Η κυβέρνηση της Τυνησίας θα δεχθεί τελικά 40 μετανάστες σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο




Οι αρχές της Τυνησίας αποφάσισαν να υποδεχθούν τους περίπου 40 μετανάστες που παρέμεναν επί δύο εβδομάδες στα ανοικτά της πόλης Ζαρζίς, πάνω σε ένα εμπορικό πλοίο που τους είχε παραλάβει μετά τη διάσωσή τους, παρότι αρχικά η Τύνιδα είχε απαγορεύσει στο πλοίο να ελλιμενιστεί, γνωστοποίησε η Ερυθρά Ημισέληνος την Τρίτη.

Στέλεχος της τυνησιακής επιτροπής της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι το σκάφος θα μπει στο λιμάνι σήμερα το πρωί.

Ανάμεσα στους μετανάστες και στις μετανάστριες είναι δύο έγκυες γυναίκες, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι μεταφέρθηκαν στο πλοίο όπου περίμεναν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση της χώρας της βόρειας Αφρικής είχε επιχειρηματολογήσει αρχικά ότι ήταν η Μάλτα ή η Ιταλία εκείνες που θα έπρεπε να υποδεχθούν τους μετανάστες, υπενθύμισε η Ερυθρά Ημισέληνος.

Ο τυνήσιος πρωθυπουργός Γιούσεφ Σάχεντ είχε ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησής του η χώρα να υποδεχθεί τους μετανάστες ενώπιον του κοινοβουλίου.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση, την οποία σχημάτισαν οι λαϊκιστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) και το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκας, έκλεισε τα λιμάνια της χώρας στα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων που σώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο, ερίζοντας ότι οι άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να μοιράζονται το βάρος της υποδοχής τους.

Η Ρώμη είχε προτείνει τον περασμένο μήνα να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Αφρική, όπως προέβλεπε το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Η Τυνησία έχει απορρίψει την πρόταση αυτή.

Τουλάχιστον 80 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε ανοικτά των τυνησιακών ακτών τον Ιούνιο. Επρόκειτο για ένα από τα χειρότερα τέτοια ναυάγια των τελευταίων ετών.

Οι διακινητές χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα τις ακτές της Τυνησίας ως εφαλτήριο για τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, καθώς το λιμενικό της Λιβύης, σε συνεργασία με παραστρατιωτικές οργανώσεις, αναχαιτίζει πλέον πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες.

01/08/2018 04:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Τύνιδα, Τυνησία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: