Ένα βήμα πιο κοντά Ελλάδα και Αίγυπτος: Δωρεάν παραχώρηση 90 αρμάτων μάχης TOMA




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο τα δυο τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί ως οι καλύτερες που θα μπορούσαν να υπάρξουν, κυρίως στον αμυντικό τομέα. Οι δυο χώρες δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και με κάθε ευκαιρία τονίζουν πως στόχος της συνεργασίας τους είναι η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όπως επίσης και ο ενεργειακός τομέας στον οποίο ποντάρουν πολλά και είναι το μεγάλο στοίχημα του μέλλοντος.

Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων λένε πως οι Αιγύπτιοι δεν είναι λαός που εμπιστεύεται εύκολα, όμως την Ελλάδα πλέον την έχουν πολύ ψηλά στην εκτίμησή τους κι αυτό έχει φανεί μέσα από τις στρατιωτικές συνεργασίες οι οποίες ολοένα και αναβαθμίζονται.

Μέσα από αυτή την αμυντική σχέση, η μόνη χώρα που έχει δείξει πως δεν επιθυμεί τη στενή επαφή που έχει επέλθει διμερώς, είναι η Τουρκία με αποτέλεσμα κάθε φορά που συνεργάζονται Ελλάδα και Αίγυπτος, η Άγκυρα να «ξεσπά» ακόμη και μέσω των ΜΜΕ.

Στην τελευταία άσκηση «Μέδουσα 2018» οι δυο χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου έδειξαν ότι αυτή η αναπτυσσόμενη συνεργασία θα βοηθήσει κατά πολύ και στο άμεσο μέλλον για τις όποιες πρωτοβουλίες αναλάβουν Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία για την ενεργειακή ασπίδα.

Μέσα από τις συνεκπαιδεύσεις των δυο χωρών και τη διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας, η χώρα μας προχώρησε σε δωρεά 92 παλαιών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ).

Η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έγινε γνωστή μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων στελέχη της οποίες επισημαίνουν πως τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης ΒΜΡ-1 είναι σε μακρά ακινησία, αποσυρόμενα εδώ και καιρό από την ενεργό δράση από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού.

Μια ακόμη μικρή ανάσα για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία

Τα 92 ΒΜΡ-1 θα επλεγούν από στελέχη του αιγυπτιακού στρατού και στη συνέχεια δεν θα ταξιδέψουν για την Αίγυπτο αλλά θα παραμείνουν στην χώρα μας για να γίνει ο απαραίτητος τεχνικός έλεγχος και συντήρηση από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΛΒΟ και άλλες εταιρίες) ώστε να επανέλθουν σε πλήρως λειτουργική κατάσταση.

Το κόστος συντήρησης και επισκευής θα καταβληθούν από την αιγυπτιακή κυβέρνηση στους λογαριασμούς του Υπουργείου Άμυνας ως ανάθεση υποκατασκευαστικού έργου στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Τα ΒΜΡ-1 είχαν αποκτηθεί από την Ελλάδα από τα αποθέματα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και άλλες χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, μετά την διάλυσή τους και κάλυπταν την ανάγκη για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Τα πρώτα ΤΟΜΑ είχαν φτάσει στην χώρα μας το 1993 και ήταν 500 άρματα, ενώ αναμεσά τους ήταν και ΜΒΡ-1, που είχαν ξεκινήσει να παράγονται από το 1966 έως το 1976 καθώς και τεθωρακισμένα ΜΒΡ-1Ρ παραγωγής 1979 έως 1983.

Πριν την παράδοσή τους στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού είχαν αναβαθμιστεί, με σχεδιασμό από τον Γερμανικό στρατό σε ΜΒΡ-1 Α1 OST.

Πριν την δωρεά στην Αίγυπτο, η Ελλάδα είχε κάνει ακόμη μια παραχώρηση 250 τεθωρακισμένων του ιδίου τύπου στο Ιράκ.

Απαγόρευση στη μεταφορά των F-35 από την Τουρκία: Σύνδεση από τις ΗΠΑ και με τους S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: