Ετήσια πορεία στη μνήμη της Γιώτας που σκοτώθηκε από μεθυσμένο οδηγό στη Νέα Υόρκη




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Κάθε 30 λεπτά, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του στις ΗΠΑ σε ατύχημα που σχετίζεται με το αλκοόλ. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν προγράμματα στηριζόμενα στο σύνθημα: «Μην πίνετε και οδηγείτε».

Από το 2009, πραγματοποιείται πορεία στη Λεμεσό -φέτος και στην Πάφο- με την ονομασία: «Προτιμώ να περπατήσω παρά να πιω και να οδηγήσω» από το ίδρυμα «Δρ. Γιώτα Δημητρίου – Dancing Queen Foundation», το οποίο δημιουργήθηκε στη μνήμη της συμπατριώτισσάς μας επιστήμονα που σκοτώθηκε στη Νέα Υόρκη το 2008 σε ηλικία 30 ετών από μεθυσμένο οδηγό, μια μέρα πριν παραλάβει το διδακτορικό δίπλωμά της στον κλάδο της Κλινικής και Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Pace και λίγες μέρες πριν επιστρέψει για μόνιμη εγκατάσταση στην Κύπρο. Σε ειδική τελετή είχε γίνει η απονομή του διδακτορικού της μετά θάνατον.

  • Κατά τη διάρκεια των σπουδών της και της εργασίας της σε νοσοκομείο του Μπρούκλιν έλαβε διακρίσεις και επαίνους. Όσοι την γνώριζαν μιλούν για έναν ξεχωριστό άνθρωπο, αφοσιωμένο με πάθος στο λειτούργημά του.

Η Γιώτα έφυγε από τη ζωή τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Νοεμβρίου 2008 στην Αστόρια, όταν επέστρεφε στο σπίτι της από πάρτι που διοργάνωσαν φίλοι της για να γιορτάσουν την ολοκλήρωση των διδακτορικών σπουδών της. Κι ενώ βρισκόταν στο ταξί, μερικά τετράγωνα από τον προορισμό της, ένας 24χρονος οδηγός, ο οποίος ήταν υπόδικος για υπόθεση ανθρωποκτονίας, πέρασε κόκκινο με υπερβολική ταχύτητα σε φώτα τροχαίας σκοτώνοντας την Γιώτα και την 41χρονη οδηγό του ταξί, μητέρα δύο παιδιών.

  • Η οικογένεια και οι φίλοι της ίδρυσαν τον προαναφερθέν φορέα με σκοπό να κρατήσουν ζωντανό το όραμά της για την στήριξη της παιδοψυχολογίας στον τόπο μας. Επιπλέον, επειδή έφυγε τόσο άδικα και τόσο νωρίς από έναν «οπλισμένο» με αλκοόλ οδηγό, διοργανώνουν κάθε χρόνο αυτή την πορεία για να προβάλλουν τις εγκληματικές επιπτώσεις της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Φέτος, συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την απώλεια της Γιώτας Δημητρίου. Τότε, η υπόθεση του δυστυχήματος έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη και στάθηκε καθοριστική στο αίτημα αρκετών πολιτικών παραγόντων και φορέων της πόλης να υπάρξουν αυστηρότερες ποινές στους μεθυσμένους οδηγούς, όπως και έγινε.

Ελπίζουμε στη μνήμη της Γιώτας και όλων των νέων που σκοτώνονται στους δρόμους με βασική αιτία την κατανάλωση αλκοόλ να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα και από τις κυπριακές αρμόδιες Αρχές, γιατί πολλά λέγονται, αλλά φαίνεται ότι λίγα εφαρμόζονται με συνέπεια.

Η αδικοχαμένη επιστήμονας Γιώτα Δημητρίου

Ήταν προμήνυμα ενάντια στο κατεστημένο των Δημοκρατικών ή οργή κατά του Ντ. Τραμπ;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: