Ισπανία, Ρωσία και χώρες της Λατινικής Αμερικής καταδικάζουν την απόπειρα κατά Μαδούρο




Η Ισπανία, η Ρωσία και χώρες της Λατινικής Αμερικής καταδίκασαν σήμερα την απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας καταδίκασε κάθε πολιτικά υποκινούμενη μορφη βίας στη Βενεζουέλα.

“Σχετικά με τις βίαιες ενέργειες, που σημειώθηκαν χθες στο Καράκας…η ισπανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την σφοδρή καταδίκη κάθε πολιτικά υποκινούμενης βίας και ελπίζει σε ταχεία ανάρρωση των τραυματιών”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η Μαδρίτη εκτιμά ότι η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα μπορεί να επιλυθεί με “έναν ειρηνικό δημοκρατικό τρόπο”.

Την καταδίκη της εξέφρασε και η Μόσχα. “Θεωρούμε ότι χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές μεθόδους ως μέσα σε έναν πολιτικό αγώνα είναι απολύτως απαράδεκτο. Είναι προφανές ότι αυτές οι ενέργειες έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα, μετά το πρόσφατο συνέδριο του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, το οποίο έθεσε τις προτεραιότητες για την αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Την επίθεση καταδίκασαν και ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, οι πρόεδροι της Βολιβίας και της Νικαράγουας.

Μια μυστηριώδης οργάνωση ανταρτών που φέρεται να αποτελείται από πολίτες και στρατιωτικούς ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του Νικολάς Μαδούρο.

Σε ανακοίνωσή της στο Twitter η οργάνωση «Εθνικό Κίνημα των Στρατιωτών με Πουκάμισα» έγραψε ότι πέταξε «δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα οποία είχε τοποθετηθεί εκρηκτικό C-4 (…) Οι ελεύθεροι σκοπευτές της Εθνοφρουράς κατέρριψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προτού φτάσουν στον στόχο τους».

Η οργάνωση αυτή φέρεται να δημιουργήθηκε το 2014 και να συνδέεται με τον πρώην αστυνομικό Όσκαρ Πέρες ο οποίος ηγήθηκε μιας επίθεσης με ελικόπτερο εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο Καράκας τον Ιούνιο του 2017. Ο Πέρες σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο.

Στόχος της οργάνωσης, σύμφωνα με την ίδια, είναι να ενώσει όλους όσοι αντιτίθενται στην πολιτική του Μαδούρο.

Στο μεταξύ πηγή από την προεδρία της Κολομβίας απέρριψε σήμερα ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Μαδούρο ότι ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Σύμφωνα με τη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο, ο οποίος εκφωνούσε ομιλία εκείνη την ώρα, είναι σώος, όμως από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν επτά μέλη της Εθνοφρουράς. Η επίθεση διαπράχθηκε με drones που έφεραν εκρηκτικά σε μια στρατιωτική παρέλαση της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς.

05/08/2018 16:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Sputnik
Μαδρίτη, Ισπανία

Μυστηριώδης οργάνωση ανέλαβε την απόπειρα δολοφονίας κατά του Μαδούρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: