Ο Αλέξης Τσίπρας δοκιμάζει την υπομονή των δανειστών: Μάχη θα δοθεί για τις συντάξεις




Ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την λήξη του προγράμματος στήριξης ως «σωτηρία» και υποσχέθηκε ότι στο εξής η χώρα καθορίζει και πάλι την μοίρα και το μέλλον της, οι εκπρόσωποι των πιστωτών ήδη ετοιμάζονται να επισκεφθούν την Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου, αναφέρει ο Gerd Hohler στη γεερμανική εφημερίδα Handeslblatt.

Με την λήξη του προγράμματος, η λιτότητα και η μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ελλάδας κάθε άλλο παρά έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό θα γίνει αντιληπτό από χιλιάδες συνταξιούχων που θα υποστούν νέες περικοπές από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει την ακύρωση των περικοπών, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων εκλογών. Το ζήτημα αυτό ίσως αποτελέσει την πρώτη αντιπαράθεση της Ελλάδας με τους πιστωτές κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο. Η επιτήρηση της χώρας θα είναι αυστηρότερη από εκείνη των άλλων χωρών που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα και οι έλεγχοι θα είναι συχνότερη.

Η χώρα αποτελεί ειδική περίπτωση. Πουθενά αλλού τα προβλήματα δεν ήταν τόσο μεγάλα και βαθιά ριζωμένα στο πολιτικό σύστημα, πουθενά αλλού οι θεσμοί δεν ήταν τόσο αδύναμοι. Εκτός από τις συντάξεις, θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου. Το 2020 η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το αφορολόγητο. Όλα αυτά έχουν νομοθετηθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Τώρα ωστόσο, η κυβέρνηση προσπαθεί να ακυρώσει τα δυσάρεστα μέτρα και προ παντός τις περικοπές των συντάξεων. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε τις περικοπές «μη αναγκαίες».

Ακόμη και ο υπουργός Επικρατείας Χ. Βερναρδάκης, που εκφράζει τις απόψεις του Τσίπρα, θεωρεί πως οι  μειώσεις δεν χρειάζεται να γίνουν επειδή οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί. Το ζήτημα των συντάξεων είναι πολιτικά σημαντικό και για τις δύο πλευρές.

Για τους πιστωτές οι προγραμματισμένες περικοπές δεν συνιστούν απλά μείωση δαπανών, αλλά μια διορθωτική κίνηση ώστε να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Όμως ο Τσίπρας θέλει να τις αποφύγει οπωσδήποτε ενόψει εκλογών και να αποζημιώσει τους Έλληνες για τις ταλαιπωρίες των προηγούμενων ετών.

Η ακύρωση των περικοπών δεν θα είναι το μόνο δώρο. Τα Χριστούγεννα, ο Τσίπρας θέλει να διανείμει 900 εκατομμύρια ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα. Ήδη ακούγονται φωνές μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει τις περικοπές, έστω και μονομερώς, ώστε να σταλεί μήνυμα. Στο κάτω-κάτω ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί να διώξει για πάντα την τρόικα από την Αθήνα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz έκανε χθες παρέμβαση στο ζήτημα με συνέντευξή του στα «Νέα», προειδοποιώντας να μη γίνουν μονομερείς ενέργειες.

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, επειδή αυτό είναι η βάση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των επιχειρηματιών», τονίζει.

Ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Φραγκίσκος Κουτεντάκης προειδοποίησε με τη σειρά του πως αν η κυβέρνηση ακυρώσει τις ήδη συμφωνημένες περικοπές, τότε θα θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας. Η Αθήνα προσπαθεί ακόμη να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, ωστόσο η χρηματοδότηση με λογικούς όρους απέχει πολύ ακόμη. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι 4,2 %, την στιγμή που το αντίστοιχο πορτογαλικό έχει 1,8% και το ισπανικό 1,4%. Αυτό δείχνει πως η Ελλάδα θεωρείται ακόμη ιδιαίτερα επισφαλής, παρά την πρόσφατη ελάφρυνση του χρέους.

Όπως προειδοποιεί ο οίκος Moody’s, είναι σημαντικό, περισσότερο από ποτέ, να μην διακινδυνεύει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη που κέρδισε με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, ειδάλλως η χώρα απειλείται με τη μοίρα του Σίσυφου, γράφει ο αναλυτής του οίκου Paul Matsiras.

Χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεση βελτίωση του εισοδήματός τους, δήλωσε η Αχτσιόγλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: