Η θλιβερή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας αναγκάζει τον Ερντογάν να συνθηκολογήσει;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ενώ επιχειρήθηκε προβοκάτσια από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, για πιθανή ανάμειξη των ΗΠΑ στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία, έγινε γνωστό ότι όλη τη χθεσινή μέρα πήγαιναν και έρχονταν τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον στην ‘Αγκυρα και αντίστροφα.

Όμως, το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, δεν ήταν θετικό και δεν υπήρξε εκτόνωση της κρίσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, ενώ υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης, η Άγκυρα ζήτησε εντατικές διαπραγματεύσεις και προθυμοποιήθηκε να στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον.

Πιστεύεται ότι η μόνη περίπτωση να υποχωρήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, είναι η οικονομική κρίση και η «συντριβή» της τουρκικής λίρας, η οποία συνεχώς σημειώνει υποχώρηση έναντι του δολαρίου:

  • Πάντως, ούτε και χθές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, επέστρεψαν στις ΗΠΑ, ο πάστορας Άντριου Μπράνσον και οι υπόλοιποι Αμερικανοί φυλακισμένοι, όπως πρόβλεπαν τις τελευταίες μέρες οι τουρκικές εφημερίδες, οι οποίες παίζουν ξεκάθαρα το παιγνίδι της σύγχυσης σε συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση. Άλλωστε, το 95% των μέσων ενημέρωση της Τουρκίας ανήκει στην οικογένεια και στους φίλους του Ταγίπ Ερντογάν.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και Τζέιμς Μάτις, μίλησαν τηλεφωνικά με τους Τούρκους ομολόγους τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, αλλά δεν μπόρεσαν να επιτύχουν διέξοδο στο αδιέξοδο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κατάσταση μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης συνέχιζε να είναι καταθλιπτική για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, καθώς οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να βρουν τη «χρυσή τομή» για την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα και των υπολοίπων πολιτών των ΗΠΑ. Οι τουρκικές απαιτήσεις είναι αδύνατον να γίνουν δεκτές, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επανέφερε το αίτημά της για την έκδοση του Ιμάμη Γκιουλέν. Η κ. Νάουερτ είπε ότι δεν είχε ακούσει για το συγκεκριμένο θέμα οτιδήποτε το τελευταίο διάστημα, και ειδικά σε σχέση με την ανταλλαγή του Γκιουλέν με τον πάστορα Μπράνσον.

Το μήνυμα των κ. Πομπέο και Μάτις προς τους κ. Τσαβούσογλου και Ακάρ ήταν ότι χωρίς την απελευθέρωση των Αμερικανών υπηκόων, που τους θεωρούν όμηρους της Τουρκίας, δεν πρόκειται να βελτιωθούν οι σχέσεις, ούτε πρόκειται η Αμερική να λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να βοηθήσει την Τουρκία στην αντιμετώπιση της νομισματικής κρίσης που την κτύπησε εσχάτως. Βασικά οι Αμερικανοί διαμηνύουν ότι δεν έχουν σχέση με όσα θλιβερά συμβαίνουν στην τουρκική οικονομία, και ότι είναι προϊόν φαντασίας ο ισχυρισμός ότι Αμερικανός αξιωματούχος πρόβλεψε χθες ότι η ισοτιμία της λίρας και του δολαρίου θα φτάσει στις 7 λίρες προς 1 δολάριο.

  • Στην Τουρκία «βλέπουν» συνωμοσίες παντού και άρχισαν να εμφανίζονται ισχυρισμοί ότι δήθεν η Ουάσιγκτον σπρώχνει τη χώρα στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ για να την ελέγξει πολιτικά και οικονομικά.

Tο πρακτορείο Bloomberg, με ένα δημοσίευμα του ταρακούνησε την τουρκική οικονομία, καθώς πρόβλεψε ότι η Τουρκία εξετάζει μέτρα απελπισίας, ενώ συζητείται η διάσωση της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πιθανή υιοθέτηση ελέγχων κεφαλαίων (capital controls). Εάν συμβούν τα παραπάνω, θα αλλάξει αυτόματα το σκηνικό…

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κεντρική τράπεζα και η τουρκική κυβέρνηση παραμένουν σιωπηλές καθώς η λίρα βυθίζεται σε νέα χαμηλά ρεκόρ εν μέσω των κυρώσεων των ΗΠΑ, που απειλούν με νέες. Η λίρα, σημειώνει, υποχώρησε για έβδομη συνεχόμενη μέρα έναντι του δολαρίου, μετά τη χειρότερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας που σημειώθηκε χθες, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων σημείωσε άνοδο 20%, τη μεγαλύτερη όλων των εποχών.

Επίσης, η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, προειδοποίησε ότι μία περαιτέρω υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος προς τα επίπεδα των 7,1 λιρών ανά δολάριο θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να διαβρώσει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών της χώρας.

  • Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, «η εντεινόμενη υποτίμηση της λίρας θα μπορούσε να αυξήσει τις κεφαλαιακές ανησυχίες για τις τράπεζες, ειδικά για αυτές με χαμηλότερα κεφαλαιακά επίπεδα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι έντονα ενοχλημένοι και προβληματισμένοι με τη συμπεριφορά των Τούρκων, την οποία χαρακτηρίζουν εχθρική και αντισυμμαχική χώρα. Ο κ. Ερντογάν έχει εκτοξεύσει σωρεία επιθέσεων εναντίον της Αμερικής, ενώ έχει υιοθετήσει και τις κατηγορίες για συμμετοχή του Πάστορα στο πραξικόπημα εναντίον του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν βλέπει ακόμα πρόοδο για την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: