Για περιστατικό πυροβολισμών από Τούρκο ψαρά ανοικτά της Λέρου ερευνά το Λιμενικό (βίντεο)




Έρευνα προκειμένου να εξακριβωθούν τα πραγματικά περιστατικά σχετικά με καταγγελίες Ελλήνων ψαράδων για επεισόδιο πυροβολισμών από τουρκικά αλιευτικά βορειοανατολικά της Λέρου, διεξάγει η Ελληνική Ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, η Ακτοφυλακή πράττει τα εκ του νόμου προβλεπόμενα για οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά. Παράλληλα, τονίζει ότι αξιολογεί και διερευνά στο πλαίσιο προανάκρισης που διενεργεί όλα όσα έχουν καταγγελθεί.

Σημειώνεται, πάντως ότι οι κάτοικοι της Λέρου καταγγέλλουν ότι την Κυριακή, Τούρκος ψαράς άρχισε να πυροβολεί στον αέρα και ενώ στο σημείο βρίσκονταν ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά, το καθένα στα δικά του χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή:

Ακόμα και λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις ελληνικές ακτές φτάνουν τουρκικά αλιευτικά συνοδεία πλοίων της Τουρκικής Ακτοφυλακής προκειμένου να εκτοπίσουν τα ελληνικά ψαράδικα.

Σε μια σειρά από βίντεο, τα οποία παρουσίασε η εφημερίδα, δεν προκύπτει μόνο η καθημερινή μάχη των αλιευτικών, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα, μιας και τα πλοία της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν διστάζουν να κινηθούν εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, σε χώρο ευθύνης του Λιμενικού Σώματος.

Όπως είναι απολύτως σαφές τα τουρκικά αλιευτικά προσεγγίζουν τη Λέρο (ακόμα και στα ανοιχτά της Αγίας Μαρίνας), τους Αρκιούς και το Αγαθονήσι, με σκοπό να δραστηριοποιηθούν ακόμα και μέσα σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα.

Οι καταγγελίες που έχουν κάνει τα τελευταία 24ωρα Έλληνες ψαράδες στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμεναρχείο Λέρου, δεν είναι δυνατόν πάντα να διασταυρωθούν, ωστόσο, όσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στα Δωδεκάνησα, αντιλαμβάνονται τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην περιοχή. Ενδεικτικό παράδειγμα το πρόσφατο επεισόδιο ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά, όπου οι δεύτεροι έβαλαν κατά των πρώτων με αεροβόλα όπλα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα: Αν και τα επεισόδια αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα, συνιστούν ακόμη μια ένδειξη των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μονομερή τουρκική άποψη πως δεν υφίστανται θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο. Δίχως άλλο, πολλές από τις αντιδικίες μεγεθύνονται σε συγκεκριμένες περιόδους (η τρέχουσα είναι η εποχή του μπακαλιάρου, όπως ο Ιανουάριος εκείνη της τσιπούρας), ωστόσο, είναι απολύτως σαφές πως η ένταση περισσεύει.

Όπως φαίνεται και από τα βίντεο, τα πλοία της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν διστάζουν να πλησιάσουν σε απόσταση αναπνοής όχι μόνο τα ελληνικά αλιευτικά, αλλά ακόμα και τις ακτές ελληνικών νησιών, όπως οι Αρκιοί και το Αγαθονήσι.

Η παρουσία του Λιμενικού Σώματος δεν αρκεί πάντα για να παρεμποδίσει την προσέγγισή τους.

  • Το βίντεο που ακολουθεί ανήκει στην Καθημερινή:

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείο τύπου του αντιπροέδρου της Βουλής, Δημήτρη Κρεμαστινού, απειλούνται αιματηρά επεισόδια και γεγονότα στη Λέρο.

Ο Καθηγητής Κρεμαστινός επισκέφθηκε τη Λέρο και παρευρέθηκε σε σύσκεψη του Δημάρχου Λέρου κ. Κόλλια με τους αλιείς του νησιού, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι απειλείται ακόμη και η ζωή τους από μεγάλα τουρκικά αλιευτικά σκάφη που έφτασαν να ψαρεύουν ακόμη και σε απόσταση ενός μιλίου από τις ακτές της Λέρου.

Η σύσκεψη υπήρξε ιδιαιτέρως εκρηκτική από πλευράς διαμαρτυριών των ψαράδων της Λέρου.

Ένας μάλιστα εξ αυτών κατήγγειλε ότι πυροβολήθηκε από τα τούρκικα αλιευτικά. Αμέσως ο κ. Κρεμαστινός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή και αφού του μετέφερε το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στη Λέρο, απαίτησε την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Συγκεκριμένα του ζήτησε να αναλάβει άμεσα το Λιμενικό επιχείρηση απώθησης των τουρκικών αλιευτικών από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, λέγοντας ότι αν δεν το πράξει το κλίμα εγκυμονεί κινδύνους διασάλευσης της ειρήνης από αιματηρά επεισόδια που μπορεί να συμβούν.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες όταν εκείνη παραμένει απαθής παρατηρητής των γεγονότων. Του υπενθύμισε επίσης την στάση του Ανδρέα Παπανδρέου σε ανάλογες καταστάσεις, όπου η ειρήνη διασφαλίστηκε από την αποφασιστικότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού όσον αφορά την εξωτερική πολιτική του, και σημείωσε με έμφαση ότι η υποχωρητικότητα δεν διασφαλίζει πάντα την ειρήνη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: