Γιατί κάλεσε ο Τραμπ τους Ευαγγελιστές στον Λευκό Οίκο: Ο “χρησμός” Μάτις για την Τουρκία




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το τελευταίο διάστημα, οι Αμερικανοί τηρούσαν μία περίεργη σιγή αναφορικά με τις σχέσεις τους με την ισλαμική Τουρκία, με την οποία βρίσκονται στα μαχαίρια. Αφού είχαν προαναγγείλει τις νέες κυρώσεις στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αν και πέρασαν 11 μέρες δεν τις δημοσιοποίησαν.

Ποικίλουν οι εξηγήσεις, αλλά η πλέον ορθή και λογική, είναι ότι αν επιβάλλονταν οι νέες κυρώσεις θα είχε καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος η τουρκική οικονομία. Αυτή είναι η αλήθεια.

Ουδείς δίνει σημασία στα κουραφέξαλα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έπαθε ότι συνέβη στους Έλληνες ηγέτες: Οι οποίοι ζητούσαν απεγνωσμένα λίγη βοήθεια από τη Μόσχα και το Πεκίνο μέχρι τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα, και έβρισκαν κλειστές πόρτες. Οι Ρώσοι τους συνέστησαν μάλιστα να απευθυνθούν στο ΔΝΤ.

Είναι βέβαιο ότι ένα tweet του Προέδρου Τραμπ, αρκούσε για να καταστρέψει τον Ερντογάν. Θεωρώ, ότι του έδωσαν ακόμα μία ευκαιρία για να λογικευθεί, αν και η απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον δεν διασώζει τις σχέσεις από τη μία στιγμή στην άλλη. Αντίθετα, υποστηρίζω ότι τα άλλα προβλήματα στις σχέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθούν και οι συνέπειες σίγουρα θα είναι οδυνηρές. Ούτε η άτακτη υποχώρηση του προέδρου της Τουρκίας σώζει τις τραυματισμένες σχέσεις.

Μετά την περίοδο της σιωπής, μου έκαναν εντύπωση δύο γεγονότα:

  • Ο Πρόεδρος Τραμπ κάλεσε στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες των Ευαγγελιστών, τους τραπέζωσε και τους ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει τον Μπράνσον από την Τουρκία. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Καταχειροκροτήθηκε από το συντηρητικό ακροατήριο, το οποίο στις «ενδιάμεσες» εκλογές του Νοεμβρίου θα ψηφίσει συντριπτικά τους Ρεπουμπλικάνους, ανεξάρτητα από την απελευθέρωση του Πάστορα ή όχι. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε.

  • Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Αμερικής, Τζέιμς Μάτις μίλησε για πρώτη φορά μετά από καιρό και άσκησε κριτική στη «σύμμαχο» των ΗΠΑ, Τουρκία, δημοσιοποιώντας τη δική του προειδοποίηση: ότι, λίγο-πολύ, η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 δεν είναι φιλική ενέργεια για τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Ήταν απόλυτος. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Είναι ο ίδιος άνθρωπος, που ζητούσε από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές να μην επιβάλουν το πάγωμα της πώλησης των μαχητικών F-35 για να αφήσουν, υποτίθεται, χρόνο και χώρο στη διαπραγμάτευση. Πρόκειται για τις γνωστές δικαιολογίες των γραφειοκρατών, οι οποίοι πάντα διαψεύδονται.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν γνώστες των αμερικανο-τουρκικών προβλημάτων, δεν είναι καλές για την Τουρκία. Υπό την έννοια ότι οι Αμερικανοί δεν θα πέσουν στα γόνατά τους να τον παρακαλούν, όπως συνέβαινε από το 2002 μέχρι πρόσφατα, αλλά έχουν τα εναλλακτικά τους σχέδια, τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ ανά πάσα στιγμή.

Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται, είναι αν όντως οι Αμερικανοί ζήτησαν τη δημιουργία βάσης στην Κύπρο, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι. Δεν το γνωρίζω, αλλά τείνω να δεχθώ πως δεν πρόκειται για fake news. Είναι μία είδηση που θέλει διευκρίνιση και διερεύνηση, διότι εάν τα εναλλακτικά σχέδια των Αμερικανών βασίζονται στο Ισραήλ, το Εβραϊκό Κράτος από μόνο του δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Χρειάζεται στρατηγικά σημεία και χώρους στην Ελλάδα, την Κύπρο, ακόμα και την Ιταλία, όπου οι Αμερικανοί διατηρούν βάσεις και η κυβέρνηση της είναι φιλική προς τις ιδέες του κ. Τραμπ.

Ο Αμερικανός ηγέτης -και θα χρησιμοποιήσω μία φράση που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα- «τα έχει πάρει στο κρανίο» με τους Τούρκους και ειδικά τον κ. Ερντογάν. Ακούγεται ότι ομιλεί τόσο υποτιμητικά για τον Τούρκο ισλαμιστή ηγέτη, που θυμίζει τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί για τους ηγέτες του Ιράν. Λογικό είναι…

Ενώ πάντα έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου, την εμπειρία πολλών ετών ρήξεων και συγκρούσεων, ότι δηλαδή οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι τσακώνονται όπως τις συμπεθέρες του σινεμά και στη συνέχεια τα βρίσκουν, τούτη η σύγκρουση είναι διαφορετική. Ομοιάζει ψυχροπολεμική.

  • Ακόμα και αν ο Ερντογάν υποχωρήσει, λοιπόν, οι σχέσεις δεν θα είναι ποτέ ίδιες όπως στο παρελθόν και η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης θα κυριαρχούν, και
  • Δεύτερον, οι Αμερικανοί είναι υποχρεωμένοι να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους για να μην βρεθούν με κατεβασμένα τα βρακιά.

Θα επιλέξουν καλούς συμμάχους και πιστούς συμμάχους. Οι Τούρκοι δεν είναι καλοί, ούτε είναι πιστοί. Και αν μπορούσαμε να ρωτούσαμε τον Ντόναλντ Τραμπ, το ίδιο θα μας απαντούσε…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Τραμπ ρίχνει την ανόητη Ευρώπη στην αγκαλιά του Ερντογάν; Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: