Μελετούν νέες κυρώσεις: Δώστε μας τον Πάστορα, προειδοποίησαν οι ΗΠΑ τους Τούρκους




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πρόοδος στις συνομιλίες με την Τουρκία θα σημειωθεί όταν ο πάστορας Άντριου Μπράνσον επιστρέψει στο σπίτι του, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτός είναι ο όρος που έθεσε η αμερικανική κυβέρνηση στην τουρκική. Και από τη στιγμή που η τουρκική αντιπροσωπεία, που έστειλε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, δεν μετέφερε την απάντηση που ζητούσαν οι Αμερικανοί, οι συνομιλίες κατέληξαν σε αποτυχία.

Στην ουσία «έχουμε κατάρρευση των συζητήσεων, είμαστε σε αδιέξοδο», μας είπε διπλωματική πηγή, εννοώντας ότι για να επαναρχίσουν οι Τούρκοι πρέπει να απελευθερώσουν τον κ. Μπράνσον και να ορίσουν χρονοδιάγραμμα απελευθέρωσης και των υπολοίπων Αμερικανών υπηκόων. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλλιβαν έδωσε κατάλογο με 15 ονόματα Αμερικανών ή εργαζομένων για την αμερικανική κυβέρνηση, που κρατούνται ως όμηροι από τον Ερντογάν για να χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή με τον Ιμάμη Γκιουλέν.

Η Ουάσιγκτον απέρριψε κάθε ανταλλαγή πριν από την επιστροφή του Πάστορα στις Ην. Πολιτείες. Και δεν δεσμεύθηκε ούτε για την αποφυλάκιση από την μεριά της του τραπεζίτη Αττίλα.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ ήταν προσεκτική στις δηλώσεις του χθες, αλλά απόλυτη. «Διευκρινίσαμε», είπε, «ότι ο πάστορας Μπράνσον πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του».

Πιεζόμενη από τους δημοσιογράφους είπε ότι:

«Θα έλεγα ότι θα καθορίσουμε την πρόοδο όταν θα έχει επιστρέψει στο σπίτι του ο πάστορας Μπράνσον».

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικρατούσε χθες νευρικότητα μετά την αποτυχία της Αμερικής να θέσει τέρμα στο μαρτύριο του Πάστορα και των υπολοίπων φυλακισμένων. Έτσι το βράδυ γινόταν λόγος για νέο γύρο κυρώσεων εναντίον μελών του στενού κύκλου του προέδρου της Τουρκίας. Μερικοί εξ αυτών, όπως και η οικογένεια του κ. Ερντογάν, έχουν περιουσιακά στοιχεία και στις ΗΠΑ. Τα περιουσιακά στοιχεία, στην περίπτωση νέων κυρώσεων, θα παγώσουν και οι Αμερικανοί πολίτες δεν θα μπορούν να έχουν επιχειρηματική σχέση με όσους υποστούν κυρώσεις.

Απέτυχαν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Τουρκίας, ο Ερντογάν δεν δίνει τον Μπράνσον: Νέες κυρώσεις;

Στη χθεσινή ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε η παρακάτω συζήτηση για την Τουρκία:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εντάξει, αν θα μπορούσα να σας ρωτήσω για την Τουρκία. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (της Τουρκίας) ταν εδώ. Φάνηκε ότι δεν υπήρξε πρόοδος. Αυτή είναι η περίπτωση; Και ήταν οΑπάστορας – ήταν οι Αμερικανοί όμηροι τα μόνα θέματα που συζητήθηκαν ή υπήρξαν και άλλες ερωτήσεις όπως η αγορά από την Τουρκία των S-400. Συζητήθηκε επίσης;

ΝΑΟΥΕΡΤ: Εντάξει. Θέλω να πω, προφανώς όλοι γνωρίζετε ότι έχουμε μια πολύ ευρεία σχέση με την Τουρκία και μιλάμε για πολλά θέματα με την τουρκική κυβέρνηση κάθε φορά που τους συναντάμε. Χθες (προχθές) είχαμε μια ευρεία συνομιλία με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης. Διευκρινίσαμε ότι ο πάστορας Μπράνσον πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του. Πολλά από αυτά, όμως, δεν πρόκειται να τα διαπραγματευτούμε δημόσια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να μας πείτε –

ΝΑΟΥΕΡΤ: Προχώρα. Γεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να μας πείτε εάν κάνατε κάποια πρόοδο σχετικά με την κατάσταση του Πάστορα Μπράνσον;

ΝΑΟΥΕΡΤ: Ναι, θα έλεγα ότι θα καθορίσουμε την πρόοδο όταν θα έχει επιστρέψει στο σπίτι του ο πάστορας Μπράνσον.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με άλλα λόγια, όχι.

ΝΑΟΥΕΡΤ: Και έτσι η πρόοδος είναι –

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μέχρι που – μέχρι να είναι –

ΝΑΟΥΕΡΤ: Η πρόοδος είναι ο πάστορας Μπράνσον να επιστρέψει στο σπίτι του στις Ηνωμένες

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έως ότου δεν είναι στο σπίτι, δεν υπάρχει πρόοδος;

ΝΑΟΥΕΡΤ: – στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάνατε κάποια –

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δώσατε κάποια προθεσμία; Έχετε δώσει στους Τούρκους αξιωματούχους προθεσμία;

ΝΑΟΥΕΡΤ: Δεν έχω καμία πληροφορία γι ‘αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Νομίζω ότι η πρόοδος είναι κάτι που έρχεται πιο κοντά σε μια συμφωνία. Όπως εσείς δεν έχετε πλήρη βορειοκορεατική αποπυρηνικοποίηση, αλλά λέτε ότι υπάρχει πρόοδος στην προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου. Υπάρχει λοιπόν πρόοδος να έρθετε σε κάποια συμφωνία με τους Τούρκους ή είστε ακόμα τόσο μακριά όσο ήσασταν την ημέρα που νοσηλευόταν;

ΝΑΟΥΕΡΤ: Ναι, δεν πρόκειται να το χαρακτηρίσω με αυτόν τον τρόπο. Όπως γνωρίζετε, είχαμε – συναντηθήκαμε χθες. Είχαν εκτεταμένες συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και με άλλα υπουργεία εδώ στην Ουάσινγκτον. Σας παραπέμπω σε εκείνα τα άλλα υπουργεία που συναντήθηκαν με την τουρκική κυβέρνηση. Η πρόοδος που θέλουμε να κάνουμε είναι να έχουμε την επιστροφή του πατέρα Μπράνσον στο σπίτι. Και θα το αφήσω εδώ. Εντάξει?

ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα δεν θα μιλήσετε με τους Τούρκους για το θέμα αυτό μέχρι να επιστρέψει ο Πάστορας στο σπί του.

ΝΑΟΥΕΡΤ: Δεν πρόκειται να κάνω εικασίες σχετικά με αυτό, και δεν πρόκειται να ξεπεράσω την κυβέρνηση σε αυτό το θέμα.

Η Τουρκία δεν είναι Ρωσία για να αντέξει τις κυρώσεις των ΗΠΑ: Ή θα προσκυνήσει ή θα πέσει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: