Ο Κοτζιάς περιμένει την …Τζέιν: Η πρόταση για την ασφάλεια και οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 

Στις 11 Σεπτεμβρίου θα δεχθεί στην Αθήνα, την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς.

Η συνάντηση εντάσσεται στην περιοδεία της Αμερικανίδας αξιωματούχου του ΟΗΕ σε χώρες που έχουν εμπλοκή στο Κυπριακό. Ήδη έχει επισκεφθεί την Κύπρο και συνάντησε χωριστά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Την περασμένη Δευτέρα συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με την ολοκλήρωση της περιοδείας ( πέραν από την Αθήνα θα μεταβεί σε Βρυξέλλες και Λονδίνο), θα υποβάλει έκθεση προς τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, από την οποία θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Κατά πόσο, δηλαδή, θα συγκληθούν συνομιλίες για το Κυπριακό ή όχι.

Είναι προφανές πως τα δεδομένα σήμερα δεν συνηγορούν για την επανέναρξη νέας διαδικασίας για το Κυπριακό, λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως αυτή θα είναι η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Κυρίως, όταν διάφοροι παίκτες, που διαχρονικά αναμιγνύονται θεωρούν πως θα πρέπει να γίνουν κινήσεις πριν αρχίσει το πρόγραμμα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ στο πεδίο των ερευνών για φυσικό αέριο.

Η διασύνδεση αυτή έχει να κάνει και με το γεγονός ότι κάποιοι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι χωρίς λύση η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την εξόρυξη φυσικού αερίου.

Στην Αθήνα, πάντως, η κ. Λουτ αναμένεται να ακούσει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το κεφάλαιο της Ασφάλειας. Σημειώνεται συναφώς ότι η πρόταση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά,  για το ζήτημα αυτό είναι η πρώτη συνολική και ολοκληρωμένη που διαμορφώθηκε από το 1974 και εντεύθεν.

Για την πρόταση αυτή θα ενημερωθεί η απεσταλμένη του Διεθνούς Οργανισμού, η οποία έχει στο σημειωματάριο της τις τουρκικές προτάσεις, τις οποίες διατύπωσε την περασμένη Δευτέρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Στη Λευκωσία είπαν αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι ξένοι και τώρα περιμένουν την… ποινή

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: