Μικρή “ανάσα” για την τουρκική λίρα μετά την απόφαση μείωσης φορολογίας των καταθέσεων




Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε σήμερα έναντι του δολαρίου, καθώς μία μείωση της φορολογίας στις τραπεζικές καταθέσεις σε τουρκικό νόμισμα συνέβαλε στον περιορισμό των χθεσινών απωλειών της, όταν πηγές ανέφεραν ότι αποχωρεί ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ερκάν Κιλιμτσί. Τρεις πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κιλιμτσί αποχωρεί, δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας για την αντιμετώπιση της κατρακύλας της λίρας, η οποία έχει υποχωρήσει 42% φέτος.

Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε 1% με την ισοτιμία του να ανατιμάται στις 6,58 λίρες ανά δολάριο στις 10.30 το πρωί (ώρα Ελλάδας) από το χαμηλό επίπεδο των 6,8994 στη διάρκεια της νύχτας, ενώ πριν λίγο διαμορφωνόταν στις 6,55 λίρες. Οι τουρκικές αγορές ήταν κλειστές λόγω επίσημης αργίας χθες, αλλά η διαπραγμάτευση της λίρας συνεχίσθηκε σε αγορές στο εξωτερικό. Το νόμισμα βρήκε στήριξη από την απόφαση για μείωση του επιπέδου του παρακρατούμενου φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις σε τουρκικό νόμισμα, ενώ αυξήθηκε το επίπεδο για τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα με διάρκεια έως ένα έτος. «Φαίνεται να είναι ένα μέτρο που ελήφθη για να κάνει ελκυστικότερη τη χρήση της λίρας και να καταστήσει επικερδή μία στροφή στις καταθέσεις σε λίρα από καταθέσεις σε συνάλλαγμα», δήλωσε αναλυτής της TEB Investment/BNP Paris, προσθέτοντας: «Περισσότερα μέτρα θα ληφθούν από τις Αρχές για να μειωθεί η βραχυπρόθεσμη διακύμανση της ισοτιμίας της λίρας έναντι του δολαρίου».

Η κεντρική τράπεζα και η τραπεζική εποπτική Αρχή έχουν λάβει μία σειρά από μέτρα για να στηρίξουν το νόμισμα, αφού άρχισε η πρόσφατη πτώση του, αν και δεν έχουν αυξήσει τα επιτόκια από τις αρχές Ιουνίου. Η κεντρική τράπεζα πιέζεται από τον Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την πτώση της λίρας, κάτι που έχει τροφοδοτήσει τις ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Τουρκίας.

31/08/2018 13:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: