Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Παιδείας, κατά την οποία θα συζητήσουν την κρίση στην παιδεία, η αποχώρηση των 450 υπαλλήλων από το Συνεργατισμό, το ανοικτό μέτωπο στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και οι αντιδράσεις καταδικών, τις οποίες προκάλεσε η πρόωρη αποφυλάκιση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, είναι μερικά από τα θέματα που αναδεικνύονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Πρόεδρος και Υπουργός τα λένε σήμερα για την κρίση στην παιδεία» αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Παιδείας θα συζητήσουν σήμερα για την κρίση στην παιδεία και θα ανταλλάξουν απόψεις για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος. Αλλού φιλοξενεί ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ με τις μαρτυρίες δύο οικογενειών για τις δραματικές στιγμές που πέρασαν λόγω του Αττίλα το 1974. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι πέραν των 450 εργαζομένων στο Συνεργατισμό πάτησαν το πράσινο κουμπί για να φύγουν.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ρήγμα Τουρκίας – ΗΠΑ χωρίς όμως Κυπριακό» αναφέρει πως ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί ανοικτό το μέτωπο με τις ΗΠΑ, συνεχίζοντας και χθες να καλεί τους Τούρκους να αλλάξουν τα δολάρια τους σε τουρκικές λίρες και αποδίδοντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία σε «σχέδιο» εναντίον της χώρας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι γραπτή μαρτυρία ενώπιον της αστυνομίας για τις υποθέσεις θανάτωσης 4 Τ/Κ, οι οποίοι είχαν συλληφθεί παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1963-64, εμπλέκει τον τότε ΥΠΕΣ, ως αρχηγό της Οργάνωσης Ακρίτας, Πολύκαρπο Γιωρκάτζιη. Αλλού αναφέρει ότι την Τετάρτη ο Κώστας Συμεωνίδης θα προσπαθήσει να διανύσει την απόσταση Μύκονος Λεμεσός κάνοντας όρθια σανιδοκωπηλασία.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Στον αέρα η εκπαίδευση» αναφέρεται στην σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Υπουργό Παιδείας και επικαλείται πληροφορίες από το προεδρικό ότι ο Πρόεδρος έχει ξεκάθαρη θέση για το θέμα, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλες αλλαγές. Αλλού αναφέρεται στις αντιδράσεις καταδικών, τις οποίες προκάλεσε η πρόωρη αποφυλάκιση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου και κάνουν λόγο για ευνοϊκή μεταχείριση. Σε άλλη είδηση γράφει για τα 13 χρόνια από την πτώση της «Ήλιος» και το ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφεραν να απαλύνουν τον πόνο των συγγενών.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Τα τρία κλειδιά για μείωση των ΜΕΔ» αναφέρει ότι από την κορύφωση τους μέχρι σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 7,7 δις όσα περίπου δανείστηκε η Κύπρος μέσω μνημονίου, ωστόσο, απομένουν άλλα τρία μνημόνια μέχρι την επίλυση του προβλήματος. Αλλού γράφει για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Εύβοια και ότι είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχουν ξεσπάσει ποτέ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και ότι βρίσκονται στα όρια της διάλυσης.

ΚΥΠΕ – Έμιλη Λάμπρου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
13/08/2018 08:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: