Η Λευκωσία “καρφώνει” της αδιαλλαξία του κατοχικού στρατού για το άνοιγμα οδοφραγμάτων




Η ελληνοκυπριακή πλευρά τηρεί τις δεσμεύσεις της για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων σε Δερύνεια και Λεύκα-Απλίκι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ καλά ενημερωμένη πηγή.

Ανέφερε επίσης ότι η ε/κ πλευρά είχε ολοκληρώσει τις εργασίες για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας εδώ και πολύ καιρό και αναμένει τη μετακίνηση του τουρκικού φυλακίου από την περιοχή, στη βάση των δεσμεύσεων της τουρκικής πλευράς στην αρμόδια Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τη Διάνοιξη των Οδοφραγμάτων.

Οποιαδήποτε μετακίνηση του τουρκικού φυλακίου και των Τούρκων στρατιωτών που το επανδρώνουν μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται, ανέφερε.

«Είναι καλά γνωστή η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς όσον αφορά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων» είπε η ίδια πηγή, κληθείσα να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του κατοχικού “ψευτο-υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει μια θετική προσέγγιση από την ε/κ πλευρά στο θέμα των οδοφραγμάτων.

Η ίδια πηγή, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, σημείωσε εξάλλου ότι πριν από ένα μήνα ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη ξένων διπλωματών που υπηρετούν στην Κύπρο στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στην παρουσία Ε/κ και Τ/κ πολιτικών, ωστόσο η τουρκική πλευρά την ακύρωσε.

Όσον αφορά το οδόφραγμα Λεύκας-Απλικίου, είπε πως οι εργασίες συνεχίζονται εντατικά, με βάση και τη συμφωνηθείσα διαδικασία και τη χρηματοδότηση της ΕΕ για εκτέλεση του έργου από δικοινοτική κοινοπραξία, ώστε το έργο να είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατό.

Πρόσθεσε ότι οι εργασίες στις ελεύθερες περιοχές έχουν ολοκληρωθεί, όμως η τ/κ πλευρά προσπαθεί να μεταθέσει την ημερομηνία της διάνοιξης του οδοφράγματος για αργότερα, καθώς υπολείπονται ακόμη εργασίες εντός της νεκρής ζώνης.

Η διάνοιξη των δύο οδοφραγμάτων είχε ανακοινωθεί μετά από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ψευτοπρόεδρο, Μουσταφά Ακιντζί, το Μάιο του 2015. Το ζήτημα συζητήθηκε και στο δείπνο των δύο ηγετών, την 16η Απριλίου 2018, με πιθανές ημερομηνίες διάνοιξης την 1η Ιουλίου για τη Δερύνεια και την 15η Σεπτεμβρίου για το Απλίκι.

Θέση της ε/κ πλευράς είναι ότι η διάνοιξη των οδοφραγμάτων σε Δερύνεια και Λεύκα-Απλίκι δεν έπρεπε να πάρει τόσο πολύ χρόνο, ενώ παραμένει σε ισχύ η πολιτική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, όπως αυτή εκφράστηκε το Μάιο του 2015, κατέληξε η πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
24/08/2018 14:27

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: