Κανένας εφησυχασμός: Ο κίνδυνος για Λεβέντ και Οσμάν και τα γλωσσάρια του εξευμενισμού




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μετά τις παρεμβάσεις των εγκαθέτων της Άγκυρας, Μουσταφά Ακιντζί και Τουφάν Ερχιουρμάν, ότι δεν εκδίδονται πολίτες του ψευδοκράτους σε τρίτες χώρες(!), επήλθε εφησυχασμός, θεωρώντας κάποιοι πως δεν θα υλοποιήσει την απόφαση της η Τουρκία να δικάσει τους δημοσιογράφους Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.

Μπορεί να εμπιστευθεί κανείς τους Ακιντζι και Ερχιουμάν; Και να θέλουν αμφότεροι να αποτρέψουν την μεταφορά των δυο στην Τουρκία για να δικαστούν, που κατά βάθος αυτή μπορεί να είναι η θέση τους, δεν εξαρτάται ποσώς από αυτούς τι θα γίνει στο τέλος. Η Τουρκία θα αποφασίσει και θα το επιβάλλει. Μόνο εάν αλλάξει γνώμη ή  με την κίνησή της αυτή ήθελε απλώς να προειδοποιήσει τους δυο, κυρίως τον Σενέρ Λεβέντ, δεν θα υλοποιήσει την απόφασή της η Άγκυρα.

Συνεπώς, θα πρέπει να μην αφεθεί το θέμα να πέσει στα χαμηλά και προπαντός επιβάλλεται να υπάρχει συνέχεια και διάρκεια στις αντιδράσεις και ενέργειες. Γιατί το καθεστώς Ερντογάν έχει αποδείξει πως και συλλήψεις αλλά και απαγωγές κάνει στα κατεχόμενα χωρίς να ρωτήσει τους εγκάθετους του.

Τι πρέπει να γίνει;

  • Να υπάρχει συνεχείς κινητοποίηση, γεγονός που θα δημιουργήσει πέπλο προστασίας στους δυο υπό διωγμό δημοσιογράφους.
  • Οι καταγγελίες που έχουν γίνει σε διεθνείς οργανισμούς να κλιμακωθούν.

Οι διώξεις των Λεβέντ και Οσμάν συνδέονται με την άρνηση του καθεστώτος Ερντογάν να επιτρέψει την ελευθερία έκφρασης. Συνδέονται με την απόφαση του καθεστώτος να σβήσει κάθε φωνή αμφισβήτησης. Οι υπό διωγμό δημοσιογράφοι τόλμησαν να ασκήσουν κριτική στον νεοσουλτάνο Ερντογάν. Τόλμησαν να αμφισβητήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Σενέρ Λεβέντ δεν χρειάζεται συστάσεις. Τολμά υπό καθεστώς κατοχής να αναφέρεται στην αλήθεια και τις πραγματικότητες. Στην εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή. Χωρίς κώδικες και συμφωνημένα σε γλωσσάρια του εξευτελισμού καλούπια. Δεν σκέφθηκε προφανώς ποτέ του  πως για να συνεχίσει να εκδίδει την εφημερίδα του, να απολαμβάνει τα… αγαθά της Άγκυρας διά του κατοχικού καθεστώτος,  θα έπρεπε να προσαρμοστεί σε γλωσσάρια εξευμενισμού της κατοχής.

Θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο προς όλους όσους στηρίζουν πρωτοβουλίες προστασίας των δυο δημοσιογράφων πως οι όποιες καθησυχαστικές παρεμβάσεις των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος, των εγκαθέτων, του καθεστώτος Ερντογάν, δεν πρέπει και δεν μπορεί να προκαλούν εφησυχασμό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Το απίστευτο ατόπημα του ΟΑΣΕ: Το “γλωσσάρι” της ντροπής πρέπει να ακυρωθεί εδώ και τώρα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: