Ευθείες απειλές κατά της ExxonMobil: Οι ΗΠΑ θέλουν βάση στην Κύπρο, ισχυρίζονται οι Τούρκοι




“Η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία που συνηθίσατε”, σχολιάζει αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Χουριέτ εκφράζοντας την ελπίδα να έρθουν στα …σύγκαλά τους αυτοί που σκέφτονται να μαγειρέψουν μια ένταση στην Μεσόγειο μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις γεωτρήσεις των Αμερικανών και των Γάλλων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο αρθρογράφος Φατίχ Τσεκιργκέ, υποστηρίζει ότι μετά την ανακοίνωση ότι η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil θα ξεκινήσει γεώτρηση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ο αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ πήγε στην Κύπρο και ζήτησε αμερικανική στρατιωτική βάση στο νησί.

“Είναι δυνατόν να είναι εκεί η ExxonMobil και να μην είναι ο αμερικανικός στρατός; Τί πόλεμοι και πόλεμοι έγιναν γι’ αυτή την ExxonMobil… Από το Ιράκ μέχρι το Κουβέιτ, όπου βρισκόταν η ExxonMobil δεν βρισκόταν και ο αμερικανικός στρατός;”, διερωτάται ο Τούρκος αρθρογράφος.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι ο λόγος που μπήκαν στο παιχνίδι οι ΗΠΑ δεν είναι επειδή έχει ανάγκη το φυσικό αέριο της περιοχής αυτής. “Δεν το έχει. Αλλά πλέον ο κόσμος διαμορφώνεται όχι ανάλογα με τις ανάγκες αλλά ανάλογα με τα σχέδια που έχει για το μέλλον ο δυνατός”, υποστηρίζει.

Ο Φατίχ Τσεκιργκέ υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμφώνησε να δώσει βάση όχι μόνο στους Αμερικανούς αλλά και στους Ισραηλινούς και τους Γάλλους.

“Ο στόχος της νοτίου Κύπρου είναι καθαρός. Αν δώσει μερίδιο στους μεγάλους αδελφούς και να στραφούν εναντίον της Τουρκίας. Κι επίσης να δημιουργήσουν τετελεσμένα στα δικαιώματα της ‘τδβκ’ και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ασφαλώς εκμεταλλεύονται και την κρίση που ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ”, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Ο Τούρκος αναλυτής καταλήγει λέγοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει παράδοση να χρησιμοποιεί τη διπλωματία μέχρι τέλους, ωστόσο διερωτάται εάν αυτοί που για χρόνια πωλούσαν όπλα μετατρέποντας το Αιγαίο σε μια ‘λίμνη πολέμου’ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και αυτοί που σχεδίασαν το χάρτη της Μέσης Ανατολής με βάση τις έρευνες πετρελαίου, τώρα θέλουν να δημιουργήσουν την ίδια τάξη στην Ανατολική Μεσόγειο. “Ακριβώς γι’ αυτούς το λέω. Η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία που συνηθίσατε. Μην το κάνετε”, καταλήγει ο αρθρογράφος της Χουριέτ.

Ακύρωση S-400 ζήτησε αμερικανική αντιπροσωπεία από Άγκυρα

Ακύρωση της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία ζήτησε η αμερικανική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Άγκυρα με αντάλλαγμα η ΗΠΑ να άρουν την απόφασή τους για μη πώληση των πολεμικών αεροσκαφών F-35, αναφέρουν πηγές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η αντιπροσωπεία του Κογκρέσου η οποία είχε επαφές με το τουρκικό ΥΠΕΞ και το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας συζήτησε τα F-35, τους S-400 και το ΡΚΚ. Αναφέρεται επίσης ότι ενώ η αμερικανική αντιπροσωπεία έδωσε μήνυμα για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, η τουρκική αντιπροσωπεία ζήτησε από το αμερικανικό Κογκρέσο να τερματίσει την αρνητική του συμπεριφορά εναντίον της Τουρκίας.

Ακόμη η τουρκική αντιπροσωπεία υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν έκαναν αυτό που τους αναλογούσε για την καταπολέμηση του ΡΚΚ και πως γι’ αυτό το θέμα χρειάζεται πιο στενή συνεργασία.

Πληροφορίες από το Κυπριακό Πρακτορείο

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας ενδέχεται να προκαλέσουν ευρύτερη αποσταθεροποίηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: