Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ στον Ταγίπ Ερντογάν: Μην αγοράσεις τους ρωσικούς S-400




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη διαφωνία της με την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο -όπως τονίστηκε από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Ναούερτ- δεν είναι συμβατό με τον οπλισμό που διαθέτει το ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία εκτοξεύει κατηγορίες εναντίον της Αμερικής, ότι διεξαγάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της, με αφορμή μία παρατήρηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον ότι τα δισεκατομμύρια του Κατάρ δεν θα σώσουν την τουρκική οικονομία. Τόνισε ότι τα χρήματα που προσφέρει το Κατάρ είναι “εντελώς ανεπαρκή για να επηρεάσουν (θετικά) την οικονομία της Τουρκίας”.

Η κ. Νάουερτ, από την πλευρά της, δεν απάντησε με απόλυτο τρόπο σε σχετικό ερώτημα εάν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, όταν παραλάβει τους S-400. Όμως τόνισε ότι «έχουμε καταστήσει σαφές τι θα προκαλέσει κυρώσεις σε άλλες χώρες και οντότητες σε όλο τον κόσμο».

Η απάντησή της στέλνει νέα προειδοποίηση στην Τουρκία, η οποία απάντησε αρνητικά σε όλες τις συμβουλές και τις παρεμβάσεις των Αμερικανών για ακύρωση της συμφωνίας.

Διπλωματική πηγή εξήγησε ότι η αμερικανική θέση δεν πρόκειται να αλλάξει και ότι όταν και εάν παραληφθούν οι S-400, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα συνεργαστεί με τους Αμερικανούς νομοθέτες για τα περαιτέρω.

Η περίπτωση των S-400 εμπίπτει του διατάξεις του ομοσπονδιακού νόμου CAATSA (The Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), που χρησιμοποιήθηκε για τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, της Βορείου Κορέας και της Ρωσίας. Με βάση τις μέχρι τώρα αποφάσεις της Βουλής και της Γερουσίας, η αγορά ρωσικού πολεμικού υλικού από τις ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας είναι απαγορευτική.

Το θέμα των S-400 είναι ένα από τα ζητήματα που έχουν «μολύνει» τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και έχουν προκαλέσει την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, οι Αμερικανοί γραφειοκράτες, που ήταν πάντα υποστηρικτικοί προς την Τουρκία και εσχάτως άλλαξαν τη θέση τους, πιστεύουν ότι το θέμα του Πάστορα Άντριου Μπράνσον είναι το μικρότερο πρόβλημα, που προκαλεί δυσκολίες στις σχέσεις.

Εσχάτως, οι Αμερικανοί έχουν περάσει ξανά από μικροσκόπιο τη στρατηγική συμμαχία της Ρωσίας με την Τουρκία και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ευκαιριακή, αλλά έχει αποκτήσει ρίζες. Από την πλευρά τους αναλυτές συμφωνούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει λάβει τις αποφάσεις του, και μεταξύ της Αμερικής και της Ρωσίας επέλεξε τη δεύτερη.

Μετά τις επιθετικές κινήσεις της Αμερικής εναντίον της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν ζήτησε βοήθεια από τη Μόσχα και το Κατάρ. Η πρώτη υποσχέθηκε να αυξήσει το εμπόριο και τις τουριστικές ροές, που βεβαίως δεν θα βοηθήσουν ούτε μακροπρόθεσμα την τουρκική οικονομία, και το Εμιράτο υποσχέθηκε 15 δις δολάρια βοήθειας, που μέσα σε ώρες, μειώθηκε η ισχύς τους στα 3 δις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επικοινώνησε την Τετάρτη και την Πέμπτη με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Κατάρ και η Τουρκία -έστω και αν δεν ανακοινώθηκε- ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ μετέφερε μήνυμα της τουρκικής κυβέρνησης στον κ. Πομπέο.

Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται κάθε επαφή με την Τουρκία για όσο διάστημα δεν απελευθερώνεται ο Πάστορας Μπράνσον. Το τελευταίο δημόσιο μήνυμα του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον απαντήθηκε με σκαιό τρόπο από τον εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας.

Πάντως, οι Αμερικανοί αναλυτές δεν αποκλείουν αλλαγή της στάσης του κ. Ερντογάν πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Την Αμερική θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος Τραμπ και την Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν. Συνήθως στο γεύμα που παραθέτει ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, οι κ. Τραμπ και Ερντογάν κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Με τα σημερινά δεδομένα, η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμεί καμία επαφή μεταξύ των δύο προέδρων, εκτός εάν μέχρι τώρα αφεθεί ελεύθερος ο Μπράνσον, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Όλος ο διάλογος για την Τουρκία, της εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους, ακολουθεί:

  • ΕΡΩΤΗΣΗ:  Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν παραπονέθηκε χθες για τις διαδικασίες των Η.Π.Α. εναντίον της Halkbank. Μπορείτε να σχολιάσετε τις παρατηρήσεις του και να εξηγήσετε την κατάσταση σχετικά με αυτήν την τράπεζα;

ΝΑΟΥΕΡΤ: Ναι, Laurie, λυπάμαι. Δεν έχω δει αυτά τα σχόλια ακόμα. Μπορώ να το εξετάσω και να δω αν μπορώ να βρω κάτι για σας. Απλώς προσωπικά δεν τις είχα δει (τις δηλώσεις του).

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Λοιπόν, είπε – θα μπορούσα να σας πω, παραθέτω – λέει ότι είναι απαράδεκτο ότι ορισμένες αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες έγιναν κατά της τράπεζας. Δεν το κάνετε –

ΝΑΟΥΕΡΤ: Νομίζω ότι εμπίπτει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και επίσης στο Υπουργείο Οικονομικών. Αλλά και πάλι, διστάζω να σχολιάσω κάτι που δεν έχω δει, αλλά εκτιμώ την προσπάθειά σου να προσπαθήσεις να το συνθέσεις για μένα.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Εντάξει. Μια άλλη ερώτηση τότε.

ΝΑΟΥΕΡΤ: Εντάξει.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη παράδοση αυτού του πυραύλου αεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία από το 2020, που αρχικά είχε προγραμματιστεί, μέχρι το 2019. Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτό;

ΝΑΟΥΕΡΤ: Λοιπόν, αν συμβαίνει αυτό – και δεν έχω δει ούτε αυτή την είδηση – αλλά αυτό θα μας απασχολούσε. Γνωρίζετε ότι είναι αντίθετη με την πολιτική μας να έχουμε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, να χρησιμοποιεί ένα σύστημα S-400. Μέρος του προβλήματος με αυτό είναι – ότι δεν είναι διαλειτουργικό με άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ. Και έτσι είμαστε αντίθετοι – έχοντας μερικούς από τους εταίρους και τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο να αγοράζουν ενδεχομένως τους S-400.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Και θα προκαλούσε επίσης κυρώσεις με βάση τον CAATSA;

ΝΑΟΥΕΡΤ: Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε αυτό. Ωστόσο, έχουμε καταστήσει σαφές τι θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις σε άλλες χώρες και οντότητες σε όλο τον κόσμο.

Μήνυμα στον Τράμπ: Εντός του 2019 σχεδιάζει η Ρωσία να στείλει τους S-400 στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: