Ο Guardian επικεντρώνει στην αυξανόμενη κριτική αναφορικά με τη μεταχείριση Κουφοντίνα




Ανταπόκριση της βρετανικής εφημερίδας Guardian από την Αθήνα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενες αντιδράσεις για την απόφασή της να μεταφέρει τον Δημήτρη Κουφοντίνα «από μία φυλακή υψηλής ασφαλείας σε μία πολυτελή ανοιχτή φυλακή», όπου μεταξύ των καθηκόντων του θα είναι η συγκομιδή φρούτων και ο καθαρισμός της υπαίθρου.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι στη δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε η μεταγωγή του εκτελεστή της 17Ν προστέθηκε η αντίδραση της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.

Γίνεται αναφορά σε ανάρτηση στο Twitter από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία «εκφράζει φόβους ότι σε μία χώρα με ιστορικό πολιτικής βίας, (ο Κουφοντίνας) θα μπορούσε να ασκήσει τη γοητεία του ώστε να εκπαιδευθεί μία νέα γενιά ένοπλων ανταρτών». Η Guardian σχολιάζει ότι ο 60χρονος πρώην μελισσοκόμος «παραμένει μία μυθική φιγούρα μεταξύ εκείνων στη ριζοσπαστική αριστερά που ακόμα πιστεύουν στην ένοπλη αντίσταση».

Σε ό,τι αφορά την τουρκική αντίδραση, αναφέρεται το σχόλιο της Άγκυρας για περαιτέρω υπονόμευση της εμπιστοσύνης στη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η αντιπαράθεση συμπίπτει με την κριτική που ασκείται κατά της κυβέρνησης Τσίπρα για μεταχείριση του Δημήτρη Κουφοντίνα «με το γάντι», με αναφορά στις άδειες που έχει λάβει ο κρατούμενος τρομοκράτης.

Συμπληρώνεται ότι η κυβέρνηση απορρίπτει της κατηγορίες πως είναι «μαλακή» έναντι αντικαθεστωτικών ομάδων με ρίζες στη ριζοσπαστική αριστερά και στο χώρο των αναρχικών. Παρατίθενται επ’ αυτού και οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ότι η μεταγωγή Κουφοντίνα δεν αφορά ειδική μεταχείριση, μείωση της ποινής ή μερικώς ελεύθερη παραμονή.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο
06/08/2018 14:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: