Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι συνέπειες από την συναλλαγματική και οικονομική – πλέον – κρίση στην Τουρκία και τα κατεχόμενα είναι το κύριο θέμα σε 4 εφημερίδες στον κυριακάτικο Τύπο. Αναφορά γίνεται επίσης στις κλιματικές αλλαγές που έχουν επηρεάσει και την Κύπρο, τα ενεργειακά και στον αυξανόμενο αριθμό παράτυπων μεταναστών.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Βιώνουν Γολγοθά, θέλουν λύση» η εφημερίδα κάνει οδοιπορικό στα κατεχόμενα για τις επιπτώσεις και τις συνέπειες από την πτώση της τουρκικής λίρας και μιλά με καταστηματάρχες και τον πρόεδρο του τ/κ επιμελητηρίου. Αλλού αναφέρει ότι ο Σενέρ Λεβέντ σέρνει στα «δικαστήρια» τον Ταγίπ Ερντογάν. Σε άλλο θέμα γράφει για τους Υπουργούς που έγραψαν ιστορία στα 58 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Κύπρος σε κύκλο μόνιμου καύσωνα» αναφέρεται στα ρεκόρ θερμοκρασιών που έσπασε το 2018 σε Ευρώπη και Κύπρο και σημειώνει ότι από το 1998 όλες οι χρονιές είναι θερμότερες. Αλλού φιλοξενεί μαρτυρίες νέων που νίκησαν τα ναρκωτικά και που έγιναν εθελοντές στο ΡΕΤΟ, πρόγραμμα απεξάρτησης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην οργή των κατοίκων στον συνοικισμό Στρόβολος 2 που λαμβάνουν υποσχέσεις για αναδόμηση, αλλά τίποτα δεν γίνεται.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Σε ασφυκτικό κλοιό οι Τ/κ» γράφει ότι η πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία απειλεί με ασφυξία το ψευδοκράτος . Αλλού γράφει για τα ακίνητα για κροίσους που πωλούνται πλέον στην Κύπρο με τιμές για πολυτελή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, εξοχικά και ξενοδοχεία και γη για αναπτύξεις, που μπορεί να φτάνουν και τα 65 εκ ευρώ. Σε άλλο θέμα γράφει για μεγάλο φαγοπότι στον Συνεργατισμό και για έρευνα του 1981.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Καμιά βιασύνη πώλησης φυσικού αερίου τώρα» γράφει ότι η κυβέρνηση φέρει σοβαρές ευθύνες για την θέση που βρίσκεται η Κύπρος όσον αφορά την αξιοποίηση του κοιτάσματος στο τεμάχιο «Αφροδίτη». Αλλού παρουσιάζει τα «Μετέωρα» της Κύπρου, με τον επιβλητικό βράχο της Επισκοπής στην Πάφο. Σε άλλο θέμα γράφει για τη δημόσια εκπαίδευση και το χρονικό του ναυαγίου.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Γεμίζει παράνομος μετανάστες η Κύπρος» γράφει ότι υπολογίζονται στις 20.000 ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην δεύτερη θέση της ΕΕ σε αφίξεις προσφύγων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για διαφορετικούς λόγους Τουρκία και Τ/κ κοιτούν τον Σεπτέμβριο για την επανέναρξη των συνομιλιών ενώ πληροφορίες φέρουν την Τζειν Χολ Λουτ να έχει ήδη δώσει το πρώτο στίγμα στα ΗΕ. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ που επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι άλλα λέει ο ίδιος για το Κυπριακό και άλλα οι συνεργάτες του.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Τουρκία σε ελεύθερη πτώση» αναφέρεται στις επιπτώσεις στην οικονομία και γράφει ότι ο Ερντογάν ψάχνει εναγωνίως να βρει νέους συμμάχους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βαραίνουσας σημασίας θεωρείται η κατάθεση την ερχόμενη Πέμπτη του Γενικού Ελεγκτή στην επιτροπή για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού. Αλλού γράφει για τον Συνεργατισμό και ότι ήταν επιτυχές το σχέδιο αποχωρήσεων.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία «Sunday Mail» με τίτλο «Η κρίση της λίρας χτυπά βαθύτερα στο βορρά» αναφέρεται επίσης στις επιπτώσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και φιλοξενεί δηλώσεις Τ/κ εμπόρων ότι προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά αλλά οι Τ/κ φοβούνται να ξοδέψουν. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και γράφει ότι χθες υπήρχε μεγάλη ουρά αυτοκινήτων και οι Ε/κ περίμεναν μέχρι και μισή ώρα για να περάσουν στο «βορρά» να επωφεληθούν από την πτώση της λίρας, κυρίως να βάλουν καύσιμα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θάνατο του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
19/08/2018 12:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: