Απαγόρευση της μεταφοράς των F-35 στην Τουρκία: Σύνδεση από τις ΗΠΑ και με τους S-400




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η μεταφορά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία δεν είναι δυνατόν να γίνει με πόρους της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς η Γερουσία ψήφισε τη ρητή απαγόρευση της χρήσης κεφαλαίων για τη μεταφορά ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς των εν λόγω αεροπλάνων.

Τώρα απομένει να ψηφίσει το νόμο και η Βουλή και στη συνέχεια να σταλεί στο Λευκό Οίκο για έγκριση από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, ενδέχεται να διακοπεί και η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα F-35, που πραγματοποιείται από την 20η Ιουνίου σε αεροπορική βάση της Αριζόνας, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εκπαίδευση γίνεται αφού αφαιρέθηκαν από τα F-35 τα πιο ζωτικά όργανά τους.

Για να τερματιστεί η απαγόρευση, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, πρέπει να απαντήσει με στοιχεία στο Κογκρέσο ότι η Τουρκία είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Αμερικής, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται αυτή τη στιγμή, αφού η Άγκυρα δείχνει πλέον και δημόσια τάσεις εγκατάλειψης των ΗΠΑ και της Δύσης και ένταξης της στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες, σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, εάν προχωρήσει η ολοκλήρωση της αγοράς των S-400.

H οργάνωση Hellenic Leaders (HALC) εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη ψήφιση από τη Γερουσία του Νόμου περί Αμυντικών Πιστώσεων του 2019, ο οποίος περιλαμβάνει τη ρητή απαγόρευση της χρήσης κεφαλαίων για τη μεταφορά ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς των F-35 Joint Strike Fighters στην Τουρκία, εκτός εάν ο υπουργός Άμυνας βεβαιώσει ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει ούτε θα δεχθεί την παράδοση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Η HALC ευχαριστεί τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλλεν (Δημοκρατικός από την πολιτεία του Μέριλαντ) για τις ηγετικές ικανότητες που έδειξε σε αυτό το ζήτημα και για την υποστήριξη του στην τροπολογία που οδήγησε στη συμπερίληψη αυτής της κρίσιμης διάταξης στο τελικό κείμενο του νόμου. Είναι σημαντικό ότι η διάταξη όχι μόνο αποκλείει τη χρήση κονδυλίων του έτους 2019 για τη μεταφορά F-35 στην Τουρκία, αλλά επίσης εμποδίζει τη χρήση οποιωνδήποτε πόρων προηγούμενων ετών για το σκοπό αυτό.

“Με τη νομοθεσία αυτή, η Γερουσία έχει καταστήσει σαφές ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία δεν περιορίζονται στον Πάστορα Μπράνσον. Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από το Ερντογάν είναι μόνο το τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο ότι η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος» (της Αμερικής), δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της HALC Έντι Ζεμενίδης.

“Όλη η αμερικανική κυβέρνηση -από την κυβέρνηση μέχρι το Κογκρέσο- εγκατέλειψαν την αποτυχημένη προσέγγιση της «ήσυχης διπλωματίας» με την Άγκυρα. Η Τουρκία θα πρέπει τώρα να αποδείξει ότι είναι ένας «αφοσιωμένος σύμμαχος» με δράσεις, και όχι μόνο με δηλώσεις στις αμερικανικές εφημερίδες», σημείωσε ο κ. Ζεμενίδης.

Ο Τραμπ υπέγραψε τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου: Πάγωσε την πώληση των F-35 στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: