουνήσει τον ίδιο τον Ερντογάν και την Τουρκία!

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος-ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, συνάδελφος (του) ανταποκριτής, ρώτησε την Εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, κυρία Σάντερς:

  • “Ένα δικαστήριο στην Τουρκία αρνήθηκε την έκκληση του Πάστορα Μπράνσον για να αφεθεί ελεύθερος. Θεωρεί η αμερικανική κυβέρνηση ότι πρόκειται για νέα οπισθοδρόμηση ή απλά διατηρείται το στάτους κβο”;

Η κυρία Σάντερς, στοχεύοντας τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, ανέφερε:

  • “Πιστεύουμε ότι η Τουρκία, και ειδικά ο Πρόεδρος Ερντογάν, έχουν αντιμετωπίσει τον Πάστορα Μπράνσον – ο οποίος γνωρίζουμε ότι είναι πολύ καλός άνθρωπος και δυνατός Χριστιανός, και ο οποίος δεν έκανε τίποτα κακό – πολύ άδικα, πολύ άσχημα. Και είναι κάτι που σ’ αυτή την κυβέρνηση δεν θα ξεχάσουμε”.

Σε συνέχεια των πιο πάνω, όταν η κυρία Σάντερς ρωτήθηκε για τις τουρκικές κυρώσεις και αν αυτές θα απαντηθούν, δήλωσε: “Οι δασμοί που επέβαλε η Τουρκία (εναντίον των ΗΠΑ) είναι σίγουρα ένα λυπηρό βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι δασμοί που έθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία αφορούσαν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας (της Αμερικής). Οι δικοί τους (δασμοί) είναι αντίποινα. Δεν πρόκειται να μιλήσω για το τι μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε σε μια προσπάθεια να απαντήσουμε, αλλά σίγουρα δεν υποστηρίζουμε την απόφαση της Τουρκίας να αντιταχθεί εναντίον μας, επειδή εμείς προστατεύουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας (των ΗΠΑ)” (ολόκληρο το άρθρο του κ. Ιγνατίου εδώ)

Σε άλλο άρθρο του, ο κ. Ιγνατίου αναφέρεται και στην αντίδραση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, κ. Μάικ Πενς, ο οποίος, μέσω ενός “θυμωμένου” twitter διαμηνύει (στον Ερντογάν) ότι “δεν έκανε καλά που επέλεξε να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για να επιστρέψουν όλοι οι Αμερικανοί πολίτες, που άδικα έχουν φυλακιστεί σε ξένες χώρες, στις οικογένειες τους στην Αμερική” (εδώ το σχετικό άρθρο)

Τι σχέση θα μπορούσαν να έχουν όλα τα πιο πάνω με την Κύπρο; Την σχέση “αυτή” μας την προσέφερε στο πιάτο (άθελα του), ο κ. Ερντογάν, ο οποίος, σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, μεταξύ άλλων, και σε μια προσπάθεια να επιδείξει “τσαμπουκά” (σε ποιον, στον Τραμπ;), σημείωσε: “Τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον… Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν”.

Πάμε τώρα σε μια “άλυτη” εξίσωση:

  • 1) Εκπρόσωπος Τραμπ: “Η Τουρκία, και ειδικά ο Πρόεδρος Ερντογάν, έχουν αντιμετωπίσει τον Πάστορα Μπράνσον – ο οποίος γνωρίζουμε ότι είναι πολύ καλός άνθρωπος και δυνατός Χριστιανός, και ο οποίος δεν έκανε τίποτα κακό – πολύ άδικα, πολύ άσχημα. Και είναι κάτι που σ’ αυτή την κυβέρνηση δεν θα ξεχάσουμε”.

2) Αντιπρόεδρος Πενς: “Δεν έκανε καλά (ο Ερντογάν) που επέλεξε να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ”.

  • 3) Ο Πρόεδρος Τραμπ ακόμη δεν μίλησε! (Ουαί και αλίμονο να μιλήσει!).

4) Η Κύπρος ακόμη δεν αξιοποίησε την “πάσα” Ερντογάν: Η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο “παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον”… “Η Τουρκία μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν”.

Με απλά λόγια, ο Πρόεδρος Ερντογάν στέλνει στον δ… τις ΗΠΑ, τον Πρόεδρο Τραμπ και τα συμφέροντα τους, αρνούμενος να επικεντρωθεί στο ευαίσθητο σημείο που αναφέρει ο Λευκός Οίκος και αγγίζει όλους του Αμερικανούς: “Είναι θέμα Εθνικής Ασφάλειας”!

Αν η παράνομη κράτηση του Μπράνσον και τόσων άλλων Αμερικανών πολιτών (ορθά) είναι θέμα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τότε η Τουρκική εισβολή και κατοχή τι θα μπορούσαν να είναι για τον Χριστιανό Τραμπ και την ευαίσθητη Αμερική (σε ότι αφορά την Εθνική Ασφάλεια);

Κι αν τελικά η Τουρκία φύγει από την “συμμαχία” (ήδη αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλάνε για “γυαλί που έχει ραγίσει πολύ”), τότε ποιος θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σοβαρό εταίρο-σύμμαχο των ΗΠΑ; Κάτι που η Ομογένεια των ΗΠΑ έχει ως διαχρονικό στόχο και παλεύει προς αυτή την κατεύθυνση, με ενδεικτικές τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Πρόεδρου της ΠΣΕΚΑ, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ:

“Ουσιαστικά προσπαθούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία στρατηγική σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν αρκεί η επίλυση της διαίρεσης και της κατοχής της Κύπρου. Πιστεύουμε ότι αν η Κύπρος καταστεί ακόμη περισσότερο σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ, οι πιθανότητες της απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων και του τερματισμού της κατοχής θα αυξηθούν” (Φίλιπ Κρίστοφερ, Συνέδριο ΠΣΕΚΑ, 2015).

Ο Τραμπ “δεν ξεχνά”! Η Ομογένεια “Δεν Ξεχνά” κρατώντας (ευτυχώς, ακόμη) ζωντανό το Κυπριακό πρόβλημα, ως πρόβλημα του “Δεν Ξεχνώ την Τουρκική εισβολή και κατοχή”. Με κάθε κίνηση των οργανωμένων Ομογενών προς τον Λευκό Οίκο, το Καπιτώλιο, τα Εβραϊκά λόμπυ και όχι μόνον, να δεσπόζει της (ομογενειακής) προσπάθειας της πατρίδας μας. Απομένει μόνο να θυμηθεί και η δική μας κυβέρνηση, ο δικός μας μας “στρατηγικός άξονας” πως το “Δεν Ξεχνώ” του Τραμπ, μπορεί να συμβαδίσει με το “Δεν Ξεχνώ” της Κύπρου. Τότε, η άλυτη εξίσωση (πιο πάνω), θα έχει περισσότερες ελπίδες επίλυσης!

  • Υ.Γ.1: Εκπρόσωπος Λευκού Οίκου: “Δεν πρόκειται να μιλήσω για το τι μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε σε μια προσπάθεια να απαντήσουμε (στην Τουρκία)”. Αν “μιλήσει” ο Τραμπ όμως;
  • Υ.Γ. 2: Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνουσίν ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο νέο πακέτο κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, εάν δεν αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας Άντριου Μπράνσον.

Dr. Nicos Antoniades
Adjunct Assistant Professor – City University of New York (CUNY)
Political Marketing Consultant
Editor ikypros.com and LA Voice
https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Κάτι προσπαθεί να πει ο ηγέτης της κυπριακής Δεξιάς: Να μείνουν τα κατοχικά στρατεύματα;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: