Για πρώτη φορά εκτέλεση θανατοποινίτη, με το οπιοειδές φαιντανύλη, στη Νεμπράσκα




Η Πολιτεία της Νεμπράσκα προχώρησε σήμερα στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ με ενέσιμο διάλυμα το οποίο περιέχει φαιντανύλη, ένα πολύ ισχυρό, αλλά αμφιλεγόμενο συνθετικό οπιοειδές.

Ο Κάρεϊ Ντιν Μουρ, 60 ετών, είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία δύο ταξιτζήδων το 1979. Εκτελέστηκε στις 18.47 (ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε ο Σκοτ Φρέικς, ο διευθυντής του Γραφείου Σωφρονιστικών Υπηρεσιών της Νεμπράσκα. Η διαδικασία διήρκησε 20 λεπτά.

“Ήρεμος και σοβαρός”, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες, ο Μουρ απευθύνθηκε τρεις φορές στους οικείους του που βρίσκονταν στην αίθουσα για να τους πει ότι “τους αγαπά”. Στη συνέχεια του χορηγήθηκε ένα κοκτέιλ αποτελούμενο από τέσσερις ουσίες, οι τρεις από τις οποίες δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά σε εκτέλεση: το ηρεμιστικό διαζεπάμη, το αναλγητικό φαιντανύλη, το μυοχαλαρωτικό σιζατρακούριο και χλωριούχο κάλιο, που σταματά την καρδιά.

Η χρήση της φαιντανύλης, που ευθύνεται για πολλούς θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ που μαστίζεται από μια κρίση κατάχρησης οπιοειδών, έχει επικριθεί ιδιαίτερα και όχι μόνο από τους πολέμιους της θανατικής ποινής. Η φαιντανύλη είναι 50 φορές πιο ισχυρή από την ηρωίνη και 100 φορές πιο ισχυρή από τη μορφίνη. Μόνο το 2016 σκότωσε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Με σκοπό να προστατεύσει τη φήμη της, μια γερμανική φαρμακευτική εταιρεία είχε προσφύγει στα δικαστήρια για να σταματήσει την εκτέλεση του Μουρ, με το σκεπτικό ότι οι αρχές της Πολιτείας της Νεμπράσκα απέκτησαν παράνομα τα προϊόντα της. “Η Fresenius Kabi δεν παίρνει θέση όσον αφορά τη θανατική ποινή” αλλά “αντιτίθεται στη χρήση των προϊόντων της για τον σκοπό αυτό και επομένως δεν πουλά ορισμένα φάρμακά της στις σωφρονιστικές υπηρεσίες”. Η προσφυγή της εταιρείας απορρίφθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο που την Δευτέρα έδωσε το “πράσινο φως” για να προχωρήσει η εκτέλεση.

Τον περασμένο μήνα, παρόμοια προσφυγή είχε κατατεθεί από τη φαρμακοβιομηχανία Alvogen με αποτέλεσμα να ανασταλεί προσωρινά μια εκτέλεση στη Νεβάδα.

Οι δικηγόροι του Μουρ υποστήριζαν ότι η ποινή του είχε μετατραπεί αυτόματα σε ισόβια το 2015, όταν η Νεμπράσκα κατήργησε τη θανατική ποινή. Ωστόσο τον επόμενο χρόνο οι ψηφοφόροι της Πολιτείας αυτής ψήφισαν σε δημοψήφισμα υπέρ της επαναφοράς της. Η Νεμπράσκα δεν είχε κάνει καμία εκτέλεση κρατουμένου από το 1997 και η σημερινή ήταν η πρώτη με ενέσιμο διάλυμα στην ιστορία της.

Ο Κάρεϊ Ντιν Μουρ, ο οποίος έζησε επί 38 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα ζητούσε πλέον άλλη αναβολή της εκτέλεσής του. Ήταν μόλις 22 ετών όταν καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία δύο ταξιτζήδων, τον Αύγουστο του 1979, μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Ομολόγησε ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον πρώτο κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας με τη βοήθεια του δίδυμου αδελφού του. Το 2007 έγραψε ότι σκότωσε τον δεύτερο ταξιτζή “για να αποδείξει βλακωδώς ότι ήταν ικανός να αφαιρέσει μόνος του μια ζωή”.

14/08/2018 21:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: