Η πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία απειλεί με ασφυξία το ψευδοκράτος




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η βαθιά οικονομική κρίση, στην οποία έχει εισέλθει η Τουρκία, συμπαρασύρει και τα κατεχόμενα, λόγω της πλήρους εξάρτηση και του απόλυτου ελέγχου που έχει επιβληθεί. Είναι δε σαφές πως οποιαδήποτε κίνηση αυτόνομης αντιμετώπισης της κρίσης δεν υπάρχουν και λόγω δυνατοτήτων και επειδή δεν  το επιτρέπει η κατοχική δύναμη.

Είναι προφανές πως οι Τουρκοκύπριοι απειλούνται με ασφυξία και τα περιθώρια διαφυγής δεν είναι ορατά, ούτε και εφικτά. Κι αυτό γιατί η πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και στο οικονομικό πεδίο εντάσσεται στα πλαίσια του σχεδιασμού που έχει διαμορφωθεί από το 1974 και εντεύθεν, με την εισβολή, ενώ τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς Ερντογάν εδραιώνει αυτό τον έλεγχο με βήματα ενσωμάτωσης. Πώς επιβάλλεται αυτός ο έλεγχος;

Πρώτο, με το γεγονός ότι η Τουρκία αναλαμβάνει τον λογαριασμό για τη λειτουργία του ψευδοκράτους. Οι δαπάνες ελέγχονται μέσα από το πρωτόκολλο που υπογράφεται μεταξύ των… δυο πλευρών.

Δεύτερο, οι κινήσεις για ιδιωτικοποιήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του σχεδιασμού για έλεγχο. Τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες, που έχουν διασυνδέσεις με τις επιχειρήσεις της οικογένειας Ερντογάν, έχουν προχωρήσει στην αγορά ζωτικών υπηρεσιών στα κατεχόμενα.

Τρίτο,  η Τουρκία ελέγχει πλήρως και το τραπεζικό σύστημα, στο οποίο δεν επιτρέπει καμία πρόσβαση για λόγους που μπορούν να γίνουν αντιληπτοί ( υπόγειες συναλλαγές). Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Τουρκία δεν επέτρεψε στην Παγκόσμια Τράπεζα να διενεργήσει έρευνα για να συντάξει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκθεση για το Κυπριακό.

Τέταρτο, στον κατασκευαστικό τομέα, αυτό που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια είναι η «απόβαση» τουρκικών εταιρειών, οι οποίες μεταβαίνουν στα κατεχόμενα με τα μηχανήματά τους αλλά και το προσωπικό τους για την εκτέλεση έργων.

Πέμπτο, Τούρκοι επιχειρηματίες ελέγχουν και τον τουρισμό. Την ίδια ώρα, τα τουριστικά πακέτα πωλούνται και εισπράττονται στην Τουρκία (το λεγόμενο δηλαδή all inclusive).

Έκτο, Οι περιορισμένες εξαγωγές από τα κατεχόμενα, που αφορούν χαλλούμι και εσπεριδοειδή, γίνονται μόνο μέσω Τουρκίας.

Η μεταφορά νερού και ο σχεδιασμός και για ηλεκτρικό ρεύμα διαφοροποιεί επί του εδάφους τα δεδομένα και συνιστούν βήματα ενσωμάτωσης. Σε αυτή τη φάση και λόγω της οικονομικής κρίσης δεν διαπιστώνονται κινήσεις σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του έργου για τη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, πλην όμως δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Ο Σενέρ Λεβέντ δεν φοβάται τον Σουλτάνο: Τον μήνυσε για τις επιθέσεις εναντίον του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: