Είναι το “Γλωσσάρι” της ντροπής το δεύτερο πραξικόπημα; Η ζημιά που έγινε είναι μεγάλη…




Του Δρ. ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

1974: Πραξικόπημα. Η Δημοκρατία βομβαρδίζεται με όπλα για όσες μέρες χρειαζόταν η Τουρκία για να εισβάλει και να μείνει μέχρι σήμερα.

2018: (…) Η Δημοκρατία “βομβαρδίζεται” με λέξεις.

Η Δημοσιογραφία στην Κύπρο “κατατρέχεται” με “εισηγήσεις” από τα άνω στρώματα της Ευρώπης, με τον ΟΑΣΕ να καταφέρνει να πείσει (αλήθεια πώσ(α);) κάποιους, τους πολύ λίγους αλλά αρκετούς για να κάνουν την ζημιά.

Οι συνομιλίες έμειναν στο σημείο που ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας ρώτησε τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας: “Γιατί επιμένετε σε στρατό και εγγυήσεις; Θα χρησιμοποιήσετε τα στρατεύματα σας;”. Με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας να απαντά καταφατικά. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Τουρκία έχασε το “πλεονέκτημα” της “καλής θέλησης”. Πώς θα μπορούσαν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες χαϊδεύοντας την Τουρκία; Μα πώς αλλιώς! Με την “εισήγηση” (διαταγή) τηςΤουρκίας να μην ξαναμιλήσει κανείς για εισβολή και κατοχή, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι αν “τολμήσει” να σηκώσει το κεφάλι ο “όποιος” Κοτζιάς!

  • Και κάπως έτσι φτάνουμε στο γλωσσάρι. Με τον ΟΑΣΕ (ΕΕ) να “εισηγείται”, τον ΟΗΕ να σεκοντάρει και τα πέντε ντόπια τσιράκια να υλοποιούν ένα “γλωσσάρι’ έτοιμο να οργώσει την Ευρώπη και τον ΟΗΕ, έτοιμο να λεηλατήσει τις ψυχές 200,000 προσφύγων και πάνω από όλα έτοιμο να ικανοποιήσει τον Τούρκο εισβολέα (κατά το γλωσσάρι, “τουρκικά στρατεύματα”) αλλά και το κατοχικό καθεστώς (κατά το γλωσσάρι “Τ/Κ κοινότητα”).

Ξέραμε από την αρχή την ζημιά ενός τέτοιου “εγχειρήματος”. Αρκετός κόσμος εισηγήθηκε να μην δώσουμε σημασία για να μην προσδώσουμε “αξία”. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό; Το “γλωσσάρι” θα ριζώσει και θα μετατραπεί σε ψηφίσματα και αφόρητες πιέσεις στις ήδη υφιστάμενες πιέσεις προς την πλευρά μας.

Την δική μας πλευρά που μας προετοιμάζει για την “τελευταία ευκαιρία” και την “μη ύπαρξη πλάνου Β”. Με την δική μας πλευρά να κινδυνεύει να χάσει κάθε διαπραγματευτικό πλεονέκτημα που ίσως της απέμεινε. Κι άντε τώρα να ξαναρωτήσει ο κ. Κοτζιάς: “Γιατί θέλετε να κρατήσετε στρατό και εγγυήσεις; Θα τα χρησιμοποιήσετε;”

Δεν χρειάζεται να είσαι ο Αϊνστάιν για να απαντήσεις κάτω από τέτοιες “γλωσσαριακές” καταστάσεις. Η απάντηση απλή: “Κύριε Κοτζιά δεν σας επιτρέπω! Δεν είμαστε εισβολείς, απλά διατηρούμε στρατό ασφαλείας. Ρωτήστε και τους δικούς σας που το επιβεβαιώνουν!”

Και επειδή το “γλωσσάρι” “εισηγείται” τώρα για να επιβάλει σε λίγο, διά μέσου ενός καλοσχεδιασμένου πλάνου (όπως και το 1974), ο κόσμος ας έχει τα μάτια ανοικτά γιατί η πολιτική(οί) απέτυχε. Το 1974, το πραξικόπημα των όπλων μας έφερε εδώ. Το 2018, το “πραξικόπημα” των λέξεων που θα μας πάρει;

*Adjunct Assistant Professor – CUNY
Political Marketing Commumications
Editor ikypros.com and LA Voice
https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Από την «Επαναπροσέγγιση» στο «Γλωσσάριο» της ντροπής: Που αποσκοπούσαν οι συγγραφείς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: