Ο Τραμπ θέλει τον Ερντογάν δέσμιο του ΔΝΤ: Πως θα ασκήσει έλεγχο στα εξοπλιστικά της Τουρκίας




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Η σύγκρουση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας παίρνει νέα τροπή μετά την προαναγγελία των νέων κυρώσεων, που έχει επεξεργαστεί το αμερικανικό υπουργείο των Οικονομικών. Η αναφορά του αρμόδιου υπουργού, Μνούτσιν, ενώπιον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν ήταν τυχαία, αλλά στοχευμένη.

Ακολούθησε το μήνυμα του Πλανητάρχη στο Twitter, ότι περιορίζει τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, που σημαίνει ότι αλλάζει και στρατηγικές συμμαχίες. Και βεβαίως οι δηλώσεις του, το απόγευμα της Παρασκευής που αποτελούσαν κόλαφο για την Τουρκία και τον ισλαμιστή πρόεδρό της, Ταγίπ Ερντογάν.

  • Πιστεύεται πως η αμερικανική κυβέρνηση με τις νέα κυρώσεις, θα επιλέξει να χτυπήσει την τουρκική οικονομία με τρόπο που θα «πονέσει» και στόχο να οδηγήσει την Τουρκία στο ΔΝΤ. Εάν επιτύχει αυτό το στόχο η Αμερική, η χώρα του Ταγίπ Ερντογάν θα καταστεί «ελεγχόμενο κράτος» καθώς θα πρέπει να συμβουλεύεται τους δανειστές της πριν αποφασίσει για τα κρατικά έξοδα. Βεβαίως, ο Ερντογάν αντιστέκεται με νύχια και με δόντια και θέλει πάση θυσία να αποφύγει τον εγκλωβισμό του Ταμείου. Όμως, φαίνεται πως είναι δύσκολο να το αποφύγει.

Έχει σημασία αυτή η λεπτομέρεια, ο εξαναγκασμός, δηλαδή, σε προσφυγή στο ΔΝΤ, διότι η Αμερική έχει αποφασίσει να γονατίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας και να τον αναγκάσει σε άτακτη υποχώρηση σε όλα τα επίπεδα. Ένα παράδειγμα που ακούγεται επισταμένα στην Ουάσιγκτον, είναι ότι την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, φέρει ο πρόεδρός της Τουρκίας και ουδείς άλλος. Με τον τρόπο αυτό οι Αμερικανοί …«μιλούν» στις αγορές και τις καθοδηγούν.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η οικονομία της Τουρκίας δοκιμάζεται επειδή οι Αμερικανοί επέβαλαν τις κυρώσεις και του δασμούς. Και έχει δίκιο, διότι δεν καταρρέουν οικονομίες με μία δήλωση του προέδρου Τραμπ, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει η …προετοιμασία εκ των έσω.

Βασικά οι Αμερικανοί επιθυμούν -αν και δεν το λένε- να ελέγξουν και τους τουρκικούς εξοπλισμούς από μη δυτικές πηγές.

  • Διότι εάν η Τουρκία προσφύγει στο ΔΝΤ, δεν θα μπορεί να ξοδεύει δισεκατομμύρια για να αγοράζει S-400, χωρίς την έγκριση των δανειστών της. Ούτε θα ξοδεύει δις για τα παλάτια του Ερντογάν και τις φιέστες του, ούτε θα καλύπτει τα απίστευτα έξοδα των κρατικών εταιρειών του, όπως η Turkish Airlines, η οποία χάνει εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι εξαναγκάζοντας την Τουρκία να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, οι Αμερικανοί θα επιβληθούν στον Ερντογάν. Και μοιραία θα συμβεί αυτό που απαιτεί η υπερδύναμη, όσο και αν αντιστέκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τις τελευταίες ώρες, οι Τούρκοι διαρρέουν μέσω μέσων ενημέρωσης, που ελέγχει η κυβέρνηση του Κατάρ, ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον. Ενώ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι αρκετό. Το παιγνίδι έχει αλλάξει και ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν το έχει καταλάβει. Έχουν αλλάξει οι όροι και οι κακνόνες. Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει εντελώς γραμμή και να επιστρέψει ταπεινωμένη, έχοντας διαλύσει τη συμμαχία της με τη Ρωσία και το Ιράν. Διαφορετικά, δεν υπάρχει περίπτωση να σημειώσουν οι σχέσεις με την Αμερική την παραμικρή βελτίωση. Ήδη οι ΗΠΑ μαζί με το Ισραήλ προχωρούν χωρίς την Τουρκία, την οποία έχουν εντάξει απέναντί τους…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

 

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα: Ο Τραμπ δεν μπορεί να αντέξει ένα εκκολαπτόμενο Σαντάμ ή Καντάφι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: