Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το θέμα της λήψης μέτρων για την ασφάλεια στα δικαστήρια και η θέση του Γενικού Εισαγγελέα μετά την αθώωση δυο κατηγορουμένων για υπόθεση ναρκωτικών αφού τα τεκμήρια της υπόθεσης κάηκαν στην πυρκαγιά στα δικαστήρια τον περασμένο Φεβρουάριο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες. Κυριαρχούν επίσης το ταξίδι “υπουργού” των κατεχομένων για διακοπές από το αεροδρόμιο Πάφου, ο διάλογος Υπουργού Παιδείας – εκπαιδευτικών, η θέση της Κομισιόν για τη δίωξη των δυο Τ/κ δημοσιογράφων Λεβέντ και Οσμάν και  η αντίδραση της κοινότητας Ζυγίου στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων που φθάνουν στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Βάζει μπουρλότο» γράφει πως ο Γενικός Ελεγκτής ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να βάλει και άλλα «καυτά» θέματα στο τραπέζι, που αλλάζουν δραστικά το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών. Επίσης αναφέρει πως ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει έφεση για την αθώωση δυο ατόμων για υπόθεση ναρκωτικών και αφήνει αιχμές για την ασφάλεια των δικαστηρίων. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως δεν θέλουν στο Ζύγι κέντρο για φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Η φωτιά δεν ‘έκαψε’ όλες τις υποθέσεις» πως η αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου σε υπόθεση με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και εκρηκτικών δεν οδηγεί a priori στο συμπέρασμα ότι θα έχουν την ίδια κατάληξη και άλλες υποθέσεις, των οποίων τα τεκμήρια καταστράφηκαν από τη φωτιά στα δικαστήρια. Αλλού αναφέρεται σε πρόταση της Διεθνούς Αμνηστίας από το 1996 για δίωξη των εγκληματιών πολέμου στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως σε θρίλερ εξελίσσεται ο διάλογος Υπουργού Παιδείας και εκπαιδευτικών.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Θράσος χιλίων πιθήκων» γράφει πως ψευδο-υπουργός με έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας επέλεξε να ταξιδέψει από το αεροδρόμιο Πάφου για διακοπές στην Ιορδανία. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως σε δικαστικό κέντρο θα μετατραπεί το παλιό κτίριο του ξενοδοχείου Φιλοξενία στη Λευκωσία. Αλλού αναφέρεται σε χαστούκι στην ‘Αγκυρα από την Κομισιόν σε σχέση με τη δίωξη των Τ/κ δημοσιογράφων Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καμία ενέργεια για ασφάλεια στα δικαστήρια» πως δεν λήφθηκε κανένα μέτρο ασφαλείας μετά την πάροδο έξι σχεδόν μηνών από την πυρκαγιά στο Δικαστήριο Λευκωσίας. Αλλού γράφει πως σε πάρε – δώσε προτάσεων και αντιπροτάσεων εξελίσσεται ο διάλογος μεταξύ εκπαιδευτικών οργανώσεων και Υπουργείου Παιδείας. Επίσης αναφέρει πως ξεκινά εκποιήσεις ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail” με τίτλο στο κύριο της θέμα «Ο ΓΓ επικρίνει την έλλειψη ασφάλειας στο δικαστήριο» αναφέρεται στην αθώωση δυο κατηγορουμένων για υπόθεση ναρκωτικών μετά την καταστροφή τεκμηρίων κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς. Αλλού αναφέρεται στην επανασύνδεση ενός Ελληνοκύπριου και ενός Τουρκοκύπριου που πολέμησαν μαζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης γράφει πως η κοινότητα Ζυγίου λέει όχι στη δημιουργία χώρου φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων που φθάνουν στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προέλαση του Αττίλα και κατάληψη της νεκρής ζώνης!» πως τρομακτικές θα είναι οι συνέπειες από τυχόν αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αλλού αναφέρεται σε “δυναμική απάντηση στο αντεργατικό μαύρο μέτωπο”. Επίσης γράφει πως «στο ναδίρ βρίσκεται η αξιοπιστία του Προέδρου στα Ηνωμένα ‘Εθνη, με τις αλλοπρόσαλλες θέσεις του».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Σενέρ Λεβέντ ‘παραβίασε’ το γλωσσάρι!» πως στα κατεχόμενα απειλείται η ζωή του Σενέρ Λεβέντ και στις ελεύθερες περιοχές επιμένουν στο γλωσσάρι. Αλλού αναφέρει πως ψευδοϋπουργός ταξίδεψε από το αεροδρόμιο Πάφου. Επίσης γράφει πως «κάτι τρέχει με τις Βάσεις».

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
03/08/2018 08:19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: