O θάνατος του Κόφι Ανάν: Οι τιμές και οι ύμνοι για τον πρώην Γ.Γ. κρύβουν τα τραγικά λάθη του




Του ΛΟΥΚΗ ΛΟΥΚΑΙΔΗ

Οθάνατος οποιουδήποτε ανθρώπου είναι ένα γεγονός γενικά δυσάρεστο. Λέω γενικά διότι υπάρχουν και άνθρωποι που θα πρέπει να φεύγουν από τη ζωή διότι κάνουν κακό στην ανθρωπότητα. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να αναφέρουμε εδώ ονόματα. Το πρόβλημα είναι ότι η έκφραση πένθους και λύπης έχει καταντήσει έθιμο σε θανάτους χωρίς να εξετάζεται το ποιόν του αποβιώσαντος.

Κατά κανόνα έχει θεσμοποιηθεί γενικά το πένθος και η λύπη για οποιονδήποτε θάνατο έστω και εάν εκείνοι που πενθούν ή λυπούνται ξέρουν, χωρίς να το εκφράζουν, ότι ο αποβιώσας δεν εδικαιούτο να καταταχθεί στους ανθρώπους που η αποχώρησή τους από τη ζωή δικαιολογεί πένθος ή λύπη.

  • Η παρουσία σε κηδείες έχει επικρατήσει για λόγους κοινωνικούς. Αυτό συχνά είναι αποτέλεσμα ανειλικρίνειας. Πρόκειται κυρίως για κοινωνικό έθιμο. Δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο σημείο σε περιπτώσεις αρκετά φανερές να αξιολογούμε τον εκλιπόντα και ανάλογα να εκφράζουμε τα αισθήματά μας. Το έθιμο επικράτησε σε σημείο, που έχει δημιουργηθεί ο κανόνας «ο θανών δεδικαίωται» δηλαδή, συγχωρείται.

Αυτή η αντιμετώπιση όμως οποιουδήποτε θανάτου δεν είναι αξιολόγηση του θανόντος. Και εάν καταλήξει ένας ότι η ζωή και τα έργα του εκλιπόντος δεν δικαιολογούν συνολικά θετική αντίκρισή του πρέπει αυτό να λέγεται προς αποφυγή επανάληψής τους από άλλους. Πρόσφατα, απεβίωσε ο Κόφι Ανάν και παγκοσμίως εκφράστηκε πένθος και λύπη για τον άνθρωπο που υπήρξε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και τιμήθηκε μάλιστα με βραβείο Νόμπελ. Τα νέα για το θέμα του θανάτου του έφταναν στο σημείο να πουν ότι ο εκλιπών ασχολήθηκε με το Κυπριακό και υπέβαλε Σχέδιο λύσεώς του.

Υπήρξε όμως παράλειψη και προσπάθεια να μην αποκαλυφθούν τα αδικαιολόγητα, δηλαδή δεν έγινε μια σαφή δήλωση ότι το Σχέδιο αυτό ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος ασυμβίβαστο με τις αρχές που αναμενόταν να ακολουθήσει ο εκλιπών λόγω του αξιώματός του. Ήταν δε τόσο αναμφισβήτητα τα ασυμβίβαστα του Σχεδίου που θα έπρεπε να γίνει κάποια αναφορά σε αυτό. Σύμφωνα με το άρθρο 55 (γ) του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τα Ηνωμένα Έθνη και κατ’ επέκταση τα όργανά του οφείλουν να προωθούν παγκοσμίως τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους, χωρίς διάκριση φυλής, φύλου, γλώσσας ή θρησκείας.

  • Ο κ. Ανάν, όμως, παρουσίασε ένα Σχέδιο στο οποίο επικρατούσε εξόφθαλμα η φυλετική διάκριση σε όλες τις πολιτειακές εξουσίες. Διαχώριζε τους Ελληνοκύπριους από τους Τουρκοκύπριους σε περιοχές, παρόλο που ο ίδιος προερχόταν από μία ήπειρο που υπέστη τον βασανισμό του φυλετικού διαχωρισμού. Το Σχέδιο είχε και απαγορεύσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα ιδιοκτησίας, το δικαίωμα εγκατάστασης και άλλα, για να διατηρηθεί η «διζωνικότητα» του σχεδίου.

Ήταν αντιδημοκρατικό και ανελεύθερο. Χωρίς ντροπή μάς το παρουσίασε σαν προϊόν των εργασιών των οργάνων του ΟΗΕ, τα οποία είχαν υποχρέωση να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν είχε ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ήταν άνθρωπος αρχών, όπως μας τον παρουσίασαν μετά τον θάνατό του, δεν θα τολμούσε να προωθήσει τέτοιο Σχέδιο σε βάρος των δικαιωμάτων των συνανθρώπων του και των αξιών του Οργανισμού που υπηρετούσε.

  • Αποδείχθηκε σφαγιαστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστροφέας της ευημερίας των κατοίκων μιας ήδη ταλαιπωρημένης μικρής χώρας. Δεν είχε την τόλμη να υποδείξει το ασυμβίβαστο του Σχεδίου με παγκόσμιες αρχές του ΟΗΕ και εν ανάγκη να αποστασιοποιηθεί ο ίδιος από τέτοιο τερατούργημα. Προτίμησε να συνεχίσει την υποβάθμιση του Οργανισμού του. Αλλά, τι να πεις όταν υπάρχουν και στην Κύπρο οπαδοί των παραβιάσεων που περιέχει το Σχέδιο των αρχών που υποστηρίζουν μεν με λόγια γνωρίζοντας βεβαίως ότι παραπλανούν τον λαό.

Εκ των υστέρων αρκετοί από τους πρώην οπαδούς του Σχεδίου (όχι όλοι) απαρνηθήκανε την υποστήριξή τους προς το Σχέδιο όταν απορρίφθηκε από τον λαό, που κατάλαβε πού θα κατέληγε η αποδοχή του. Έχει όμως και ορισμένους που πιστεύουν ότι το Σχέδιο συνενώνει τους Ε/Κ και τους Τ/Κ ενώ στην πραγματικότητα τους διαχωρίζει νομικά. Στη μνήμη μας ο Ανάν θα μείνει ως αρνητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας και ως ένας τυχαίος περαστικός στο πόστο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Καλύτερα να σε φοβούνται παρά να σε λυπούνται: Η ώρα να δοθεί η μάχη χωρίς ηττοπάθεια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: