Η περίπτωση του ζευγαριού στην Ελβετία: Η δύσκολη συμβίωση της Δύσης και του Ισλάμ




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ

Την περασμένη βδομάδα οι Αρχές της Λοζάνης απάντησαν αρνητικά στο αίτημα ενός ζευγαριού μουσουλμάνων να τους χορηγηθεί η ελβετική υπηκοότητα επειδή και οι δύο αρνήθηκαν να κάνουν χειραψία με άτομα του αντίθετου φύλου.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος της πόλης, η αίτηση απορρίφθηκε γιατί το ζευγάρι δεν σεβάστηκε την αρχή της ισότητας των φύλων, ενώ επίσης έδειξαν μεγάλη δυσκολία στο να απαντήσουν ερωτήσεις που τους έγιναν από άτομα του αντίθετου φύλου.

  • Η στάση του ζευγαριού είναι εύκολο να εξηγηθεί. Ορισμένοι μουσουλμάνοι υποστηρίζουν ότι το Ισλάμ δεν τους επιτρέπει να έχουν φυσική επαφή με άτομα του αντίθετου φίλου, με την εξαίρεση ορισμένων πολύ στενών συγγενών τους. Και έτσι αρνιούνται να κάνουν χειραψία ακόμη και αν πρόκειται για τυπικούς ή επαγγελματικούς λόγους.

Οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν πως δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό και οι Aρχές της Λοζάνης θα μπορούσαν να βάλουν νερό στο κρασί τους και να παραχωρήσουν την υπηκοότητα στο ζευγάρι. Παρόλα αυτά, το συμβάν είναι ενδεικτικό των ταραγμένων και των περίεργων καιρών που ζούμε. Και αναδεικνύει το γεγονός πως, όσο και να μη θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν, οι εντάσεις μεταξύ Δύσης και Ισλάμ συνεχώς αυξάνονται.

  • Ακόμη και σε κοινωνίες που θεωρούνται πολυπολιτισμικές έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται ρωγμές, με τους Δυτικούς να γίνονται όλο και λιγότερο ανεκτικοί. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε αφενός η ισλαμική τρομοκρατία και αφετέρου η στάση που κρατούν αρκετοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι όχι μόνο δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια ένταξής τους στην κοινωνία μέσα στην οποία ζουν αλλά διατρανώνουν με πάθος πως η ισλαμική ταυτότητα είναι ασύμβατη με τον δυτικό πολιτισμό.

Δύση και Ισλάμ δεν βρίσκονται σε πόλεμο. Την ίδια στιγμή, όμως, οι εντάσεις δεν μπορούν να αγνοηθούν. Εκείνο που πρέπει να προτάξει η Δύση σε αυτή την αντιπαράθεση είναι οι αξίες της. Χωρίς καμία αίσθηση υπεροχής οφείλει να καταστήσει σαφές πως όποιος ζει σε μια δυτική κοινωνία πρέπει να σέβεται και να αποδέχεται τις αρχές της. Ζητήματα όπως η ισότητα φύλων, ο σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελευθερία του λόγου είναι αδιαπραγμάτευτα για όλους όσοι θέλουν να ζουν στη Δύση.

* [email protected] – Δημοσιεύθηκε στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός

Ο Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ εξτρεμισμού και Δον-Κιχωτισμού: Θα βάλει νερό στο κρασί του;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: