Η κατάληξη της σύγκρουσης του Τραμπ με τον Ερντογάν καταλύτης για Ελλάδα και Κύπρο




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όπως κάθε φορά, πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, έτσι και τώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υποτακτικός της Άγκυρας στα κατεχόμενα, Μουσταφά Ακιντζί, ξεκινούν να λένε το ίδιο παραμύθι.

  • Βασικά υπογραμμίζουν την …«ετοιμότητα» τους για τη λύση του Κυπριακού και όταν εμφανιστούν με χίλια ζόρια στις διαπραγματεύσεις δεν βλέπουν την ώρα να τις εγκαταλείψουν. Πρόκειται βεβαίως για ανέκδοτο, έτσι και για να βάζουν φωτιές σε αυτούς τους ανόητους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, που έμαθαν να ζουν με ιστορίες για αγρίους, για να δηλώνουν την παρουσία τους στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Για να μην παραμυθιαζόμαστε, κάθε Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, επισκέπτονται την έδρα του ΟΗΕ για να προσφωνήσουν τη Γ.Σ. και να κάνουν επαφές με τους ομολόγους τους. Φέτος σκέφτεται να πάει και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, όχι για το Κυπριακό, αλλά περισσότερο για να τονίσει και να διαφημίσει την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, και να εξηγήσει τους κινδύνους που εγκυμονεί για το Αιγαίο και τη Θράκη η επιθετική Τουρκία.

Κάθε, μα κάθε χρόνο, ακολουθεί και ο εκάστοτε κατοχικός ηγέτης, ο οποίος μετά τη Γ.Σ., επειδή είναι παράνομος ψευτο-«πρόεδρος», έχει συνάντηση με τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού.

  • Φέτος, όπως συμβαίνει πάντα -και το τονίζω- διεξάγονται τα γνωστά «μαγειρέματα» για το Κυπριακό, έτσι για να έχουν δουλειά όλοι οι παραπάνω και να κοροϊδεύουν τους Κύπριους πολίτες ότι διεξάγεται ακόμα μία νέα προσπάθεια. Η οποία πάντα καταρρέει, με ευθύνη της Τουρκίας, διότι οι σχεδιασμοί της δεν επιτρέπουν καμία ελπίδα, αφού ο απώτερος στόχος της είναι ο έλεγχος της Κύπρου. Τα είπαμε, τα αναλύσαμε και τα αποδείξαμε άπειρες φορές.

Φέτος, οι επαφές αυτές διεξάγονται και υπό την βαριά σκιά της άνευ προηγουμένου κρίσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, η οποία -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- δεν φαίνεται να οδηγείται σε «ήρεμα νερά», μιας και οι δύο χώρες παραμένουν οχυρωμένες στις θέσεις τους, και ο Ταγίπ Ερντογάν αρνείται να κάνει το αυτονόητο: να αποφυλακίσει τους Αμερικανούς πολίτες, στους οποίους προσάπτει κατηγορίες που επιφέρουν πολυετείς ποινές φυλάκισης. Για τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο εκβιασμός μέσω ομήρων έχει αναδειχθεί σε …επιστήμη.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η κρίση αυτή θα συνεχιστεί, και οι Αμερικανοί έδειξαν πάλι τα δόντια της την Τετάρτη με δύο μηνύματα του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στο Twitter. Η προειδοποίησή του, σύμφωνα με τους ειδικούς που παρακολουθούν την υπόθεση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, ήταν διαφορετική από άλλες φορές, καθώς μιλούσε με τον ίδιο τρόπο, που αναφερόταν η Ουάσιγκτον στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

  • «Η Τουρκία θα έκανε καλά να μην δοκιμάσει την απoφασιστικότητα (resolve) του Προέδρου των ΗΠΑ», σημείωνε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, που ηγείται της εκστρατείας απελευθέρωσης του Πάστορα.

Ακολούθησε η απειλή της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου ότι «αυτή η κυβέρνηση (του Τραμπ) δεν θα ξεχάσει» τη συμπεριφορά του Ερντογάν και η νέα δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ για τον Πάστορα, την Παρασκευή, που απειλεί με περιορισμό της σχέσης των δύο χωρών. Οι νέες κυρώσεις είναι στη …γωνία και περιμένουν.

Υπό τα δεδομένα αυτά, των κυρώσεων, των αντιποίνων και των προειδοποιήσεων, αλλά και του πολέμου, όπως τον χαρακτηρίζει ο κ. Ερντογάν, εναντίον της τουρκικής οικονομίας, ουδείς στην Ουάσιγκτον αναμένει την παραμικρή βελτίωση των σχέσεων.

Την ίδια στιγμή -και μιλώντας πάντα με τα δεδομένα της στιγμής- προκάλεσε εντύπωση η επίσημη ανακοίνωση στις ενημερώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου, ότι δεν προγραμματίζονται συναντήσεις ή συνομιλίες Αμερικανών αξιωματούχων με Τούρκους ομολόγους του. Βρισκόμαστε δηλαδή στο στάδιο διακοπής και του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Αμερικής.

  • Αυτό έχει τη σημασία του, βεβαίως, αλλά και την εξήγηση: Ο Λευκός Οίκος έλαβε την απόφαση να διακόψει κάθε επαφή μέχρις ότου η Τουρκία απελευθερώσει τον Πάστορα και θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία για να αφεθούν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι Αμερικανοί φυλακισμένοι-όμηροι. Άρα τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι νομίζαμε.

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον ζήτησε -και συνάντησε στο Λευκό Οίκο- τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ, και το γνωστότερο γεράκι της αμερικανικής πρωτεύουσας και του ζήτησε δύο πράγματα: Να διευθετηθεί τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού πλανητάρχη με τον κ. Ερντογάν, και να καθοριστεί από τώρα μία συνάντηση των δύο προέδρων στο περιθώριο της Γ.Σ., στον ΟΗΕ. Η απάντηση ήταν έντονα αρνητική. Και εκεί δόθηκε το τελεσίγραφο, ότι λίγο-πολύ δεν συζητάμε μαζί σας μέχρι να επιστρέψει ο Πάστορας στην οικογένειά του, και το ποίμνιό του, στις ΗΠΑ.

Είναι υπό αυτές τις πολύ άσχημες συνθήκες που θα επαναληφθεί φέτος, στην έδρα του ΟΗΕ το γνωστό «παραμύθι» για τις δήθεν «νέες εντατικές προσπάθειες λύσης του Κυπριακού». Δεν αλλάζουν και το «ποίημα» τους οι μπαγάσηδες. Το αποστήθισαν από το 1974 και από τότε επιμένουν να ρίχνουν αυγά στον τοίχο.

  • Το Κυπριακό θα λυθεί εάν το επιθυμεί η Τουρκία.
  • Και θα το αποφασίσει μόνο εάν υλοποιούνται όλοι οι στόχοι της για το νησί.

Όσο και να θέλουμε εμείς την επανένωση, όσοι και να προσπαθούμε να την επιτύχουμε ακόμα και με πολύ πικρές υποχωρήσεις, θα παραμείνει όνειρο για όσο διάστημα η Τουρκία επιμένει να επιβάλει τα ανεδαφικά και διχοτομικά της σχέδια εναντίον της Κύπρου.

Ιδιαίτερα τώρα, που ο Ερντογάν στη σχιζοφρένεια του πολεμά και την υπερδύναμη Αμερική, δεν πρέπει να περιμένει κανείς την παραμικρή πρόοδο προς την κατεύθυνση της λύσης.

Και όσοι ενθαρρύνθηκαν από την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που έγινε απλά επειδή ο Ερντογάν ήθελε να την «σπάσει» στον Τραμπ, ας περιμένουν για το επόμενο δυσάρεστο επεισόδιο. Η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Θράκη δεν θα σταματήσει ποτέ. Οπότε, ας περιμένουμε το τέλος αυτής της απίστευτης σύγκρουσης της Αμερικής και της Τουρκίας. Η κατάληξη της, θα επηρεάσει σίγορα και την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η συνέντευξη του Προέδρου της κυπριακής Δεξιάς στην εφημερίδα «Αλήθεια», ήρθε σε μία πολύ περίεργη στιγμή. Εκεί που «βγάζει» προς τα έξω το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, με περισσή προσοχή και με μία στάση του είδους «εμείς, δεν έχουμε ιδέα», ότι δηλαδή το «βελούδινο διαζύγιο» δεν είναι άσχημη κατάληξη για την Κύπρο, ούτε τα δύο «κράτη», έρχεται ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να επαναφέρει στην …τάξη όσους «λοξοδρομούν». Επιμένει σε λύση που θα εξυπηρετεί την Τουρκία και με το γνωστό ύφος του, και τα μπερδεμένα λόγια του, τι μας λέει: Ας μείνει και ο κατοχικός στρατός για ένα διάστημα μετά τη λύση, ας μείνουν και οι εγγυήσεις, και …βλέπουμε! Η θέση αυτή είναι πιο επικίνδυνη και από την ιδέα της «συμφωνημένης διχοτόμησης». Ο πρόεδρος του δεξιού ΔΗΣΥ, πρέπει να είναι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που απέμεινε να εμπιστεύεται τον φανατικό ισλαμο-εθνικιστή Ταγίπ Ερντογάν… Όλα αυτά η ιστορία τα καταγράφει κ. Πρόεδρε. Είναι άλλο να κάνετε την πλάκα σας οι πολιτικοί, να λέτε και να ξελέτε, και άλλο να μιλάμε για την τύχη της Πατρίδας και του λαού…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ποιες είναι οι προοπτικές για την Ελλάδα και την Κύπρο μετά τη ρήξη του Τραμπ με τον Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: