Φιλόδοξο σχέδιο Μέρκελ: Επιμένει να είναι Γερμανός ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν




«Αντί να στείλει τον πρόεδρο της Bundesbank, Βάιντμαν στην κούρσα για την επιλογή προέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, η Καγκελάριος Μέρκελ προτιμά την πλήρωση της θέσης του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» γράφει η εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο, «Η νέα προτεραιότητα της Merkel».

Σε πρόσφατη συνάντηση για εμπιστευτικές συνομιλίες με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν δήλωσε πρόθυμος να αναλάβει καθήκοντα, στην περίπτωση που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον προτείνει για τη θέση του Προέδρου της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt από κυβερνητικούς κύκλους. Σημειώνεται ότι η θητεία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι λήγει το επόμενο έτος.

Η Handelsblat γράφει πάντως ότι είναι αμφίβολο εάν η Μέρκελ θα δώσει μάχη για το πόστο του προέδρου της ΕΚΤ, μολονότι επανειλημμένα η κυβέρνηση είχε αφήσει την εντύπωση ότι θα προωθήσει ένα τέτοιο σχέδιο με τον Βάιντμαν. Αλλά, προφανώς ο στόχος της Καγκελαρίου έχει αλλάξει. «Η ΕΚΤ δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Μέρκελ, αλλά αντίθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε υψηλά ιστάμενος κυβερνητικός αξιωματούχος. Η Καγκελαρία και η Bundesbank δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το επόμενο έτος θα πληρωθούν πολλές ευρωπαϊκές θέσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η θέση αυτή έχει μεγαλύτερο πολιτικό βάρος από τη θέση στην ΕΚΤ, η οποία δίνει κυρίως κύρος, σύμφωνα με το Βερολίνο. Επιπρόσθετα, θα είχε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας η υποψηφιότητα για τη θέση στις Βρυξέλλες, παρά το να προταθεί ο Βάιντμαν για την ΕΚΤ, καθώς ο τελευταίος θεωρείται «γεράκι» της νομισματικής πολιτικής και είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για τις χώρες της νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με την Handelsblatt…

Λόγω των αντιδράσεων, δεν υπάρχει εναλλακτική να προταθεί άλλος υποψήφιος, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι η Μέρκελ επιτρέπει να της υπαγορεύουν ποια πρόσωπα θα επιλέξει, πράγμα το οποίο επεσήμανε και ο Βάιντμαν στη συζήτηση με την Καγκελάριο, όπως λέγεται.

Αντίθετα, για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυκλοφορούν πολλά ονόματα Γερμανών, όπως του υπ. Οικονομίας Πέτερ Αλτμάγερ (CDU) και του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέρνερ (CSU), καταλήγει το δημοσίευμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
23/08/2018 13:34

Συντάξεις και προϋπολογισμός τα “καυτά” θέματα που έχει μπροστά του ο Μακρόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: