Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Τα όσα κατέθεσαν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό οι δύο πρώτοι μάρτυρες χθες, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το Σάββατο.

Προβάλλονται επίσης οι εξελίξεις στις διαβουλεύσεις Υπουργείου Παιδείας – Εκπαιδευτικών, η αποφυλάκιση Καυκαρή και Ερωτοκρίτου, καθώς και η ενδιάμεση απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στην υπόθεση Μπράουντερ.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Έκαναν ό,τι γούσταραν» γράφει ότι βαρύτατες ευθύνες στην νυν Διοίκηση του Συνεργατισμού και κυρίως στους δύο «ισχυρούς» της άνδρες, δηλαδή τον Νικόλα Χατζηγιάννη και το Γιάννη Σταυρινίδη, έριξαν, καταθέτοντας κατά τη χθεσινή έναρξη εργασιών της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, οι πρώτοι δύο μάρτυρες Μάριος Κληρίδης και Γεώργιος Στροβολίδης. Αλλού γράφει ότι εκτός Κεντρικών Φυλακών είναι από χθες ο μακροβιότερος Κύπριος ισοβίτης Παναγιώτης Καυκαρής αλλά και ο τέως Βοηθός Γ. Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου μετά από απόφαση του Συμβουλίου Αποφυλακίσεων των Κεντρικών Φυλακών να αποδεχθεί τις σχετικές αιτήσεις τους. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις ετοίμασαν χθες τις προτάσεις τους για τον εξορθολογισμό και δηλώνουν έτοιμοι για συναντήσεις εντός Σαββατοκύριακου.

«Έριξαν στο καναβάτσο τον Νικόλα Χατζηγιάννη», είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας «Πολίτης», το οποίο αναφέρεται επίσης στην έναρξη των ακροάσεων της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, γράφοντας ότι ο Νικόλας Χατζηγιάννης δεν ήταν παρών, αλλά δέχθηκε σφοδρότατη κριτική από τους δύο πρώτους μάρτυρες Γιώργο Στροβολίδη και Μάριο Κληρίδη. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έκρινε ότι ο Μπιλ Μπράουντερ έχει καλή υπόθεση προς εκδίκαση της αγωγής του εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα και παράλληλα πιθανότητες να κερδίσει, αλλά δεν ενέκρινε το αίτημα για απαγορευτικό διάταγμα παράδοσης στοιχείων στις ρωσικές αρχές. Αλλού γράφει για την εν ψυχρώ εκτέλεση 30 στρατιωτών του 361 Τάγματος Πεζικού το 1974 στον Κορνόκηπο.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πλάτες και υπόσκαψη στη ΣΚΤ» γράφει στο κύριο του θέμα ότι στην πρώτη συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό Γιώργος Στροβολίδης και Μάριος Κληρίδης επικεντρώθηκαν στην κακή εταιρική διακυβέρνηση που υπήρχε, έκαναν λόγο για υπόσκαψη του έργου τους από μέλη της Επιτροπείας της ΣΚΤ και φωτογράφισαν τον Νικόλα Χατζηγιάννη ως το πρόσωπο που είχε «πλάτες» και έπαιρνε τις αποφάσεις, υποσκάπτοντας τον ρόλο τους. Αλλού γράφει ότι δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τις επόμενες ημέρες και δημοσιεύει συνέντευξη στις εσωτερικές του σελίδες με τον υπεύθυνο Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής του WWF Ελλάδος Νίκο Μάτνζαρη. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι με όρους απαντούν οι εκπαιδευτικοί στο Υπουργείο Παιδείας και ότι βγάζουν εκτός διαλόγου τους γονείς.

«Με πλάτες Χάρη όσα γίνονταν στο Συνεργατισμό» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Χαραυγή» και γράφει ότι ευθύνες στον Νικόλα Χατζηγιάννη αλλά και στον Υπουργό Οικονομικών Χ. Γεωργιάδη επέρριψαν χθες τα δύο πρώην ανώτερα στελέχη του Συνεργατισμού, Μάριος Κληρίδης και Γεώργιος Στροβολίδης, καθώς και ότι μίλησαν για προειλημμένες αποφάσεις, για κακή διακυβέρνηση και για παρεμβάσεις στην εσωτερική λειτουργία της ΣΚΤ. Αλλού γράφει ότι περιβαλλοντική καταστροφή έχουν προκαλέσει στην παραλία Spyros Beach στο Μενεού πολίτες, σε ένα όργιο ασυνειδησίας στη χρήση της δημόσιας παραλίας στην οποία φωλιάζουν θαλάσσιες χελώνες και η οποία αποτελεί προστατευόμενη περιοχή στο πλαίσιο του δικτύου Natura 2000.. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι εντός τριών ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διάλογος μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών με τις αντιπροτάσεις να έχουν σταλεί γραπτώς και ότι αγκάθι είναι οι 300 εκπαιδευτικοί που μένουν εκτός σχολείων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Στη φόρα τα άπλυτα του Συνεργατισμού» αναφέρεται επίσης στο κύριο της θέμα στις καταθέσεις Στροβολίδη και Κληρίδη χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό και γράφει ότι οι δύο μάρτυρες έριξαν ευθύνες στον Νικόλα Χατζηγιάννη, παιδικό φίλο του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, που του επέτρεψε να προχωρήσει αρχικά από Πρόεδρος της Επιτροπείας στην κορυφαία εκτελεστική θέση της τράπεζας, και ο οποίος συγκέντρωσε σύμφωνα με τα όσα είπαν υπερβολική εξουσία. Αλλού η “CM” γράφει ότι το Συμβούλιο Αποφυλακίσεων αποφάσισε την αποφυλάκιση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τη φυλακή όπου από τον Μάρτιο 2017 εξέτιε ποινή 3,5 χρόνων αφότου καταδικάστηκε για διαφθορά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Κύπρος μπορεί να συνεργαστεί με τη Ρωσία στην υπόθεση Μπράουντερ.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
04/08/2018 09:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: