Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οικονομία, παιδεία και Κυπριακό κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του Τύπου σήμερα με τις εφημερίδες να κάνουν αναφορά στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χθες βράδυ από την Τουρκία, στα μέτρα που λήφθηκαν στην τ/κ πλευρά για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την πτώσης της τουρκικής λίρας, τις αποφυλακίσεις γνωστών ατόμων που βρίσκονται στις φυλακές εξαιτίας του νέου νόμου που οδήγησε και στην αποφυλάκιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου αλλά και αρκετά θέματα από την διεθνή επικαιρότητα.

H «Αλήθεια» με τίτλο «Δεν έχουμε την πολυτέλεια νέου αδιεξόδου» αναφέρεται στην συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στην εφημερίδα όπου μεταξύ άλλων κάνει αναφορά σε απόλυτες και μαξιμαλιστικές θέσεις που δεν βοηθούν αλλά και για πολιτική μωρία αν κάποιος θεωρεί πως η Ευρώπη θα δεχθεί διχοτόμηση. Αλλού γράφει ότι έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξη 3,9% και το β’ τρίμηνο του 2018. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απελευθέρωση χθες βράδυ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Έσοδα 30 εκατ. ευρώ από τον Συνεργατισμό» γράφει ότι αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της διαχείρισης της Altamira για τα ΜΕΔ και πως από τον Σεπτέμβρη τα καθαρά έσοδα αυτά θα πηγαίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλού γράφει ότι τις επόμενες ημέρες το Υπουργικό Συμβούλιο θα διορίσει την ομάδα που θα αναλάβει τις κρίσιμες επαφές με την Noble για το Αφροδίτη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στην Λευκωσία πνίγονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω του μεγάλου αριθμού ΙΧ που κυκλοφορούν στο κέντρο.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Προεκτάσεις σύρραξης» γράφει ότι ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η αντιπαράθεση στον τομέα της παιδείας και δεν αποκλείεται «φαινόμενο ντόμινο». Αλλού αναφέρει ότι μετά τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου παίρνουν σειρά για απελευθέρωση με τον νέο νόμο και άλλοι VIP, όπως γράφει, όπως οι Βέργας, Μαληκκίδης, Ανδρέας Ηλιάδης, Χρίστος Ορφανίδης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το κράτος ανακτά τεμάχια φιλέτα που κάποιοι νέμονταν παράνομα για χρόνια στην Γεροσκήπου.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ανησυχούν οι Τουρκοκύπριοι για την κρίση» γράφει ότι στα κατεχόμενα υπάρχει ανησυχία για την οικονομική κατάσταση λόγω της τουρκικής λίρας και η «κυβέρνηση» ανακοίνωσε πακέτο 23 μέτρων. Αλλού γράφει για την τραγωδία με την κατάρρευση γέφυρας στην Γένοβα της Ιταλίας με θύματα και ζημιές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες εκπαιδευτικοί που θα μείνουν άνεργοι μετά τα μέτρα του Υπουργικού και οι οργανώσεις τους περιμένουν την επιστολή του ΥΠΠ για τον διάλογο.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Οι Τουρκοκύπριοι νιώθουν την πίεση» αναφέρεται στο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες στα κατεχόμενα σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ζημιά που προκάλεσε η πτώση της ΤΛ. Αλλού γράφει για την τρομοκρατική – μάλλον – επίθεση αυτοκινήτου σε πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο στο Γουέστμιστερ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η τελική απόφαση για την παραλία της Λίμνης στην επαρχία Πάφου, είναι στα χέρια της ΕΕ.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» με τίτλο «Το 2019 ορόσημο για τα δίδακτρα λόγω Brexit» γράφει ότι ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι δήλωσε στην εφημερίδα πως όσοι κάνουν αίτηση για τα βρετανικά πανεπιστήμια το φθινόπωρο, θα πληρώσουν τα ίδια. Αλλού γράφει ότι πενιχρές είναι οι αυξήσεις μισθών μετά την χτρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ παγκοσμίως. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το 50% των ακινήτων σε παραλιακές πόλεις και κυρίως Λεμεσό και Πάφου ανήκει σε ξένους.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
15/08/2018 10:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: