Ο Ταγίπ Ερντογάν “ράβει φερετζέ” στην Τουρκία: Θα σαγηνεύσει άραγε τους Ευρωπαίους;




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Σκονισμένους φακέλους με παλιές και εν πολλοίς ετεροχρονισμένες σημειώσεις και παρατηρήσεις πρέπει να έβγαλαν οι τέσσερις Τούρκοι υπουργοί που αποτελούν την «Ομάδα Δράσης Μεταρρυθμίσεων», με την τελευταία λέξη να έχει χάσει φυσικά κάθε νόημα στη γειτονική χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πάμπολλες φορές έχει επιτεθεί κατά της ΕΕ, ο υπουργός της κατ’ ευφημισμό Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, ο γαμπρός του «αφεντικού» και υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, αποφάσισαν να λάβουν από… Δευτέρα μέτρα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών αλλά και βελτίωσης της Δικαιοσύνης.

Όπως φαίνεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας να βρει δυτικούς συμμάχους μακριά από τις ΗΠΑ, έβαλε τα «πρωτοπαλίκαρά» του να ράψουν έναν φερετζέ για την απολυταρχική Τουρκία και με αυτόν να σαγηνεύσουν τους Ευρωπαίους.
Κι αυτό είναι εμφανές από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις και των τεσσάρων υπουργών, αφού χωρίς να έχει πέσει ούτε μισή υπογραφή για αλλαγές στη χώρα που μπαίνεις φυλακή επειδή πρόσβαλες τον Πρόεδρο ακόμα και σε γελοιογραφία ή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα άρχισαν να ζητούν ανταλλάγματα.

Μέσα στα πρώτα τουρκικά αιτήματα είναι η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η έναρξη των συζητήσεων για επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης αλλά και κάτι πιο…πονηρό, στήριξη κατά των Κούρδων (σ.σ. τρομοκράτες για την Άγκυρα) και κατά των Γκιουλενιστών.

Για να δούμε τελικά που θα γύρει τελικά η ζυγαριά και εάν ο Ερντογάν θα καταφέρει με τα ανατολίτικα παζάρια να βρει δεκανίκι στο Βερολίνο ή το Παρίσι θα πρέπει να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

Το Παρίσι θυμίζει τον διπρόσωπο θεό των αρχαίων Ρωμαίων τον Ιανό. Από τη μία ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν κάνει λόγο για «πανισλαμικο σχέδιο» του Ερντογάν με αντιευρωπαϊκό πρόσημο και από την άλλη αφήνει τον υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ να συνομιλεί με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Παρίσι για την ενδυνάμωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο κρατών.

Από την άλλη η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μετρά την κατάσταση αλλά φαίνεται πως είναι έτοιμη να στηρίξει σε αυτή τη φάση τον Ερντογάν έναντι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η κίνηση μάλιστα εάν επιβεβαιωθεί δεν ξέρουμε τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην Κύπρο ενόψει εξελίξεων στις συζητήσεις για το Κυπριακό.

Μέχρι στιγμής πάντως ο Ερντογάν δείχνει ιδιαίτερα στριμωγμένος και με τη σύγκρουση στη Συρία να βαίνει προς μια κάποια λήξη σίγουρα θα χάσει και το όπλο της συγκράτησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η JP Morgan κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την Τουρκία: Σε ένα έτος πρέπει να δώσει 180 δισ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: