Στη Λευκωσία είπαν αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι ξένοι και τώρα περιμένουν την… ποινή




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ  

Επαναλαμβανόμενο σκηνικό σε μια αδιέξοδη πορεία. Ήλθε (στη Λευκωσία) η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, της είπαν ό,τι νόμισαν πως θέλει να ακούσει και τώρα περιμένουμε την… ποινή μας.

Θα αξιολογήσει και θα προτείνει στον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. Εάν, δηλαδή,  θα επαναρχίσει ή όχι η διαδικασία των συνομιλιών.

Μέχρι να αποφασίσει η κ. Λουτ για εμάς, εκ μέρους μας, θα πρέπει να απαντηθούν κάποια ερωτήματα, που είναι κρίσιμης σημασίας:

  • Έχουμε ενδείξεις από την τουρκική πλευρά ότι έχει αλλάξει γραμμή πλεύσης και είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας;
  • Υπάρχει οποιοδήποτε δεδομένο που διαφοροποιεί τις συνθήκες σήμερα από τις προηγούμενες δυο Πενταμερείς που συγκλήθηκαν επειδή το επέβαλε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα και η δική μας αδυναμία να καθορίσουμε το δικό μας μέλλον, στη βάση των δικών μας συμφερόντων;
  • Έχουμε αξιολογήσει τι θα σημαίνει για την ελληνική πλευρά μια νέα αποτυχία στο Κυπριακό; Πως θα είναι η επόμενη ημέρα για την Κύπρο;

Όλα αυτά και μια σειρά από άλλα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν . Και πρέπει να απαντηθούν πριν η κ. Λουτ συντάξει την έκθεση της. Υπάρχει, δυστυχώς, μια λογική που διέπει ενίοτε τη διαχείριση του Κυπριακού από τη Λευκωσία.

Σπεύδουμε να δώσουμε διαπιστευτήρια στα Ηνωμένα Έθνη και στους άλλους εν δυνάμει μεσολαβητές για να μην κατηγορηθούμε. Ωστόσο, πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο εάν συρθούμε από φόβο σε μια διαδικασία χωρίς αύριο.  Σε μια διαδικασία που εκ των προτέρων είναι γνωστό ότι θα αποτύχει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Αναζητείται επειγόντως όραμα για το μέλλον της Κύπρου: Η κραυγή αγωνίας των Αποδήμων

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: