Η τουρκική οικονομία καταρρέει: Στις τράπεζες η Turk Telekom, πίεση και σε άλλες εταιρείες…




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Τουρκίας, η Turk Telekom, «αγαπημένη» της οικογένειας του Ταγίπ Ερντογάν, χρεοκόπησε σήμερα ως αποτέλεσμα της πίεσης που δέχεται η αμερικανική οικονομία.

Το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας κατείχε η σαουδαραβική εταιρεία Oger, που ανήκει στην οικογένεια των Hariri, από το Λίβανο. Η εταιρεία είχε προβλήματα τα οποία πολλαπλασιάστηκαν μετά την οικονομική κρίση, που επιταχύνθηκε μετά τις πιέσεις των Αμερικανών που στόχευαν στην απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον.

Στους τραπεζικούς κύκλους η κατάρρευση ήταν αναμενόμενη, παρά τον αγώνα που έδωσε η τουρκική κυβέρνηση και ο Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά, για να αποτρέψει τη χρεοκοπία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά την παρέμβαση των τραπεζών αποδείχθηκε ότι ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός στηριζόταν σε πήλινα πόδια.

Διεθνείς αναλυτές αναμένουν ότι μετά την πτώση της Turk Telekom, θα ακολουθήσουν και άλλες τουρκικές εταιρείες. Ήδη έχει πληγεί σημαντικά ο κατασκευαστικός τομέας και πολλές εταιρείες εγκατέλειψαν τα «πρότζεκτ» που είχαν αναλάβει.

Την Turk Telekom ήδη ανέλαβαν οι τράπεζες οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε δάνεια της τάξης των 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία ακολουθούσε μία τακτική, που επέσπευσε την κατάρρευση: Εισέπραττε σε τουρκικές λίρες από τους πελάτες και αποπλήρωνε τα δάνεια της σε δολάρια ή ευρώ.

Μετά την παρέμβαση των τραπεζών προκλήθηκε πανικός καθώς αναμένεται ότι η πτώση της εταιρείας θα συμπαρασύρει και άλλες.

Οι τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι ίδιες προβλήματα, καθώς το ποσό των 4.7 δις -με τα σημερινά δεδομένα της υποχώρησης της τουρκικής λίρας- είναι τεράστιο για να αντιμετωπιστεί.

Σημειώνουμε ότι υποτιμήθηκε και σήμερα η τουρκική λίρα σε ποσοστό της τάξης του 4,5%.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: