Ο Ερντογάν στρέφεται προς την Ευρώπη: Ο μπάτσος του Τραμπ και η υποδοχή της Μέρκελ




Αντιμέτωπη με τη νομισματική αστάθεια και την ένταση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, η Τουρκία στρέφεται προς την Ευρώπη για να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τους εμπορικούς εταίρους της, παρά την επιθετική ρητορική των προηγούμενων ετών και την καθυστέρηση της υποψηφιότητάς της για ένταξη στην Ε.Ε., αναφέρει ο Christopher Torchia στο πρακτορείο Associated Press.

Η απόπειρα αυτή του Ταγίπ Ερντογάν εντάσσεται στο πλαίσιο διπλωματικής προσπάθειας να κεφαλαιοποιήσει την διεθνή ανησυχία που έχει προκαλέσει η πολιτική προστατευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, πολλοί σχολιαστές πιστεύουν ότι ο δρόμος για την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη της Τουρκίας εξαρτάται από την τολμηρότητα των μέτρων πρέπει που θα λάβει, όπως η αύξηση των επιτοκίων για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, αλλά και η διευθέτηση της σκληρής διαμάχης με τις ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα που κρατείται ενόψει της δίκης του.

Το ερώτημα για τους αναλυτές είναι κατά πόσο μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να διαφοροποιήσει τις θέσεις του μετά από 16 χρόνια εξουσίας. Ο διάλογος με τους Ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, αλλά και με την Ρωσία, είναι ενδεικτικός της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η Τουρκία ως στρατηγική χώρα σε μια ασταθή περιοχή. Στρεφόμενος εκ νέου προς την Ευρώπη, ο Ερντογαν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με την Άγγελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Επίσης, οι τουρκικές αρχές απελευθέρωσαν δύο Έλληνες στρατιωτικούς μετά από πολύμηνη κράτηση, καθώς και τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας. Η ΕΕ, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, χορηγεί δισεκατομμύρια ευρώ για την παραμονή στο έδαφός της πολλών εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και την αποτροπή μετάβασής τους στην Ευρώπη.

Η σχέση όμως είναι προβληματική, με την Άγκυρα να εκτοξεύει κατηγορίες εναντίον ευρωπαϊκών χωρών για υπόθαλψη τρομοκρατών, ενώ από την πλευρά της η Ευρώπη εκφράζει φόβους για την δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Θα ήταν προς το συμφέρον της Τουρκίας να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την απελευθέρωση ξένων κρατουμένων, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ., Χέικο Μάας..

Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι σημαντικό στοιχείο για την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Ορισμένοι επενδυτές φοβούνται πως ο Ερντογάν πιέζει έντονα την τράπεζα να μην αυξήσει τα επιτόκια, φόβοι που βύθισαν την τουρκική λίρα.

Ο Holger Schmieding, οικονομικός αναλυτής της τράπεζας Berenberg, εκτιμά ότι υπάρχουν όρια στην οικονομική βοήθεια που η ΕΕ μπορεί να προσφέρει στην Τουρκία, ενώ η παρέμβαση του ΔΝΤ, ελάχιστα πιθανή προς το παρόν, ενδέχεται να καταστεί «ρεαλιστική επιλογή» αν ο Ερντογάν βελτιώσει τις σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και κάνει στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική.

Ο Άγγελος Στάγκος, σχολιαστής της εφημερίδας «Καθημερινή», δηλώνει πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι επιφυλακτική, επειδή ο Τραμπ και ο Ερντογάν είναι ισχυροί και απρόβλεπτοι και εκτιμά πως η διεύρυνση της αστάθειας στην Τουρκία θα μπορούσε να βλάψει την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας και να προκαλέσει αύξηση των προσφυγικών ροών.

Προσπάθεια του ΥΠ.ΟΙΚ. να καθησυχάσει τους επενδυτές 

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ προσπάθησε να καθησυχάσει τους διεθνείς επενδυτές δεσμευόμενος να διευθετήσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του, αναφέρει η Suzan Fraser στο Associated Press

Η λίρα ανέκαμψε από τα ιστορικά χαμηλά των προηγούμενων ημερών, μετά και την υπόσχεση του Κατάρ να συμβάλει με 15 δις. δολάρια στην τόνωση της τουρκικής οικονομίας.

Ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι οι τράπεζες της χώρας είναι υγιείς και ισχυρές» και ότι η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η εφαρμογή αυστηρής νομισματικής πολιτικής αποτελούν προτεραιότητα. Ο υπουργός απέκλισε κάθε ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στην κυκλοφορία του χρήματος, ή να ζητηθεί η αρωγή του ΔΝΤ.

Ο Τούρκος υπουργός δεν διευκρίνισε αν θα εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, ή αν θα αυξηθούν τα επιτόκια. Η τουρκική λίρα άρχισε να ανακάμπτει όταν οι αρχές έλαβαν μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας των τραπεζών, αλλά και μετά τις πρωτοβουλίες για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων, όπως η απελευθέρωση δύο Ελλήνων στρατιωτικών και του εκπροσώπου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Νέο όχι του Ερντογάν για την αποφυλάκιση του Πάστορα: Προς οριστική ρήξη ΗΠΑ-Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: