Ο Ερντογάν επέβαλε στον Βαρθολομαίο και άλλους ηγέτες θρησκειών ταπεινωτική δήλωση




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Τους ηγέτες των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Τουρκία, κοινότητες οι οποίες εχουν νοιώσει στο πετσί τους την πολιτική διακρίσεων και εξόντωσης που εφάρμοσε διαχρονικά το τουρκικο κράτος εναντίον τους , επιστρατεύει τωρα ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να απορρίψει την κριτική που δέχεται η χώρα του για το καθεστως των θρησκευτικών ελευθεριών.

Την στιγμη που η Τουρκία κατέχει μόνιμα μια από τις πρώτες θέσεις στην Έκθεση του Στειτ Ντιπάρτμεντ για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών και ένα θεμα που άπτεται της θρησκευτικής ελευθερίας όπως αυτο του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο Ερντογάν επιχειρεί επικοινωνιακή αντεπίθεση αποσπώντας «Δηλωση» των ηγετών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων που ..εκθειάζουν την εξαιρετική κατάσταση σε ότι αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία.

Μεταξυ των ηγετών που υπέγραψαν την Διακήρυξη ειναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο τουρκοαρμενιος αναπληρωτής πατριάρχης Αραμ Ατεσιγιαν και ο τούρκος ραβίνος Ισαάκ Χαλεβα. Συνυπογράφουν ακομη Συροορθοδοξοι, Χαλδαίοι, Συροκαθολικοί, Αρμένιοι Προτεστάντες και εκπρόσωποι ορισμένων εβραϊκών και αρμένικων κοινοτήτων.

  • «Ως εκπρόσωποι των διαφορετικών πίστεων που διαβιούν στην χώρα μας για αιώνες ,ζούμε έχοντας πλήρη ελευθερία στην πίστη μας και ασκούμε με ελευθερία τα θρησκευτικά καθήκοντα μας σύμφωνα με τις παραδόσεις μας», αναφέρει η Διακήρυξη,

Kαι συνεχίζει:

  • «Οι Δηλωσεις που ισχυρίζονται ότι η πίστη μας είναι υπό καθεστώς πίεσης είναι εντελώς ανεδαφικές και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν τώρα εχουν επιλυθεί, ενώ είμαστε σε διάλογο με αμοιβαία καλή θέληση για να επιλυθούν και τα προβλήματα που εκκρεμούν».

Είναι προφανές ότι ο κ. Ερντογαν έχοντας ισχυρά και αποτελεσματικά μέσα πίεσης υποχρέωσε τους θρησκευτικούς ηγέτες των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων να υπογράψουν αυτή την ταπεινωτική «δηλωση μετανοίας» καθως οι περισσότερες αναφορές τοσο του Στειτ Ντιπάρτμεντ οσο και άλλων διεθνών οργανισμών, στηρίζουν τις εκθέσεις τους για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία ,στις αναφορές των ίδιων αυτών προσώπων.

Σε ότι αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η συνυπογραφή εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου της Διακήρυξης, δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα εντονότατων πιέσεων προς το πρόσωπο του, καθως ειναι γνωστό ότι ο ίδιος ο κ. Ερντογαν εμπαίζει το Πατριαρχείο αλλα και την Ουάσιγκτον, η οποια διαχρονικά στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο θεμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της αναγνώρισης της νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου. Σοβαρό θεμα παραμένει επίσης η επιστροφή των περιουσιών του ίδιου του Πατριαρχείου αλλά και των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων, καθώς παρά τα αρχικά θετικά βήματα απο την κυβέρνηση Ερντογάν αυτά έμειναν στην μέση.

  • Είναι επίσης γνωστό ότι οι αλλοτε άριστες σχέσεις του κ. Ερντογαν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, είναι πλεον σχεδόν μηδενικές καθως ο τούρκος ηγέτης δεν ξεχνά ότι ο Φετουλαχ Γκιουλεν έβλεπε πάντοτε θετικά και υποστήριζε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ανεξαρτήτως των λόγων που υποχρέωσαν τον κ.κ. Βαρθολομαίο να υπογράψει την Διακήρυξη, με την κινηση αυτή πρακτικά ακυρώνει το ισχυρό λόμπι που υποστηρίζει τα δίκαια του Πατριαρχείου στην Ουάσιγκτον καθως η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οργανωσεις, γερουσιαστές και βουλευτές αισθάνονται εκτεθειμένοι μια και οι ίδιοι δίνουν μάχη κάθε χρόνο για να υπάρχουν αυστηρές αναφορές στην Έκθεση του Στειτ Ντιπαρτμεντ για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και ιδίως εις βαρος των ελληνορθόδοξων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Βαρθολομαίος και άλλοι θρησκευτικoί ηγέτες επιχειρούν να “βγάλουν λάδι” τον Ερντογάν

Οι γενικεύσεις που “ξεπλένουν” τις ευθύνες και η “γενναιοδωρία” του γκουβέρνου, ως ύβρις…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: