Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία από την αύξηση των δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, η τροποποίηση του περί Φυλακών Νόμου και η αποφυλάκιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας από τον Παύλο Κοντίδη για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, οι εξελίξεις στο θέμα της παιδείας και η άνοδος στις τουριστικές αφίξεις.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Βαριές κατηγορίες Ελλάδας κατά Ρωσίας», γράφει στο κύριο της θέμα της ότι σκληρή φρασεολογία και έντονες αιχμές περιέχει η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση της Μόσχας να απελάσει δύο Έλληνες διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη Ρωσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Παύλος Κοντίδης είναι ξανά στην κορυφή του κόσμου. Επίσης γράφει ότι οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 14,5% για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Τυφώνας Τραμπ χτυπά την τουρκική λίρα» και γράφει ότι η χθεσινή ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία στις ΗΠΑ ήρθε να επιδεινώσει μια ήδη κακή κατάσταση για την τουρκική οικονομία. Αλλού γράφει ότι μετά τη συμφωνία Cablenet και Primetel για το ποδόσφαιρο, η Cyta φοβάται συρρίκνωση εσόδων. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται σε εγκλήματα της περιόδου 1963-64 γύρω από το Τσέρι και γράφει ότι η Αστυνομία εκτιμά ότι εμπλέκονται τα ίδια πρόσωπα σε τρεις υποθέσεις θανάτου πέντε Τουρκοκυπρίων.

«Συνωμοσία σιωπής για Ρίκκο» τιτλοφορεί «Ο Φιλελεύθερος» το κύριο του θέμα, και γράφει ότι σειρά αμείλικτων ερωτημάτων αναδεικνύει το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» αναφορικά με την τροποποίηση του περί Φυλακών Νόμου, που οδήγησε στην αποφυλάκιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι θα δικαιούτο χωρίς την τροποποίηση. Αλλού γράφει ότι επικίνδυνες οικοδομές αποτελούν απειλή για τη Λευκωσία. Ακόμη γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Παιδείας θα συναντηθούν εντός του Σαββατοκύριακου για να αξιολογήσουν την κατάσταση στην Παιδεία.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Κοινές δράσεις έχει ανάγκη το περιβάλλον» παραθέτει στο κύριο της θέμα τη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεου Παπαδόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν γνωρίζει όρια και το πρόβλημα είναι κοινό μαζί με τους Τουρκοκύπριους. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ο πρωταθλητής Παύλος Κοντίδης τιμά την Κύπρο παγκοσμίως. Επίσης, κάνει λόγο για υπόγειο πόλεμο Προεδρικού κατά εκπαιδευτικών.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Η αναταραχή στην Τουρκία ταρακουνά τις αγορές» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι η βουτιά της τουρκικής λίρας ταρακούνησε παγκοσμίως μετοχικά κεφάλαια και αναδυόμενες αγορές, ενώ φόβοι για περαιτέρω αναταραχή έστρεψαν τους επενδυτές προς αναζήτηση ασφαλών επιλογών, μετά τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Κοντίδης είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία Laser. Επίσης γράφει ότι τα κυπριακά αεροδρόμια ετοιμάζονται για την 19η Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη κίνηση ετησίως.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/08/2018 09:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: