Καλύτερη εικόνα από τη φωτιά στην Εύβοια: Αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα σβήσει




Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά στην Εύβοια που ξέσπασε χθες το μεσημέρι, ανάμεσα στις περιοχές Σταυρός και Κοντοδεσπότι .

Σύμφωνα με την πυροσβεστική,  δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο παρά μόνο διάσπαρτες εστίες. Άλλωστε όπως εκτίμησε νωρίτερα στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός, η πυρκαγιά θα έχει κατασβεστεί πλήρως έως τις 10-11 π.μ.

Παράλληλα, ο δρόμος από και προς τη βόρεια Εύβοια, που είχε κλείσει για λόγους ασφαλείας, παραδόθηκε στην κυκλοφορία.

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες με τη φωτιά που είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Σταύρος και Κοντοδεσπότι.

Στην επιχείρηση κατάσβεση  συμμετέχουν 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 204 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 18 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 30 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος 4 Α/Φ, 3 Ε/Π και 1 Συντονιστικό Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Στην περιοχή έφτασαν χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ για τη δημιουργία προστατευτικών ζωνών για τους οικισμούς.

Όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής μαζί με βαριά χωματουργικά μηχανήματα που διατέθηκαν από τη ΛΑΡΚΟ τους δήμους και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δημιούργησαν περιμετρικά στα επικίνδυνα σημεία της φωτιάς αντιπυρική ζώνη εξασφαλίζοντας τη μη επέκταση της.

Μέχρι το ξημέρωμα της σημερινής ημέρας τα μηχανήματα είχαν δημιουργήσει μέσα στα ελαιοπερίβολα μια ιδιαίτερα μεγάλη αντιπυρική ζώνη ενώ με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα δεν άφησαν κανένα περιθώριο αναζωπύρωσης της φωτιάς.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.

“Εγκαιρη επέμβαση του κρατικού μηχανισμού”

Έγκαιρη και αποτελεσματική ήταν η επέμβαση των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση των μετώπων φωτιάς στην Εύβοια δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο ίδιος τόνισε ότι, «αυτή την ώρα είμαστε στη φάση μεταξύ μερικού και απόλυτου ελέγχου», σημείωσε ότι, πρόκειται για μια πυρκαγιά που κυρίως έπληξε δασική έκταση και επισήμανε ότι οι ζημιές αγροτικού χαρακτήρα θα ελεγχθούν.

Ο υπουργός είπε ότι η χθεσινή μέρα ήταν δύσκολη, αλλά, πλέον η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και σ’ αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι όλα τα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα είναι παρόντα από την πρώτη στιγμή και η κινητοποίηση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτό που ήταν οφθαλμοφανέστατο από την πρώτη στιγμή -σύμφωνα με τον υπουργό- ήταν ο πολύ καλός συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. «Υπήρξε έγκαιρη επέμβαση όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων, είτε επίγειων, είτε εναέριων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η φωτιά πλησίασε σε δύο χωριά, και -σημείωσε ο κ. Αποστόλου- οι εκκενώσεις που έγιναν ήταν κυρίως για προληπτικούς λόγους. Στις ζημιές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται μερικά στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας, ένα κοπάδι περίπου 70 αιγοβοπράτων και δύο αγροτικά κτίσματα -στις παρυφές ενός χωριού- των οποίων κάηκε η σκεπή, ενώ υπολογίζεται ότι η φωτιά έπληξε γύρω στα 12.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Μετρούν τις πληγές τους

«Λιγότερα από 140 άτομα φιλοξενήθηκαν τελικά σε ξενοδοχεία της περιοχής μετά την μεταφορά τους με λεωφορεία καθώς άλλες οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους προτίμησαν να φιλοξενηθούν σε φιλικά τους πρόσωπα», δήλωσε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Καρακατζας.
Σύμφωνα με τον ίδιο τόσο η εκκένωση όσο και η μεταφορά έγινε με τον συντονισμό της δημοτική αρχής με «απόλυτη τάξη».

Ήδη στην περιοχή έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και αρκετές φορές μέσα στη νύχτα συνεδρίασε το τοπικό συντονιστικό όργανο, ενώ αυτή την ώρα συνεχίζουν να είναι παρόντες στην περιοχή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς στην Εύβοια: Μάχες των πυροσβεστών με την πύρινη λαίλαπα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: