Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ο πιο αυστηρός έλεγχος που προγραμματίζει η ΕΕ για τα προγράμματα πολιτογράφησης έναντι επενδύσεων, η κατάσταση της οικονομίας στην Τουρκία, οι εξελίξεις στην Παιδεία αλλά και το πώς θα επηρεάσει το Brexit το ζήτημα των διδάκτρων για τα βρετανικά πανεπιστήμια, είναι μερικά από τα θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Σφίγγει η μέγγενη για τις ‘χρυσές βίζες’» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι η Κύπρος και άλλες επτά χώρες (Ελλάδα, Μάλτα, Αυστρία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Πορτογαλία) βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και ότι η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα ανέφερε ότι τα προγράμματα πολιτογραφήσεων σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ θα υποβληθούν σε αυστηρό έλεγχο στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας των Βρυξελλών να πατάξει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη διαφθορά. Αλλού προβάλλει τα στοιχεία που έδωσε χθες η Πυροσβεστική, τα οποία δείχνουν αύξηση στις πυρκαγιές το 2018 κατά 390, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2017. Σε άλλο πρωτοσέλιδο της θέμα η «Α» γράφει ότι μάστιγα αποτελούν οι κλοπές αυτοκίνητων.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Γόρδιος δεσμός το ΔΝΤ για Ερντογάν» γράφει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η Τουρκία δεν στάθηκαν ικανά να άρουν την ανησυχία διεθνών αγορών και αναλυτών για την πορεία της χώρας, με την τουρκική λίρα να παραμένει ευάλωτη σε ιστορικό χαμηλό ισοτιμίας με το δολάριο, και ότι το Ινστιτούτο Ifo λέει ότι η Άγκυρα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ. Αλλού προβάλει ρεπορτάζ για τα εγκλήματα το 1974 στην Κύπρο και γράφει για ωμότητες και κατά ηλικιωμένων από Τούρκους στρατιώτες. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα ο «Π» γράφει ότι ενώ στην τ/κ κοινότητα η ελληνική γλώσσα αναβαθμίστηκε ως μάθημα επιλογής για τις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην ε/κ κοινότητα η διδασκαλία της τουρκικής όχι μόνο αγνοείται, αλλά έχει υποβαθμιστεί.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Σκοτάδι στην άκρη του τούνελ» γράφει στο κύριο του θέμα ότι στο σκοτάδι βυθίζεται πλέον η Παιδεία, αφού η Κυβέρνηση και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις παραμένουν αμετακίνητες από τις αρχικές τους θέσεις και δεν βρίσκουν κοινό σημείο επαφής. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ετοιμάζεται για δεύτερο κτύπημα κατά του Ερντογάν με κυρώσεις σε βάρος προσώπων του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του Προέδρου της Τουρκίας. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα ο «Φ» γράφει ότι στις 234 ανήλθαν οι περιπτώσεις οδηγών που εντοπίστηκαν θετικοί στο νάρκοτεστ στους έξι και πλέον μήνες εφαρμογής της νέας νομοθεσίας και ότι οι περισσότεροι εντοπίστηκαν σε ελέγχους σε Λεμεσό και Πάφο.

Η «Χαραυγή», τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Με τετελεσμένα σε ισχύ μιλούν για διάλογο» και γράφει ότι πλήρη στήριξη στους χειρισμούς του εξασφάλισε ο Υπουργός Παιδείας κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κρίση στην εκπαίδευση, ο οποίος τον παρότρυνε να συνεχίσει το διάλογο στη βάση των υπουργικών αποφάσεων, και προσθέτει ότι οι εκπαιδευτικοί ζητούν απόσυρση ή «πάγωμα» των υπουργικών μέτρων. Αλλού γράφει για την μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974 και ότι ο αγώνας για απελευθέρωση και επιστροφή της Αμμοχώστου, της Μόρφου και των κατεχόμενων εδαφών συνεχίζεται. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η «Χ» γράφει ότι τα ΤΑΕΠ συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα υποστελεχωμένα, ενώ καταγράφεται σωρεία προβλημάτων και στα Κέντρα Υγείας, και κάνει λόγο για ασφυκτικά γεμάτες κλίνες και απουσία ειδικοτήτων από τα Κέντρα Υγείας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καταστολή της χρυσής βίζας σχεδιάζει η ΕΕ» γράφει, επικαλούμενη δημοσίευμα των Financial Times, για τις δηλώσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου Δικαιοσύνης, η οποία είπε ότι οκτώ κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, θα τεθούν υπό πιο αυστηρό έλεγχο από τις Βρυξέλλες ως μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας εναντίον του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της διαφθοράς. Αλλού προβάλλει φωτογραφία από την επιστροφή στην Κύπρο του Παύλου Κοντίδη μετά την κατάκτηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία Laser, στο Άαρχους της Δανίας. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η “CM” γράφει ότι η κατρακύλα της τουρκικής λίρας συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στις αγορές.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Το 2019 ορόσημο για τα δίδακτρα λόγω Brexit» γράφει ότι, στο περιθώριο συνέντευξης του στην «Κ» ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, διευκρίνισε ότι όσοι κάνουν αίτηση το φθινόπωρο για τα βρετανικά πανεπιστήμια θα πληρώσουν τα ίδια δίδακτρα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Αλλού προβάλλει την πορτογαλική συνταγή για την ανάπτυξη, γράφοντας ότι πριν από τρία χρόνια όταν ήταν ακόμα αναιμική η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, η Πορτογαλία κατάργησε τα μέτρα λιτότητας, ανοίγοντας τον δρόμο για ανάπτυξη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα περισσότερα ακίνητα που πωλούνται στις παραλιακές πόλεις καταλήγουν σε πολίτες εκτός ΕΕ.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
14/08/2018 08:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: