Νέο επεισόδιο: Τουρκικά πολεμικά απείλησαν με σύλληψη το πλήρωμα κυπριακής τράτας




Δυο τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν τις πρωινές ώρες τράτα της εταιρείας “Τα Ψαροκάικα”, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, μεταξύ Τουρκίας και της περιοχής του Αποστόλου Ανδρέα, περιστατικό που αναμένεται να καταγγελθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, με έδρα τη Λεμεσό, Άριστος Αριστείδου, η τράτα βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, 16 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας, βόρεια του Αποστόλου Ανδρέα, όταν δυο τουρκικά πολεμικά πλοία την παρενόχλησαν και ζήτησαν από τον καπετάνιο να αποχωρήσει.

«Ο καπετάνιος επικοινώνησε μαζί μου στις δυο τα ξημερώματα και τότε του ζήτησα να απομακρυνθεί και να προχωρήσει στα 24 ναυτικά μίλια (από τις ακτές της Τουρκίας), παραμένοντας στα διεθνή ύδατα», είπε ο κ.Αριστείδου, προσθέτοντας ότι τα δυο πολεμικά πλησίασαν στις τέσσερις τα ξημερώματα ξανά την τράτα και απείλησαν ότι θα τη ρυμουλκούσαν και θα συνελάμβαναν τους επιβαίνοντες εάν δεν αποχωρούσαν.

Τελικά, συνέχισε, ο καπετάνιος αναγκάστηκε να αποχωρήσει και τα δυο πολεμικά συνόδευσαν μέχρι ενός σημείου το σκάφος, το οποίο επέστρεψε αργά απόγευμα στο λιμάνι της Λεμεσού.

Ο Άριστος Αριστείδου, πατέρας της Βουλευτού του ΔΗΣΥ Κερύνειας Μαριέλλας Αριστείδου, εξέφρασε την έκπληξη του από το περιστατικό, αφού όπως τόνισε, πρόκειται για περιοχή που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τα αλιευτικά του σκάφη.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά τα αλιευτικά του στην περιοχή, η οποία είναι και η μόνη που υπάρχει για την αλιευτική δραστηριότητα, ο κ.Αριστείδου είπε «θα δούμε τι θα γίνει, γιατί το πλήρωμα φοβήθηκε αφού μας απείλησαν να μας συλλάβουν».

Το περιστατικό καταγγέλθηκε στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, όπως επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ η διευθύντρια του, Μαρίνα Αργυρού, ενώ προωθήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και αναμένεται να γίνουν οι σχετικές καταγγελίες στα Ηνωμένα Έθνη.

ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης
Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ
16/08/2018 19:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: