Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι τελευταίες εξελίξεις στην παιδεία, η αύξηση των επεισοδίων σκόνης στην Κύπρο, η πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την κοινοπραξία Noble, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις σημερινές εφημερίδες.

Προβάλλονται, επίσης, μεταξύ άλλων, η ανησυχία της κυπριακής Κυβέρνησης για τα όσα βιώνουν οι Τ/κ εξαιτίας της κατρακύλας της τουρκικής λίρας, τα έργα διάσωσης δύο ναών στην Άσσια και το Ορνίθι Αφάνειας, η αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και η κατάθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Συνεργατισμό.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «O Μύλος και το…Κοσκίνισμα» γράφει ότι οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί, δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αντί να επιζητούν την άμεση εξεύρεση συναινετικής λύσης στη διαφορά τους με την Κυβέρνηση στο καυτό θέμα του εξορθολογισμού των δαπανών της παιδείας, οδηγούν τα πράγματα από αναβολή σε αναβολή και από το σήμερα στο αύριο και…βλέπουμε. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τα όσα βιώνουν το τελευταίο διάστημα οι Τ/κ εξαιτίας της κατρακύλας της τουρκικής λίρας και της συνεπακόλουθης συρρίκνωσης του βιοτικού τους επιπέδου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά από δυόμιση χρόνια στις κυπριακές φυλακές, ο Αιγύπτιος Σεϊφ Ελντίν Μουσταφά, ο οποίος διενήργησε στις 29 Μαρτίου 2016 αεροπειρατεία σε βάρος αεροσκάφους της EgyptAir και το οδήγησε στη Λάρνακα, όπου τελικά συνελήφθη, εκδόθηκε, με δική του συγκατάθεση στη χώρα του.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Μας απειλεί σκόνη μακράς διάρκειας» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι δραματική είναι η αύξηση των επεισοδίων σκόνης στη χώρα μας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την ανάλυση των στατιστικών, ενώ η φετινή χρονιά είναι μια από τις χειρότερες αφού κατά το πρώτο εξάμηνο η σκόνη της ερήμου μας «έπνιξε» 33 συνολικά ημέρες. Αλλού γράφει ότι η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά έχει βάλει στόχο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν τα έργα διάσωσης δύο μεσαιωνικών ναών, της Παναγίας της Άσσιας και του Αγίου Αρτέμωνα στο Ορνίθι της Αφάνειας. Αλλού αναφέρει ότι κορυφώθηκε χθες η αεροπορική κίνηση από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αφού ήταν προγραμματισμένες συνολικά 329 πτήσεις.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Διάλογος κωφών στην Παιδεία» και γράφει ότι με δελτίο επιδείνωσης του κλίματος μοιάζει η χθεσινή κοινή απάντηση των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ) στον Υπουργό Παιδείας, οι οποίες, πέραν του ότι χαρακτηρίζουν «μονομερείς και ετσιθελικές τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργικού», και θεωρούν τα επίσημα στοιχεία «αναληθή και παραπλανητικά», υποδεικνύουν ότι εισάγονται και νέα καινά δαιμόνια, χωρίς ουδεμία αναφορά στα τέσσερα επίμαχα μέτρα που προκάλεσαν την κρίση. Αλλού γράφει ότι οδηγοί ή και επιβάτες οχημάτων «με ψύλλου πήδημα» καταφεύγουν στο ΤΑΕΠ για να διεκδικήσουν μελλοντικά αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρείες. Αναφέρει επίσης ότι η ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνας (Ισραήλ, Λίβανος, Συρία και Παλαιστίνη), στις ΑΟΖ της Αιγύπτου και της Κύπρου, έχει σημαδεύσει τον ενεργειακό χάρτη της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Στήνουν ομάδα για ξεπούλημα του τεμαχίου 12» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατίθεται στην αυριανή συνεδρία του Σώματος με στόχο τη σύσταση της ομάδας επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την κοινοπραξία Noble για αξιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12. Αλλού γράφει ότι αυτά που κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό για την κατάσταση στο Συνεργατισμό αναμένεται να καταθέσει την Πέμπτη ο Γενικός Ελεγκτής στην Ερευνητική Επιτροπή. Προβάλλει επίσης τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, σημειώνοντας οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα δώσουν την απάντησή τους στην πολυσέλιδη επιστολή του Υπουργού Παιδείας.

ΚΥΠΕ – Δήμητρα Νικολάου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
20/08/2018 08:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: