Είναι πόλεμος… Άγριο κτύπημα Τραμπ στην τουρκική οικονομία, θα κερδίσουμε λέει ο Ταγίπ




Πληροφορίες από: HELLAS JOURNAL, ΚΥΠΕ, ΑΠΕ, REUTERS
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ – Αγκυρα, Τουρκία

Η κατάσταση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων χαρακτηρίζεται πλέον “έντονα καταθλιπτική” από τους αναλυτές, εν μέσω πληροφοριών ότι ο Λευκός Οίκος ολοκληρώνει νέο πακέτο κυρώσεων, εάν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δεν απελευθερώσει άμεσα τον Αμερικανό Πάστορα, Άντριου Μπράνσον και δεν δεσμευθεί και για την απελευθέρωση των υπολοίπων Αμερικανών υπηκόων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας αρνείται να συνθηκολογήσει, αντίθετα προσέφυγε στη Ρωσία και το Ιράν για βοήθεια. Χθες μίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ δέχθηκε στο γραφείο του τον επικεφαλής του γραφείου εθνικής ασφάλειας του προέδρου του Ιράν, που πήγε εκτάκτως στην Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος Τραμπ φέρεται αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί, ακόμα και αν αυτό κοπεί, καθώς στην Ουάσιγκτον θεωρούν προσβλητική τη συμπεριφορά της Τουρκίας για την Αμερική. Πιστεύουν ότι πίσω από αυτή τη συμπεριφορά βρίσκεται η Ρωσία και προσωπικά ο Πρόεδρος της, ο οποίος κατάφερε σοβαρό χτύπημα στην ενότητα της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Για πρώτη φορά Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε ιδιωτικές τους συζητήσεις, παραδέχονται ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από την Αμερική και τη Δυση, και με τα σημερινά δεδομένα ο δρόμος που επέλεξε μπορεί να μην έχει επιστροφή. Εάν ο Πρόεδρος Τραμπ εγκρίνει το νέο πακέτο κυρώσεων, πιστεύεται ότι το πλήγμα στην τουρκική οικονομία θα την οδηγήσει στο ΔΝΤ.

Τα χθεσινά γεγονότα έχουν ως εξής:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι έδωσε εντολή για την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Τουρκία, επιβάλλοντας δασμούς 20% στο αλουμίνιο και 50% στον χάλυβα, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, λόγω της φυλάκισης από την Αγκυρα ενός Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα καθώς και άλλων διπλωματικών θεμάτων στα οποία διαφωνούν οι δύο χώρες.

  • “Μόλις έδωσα εντολή για διπλασιασμό των Δασμών στον Χάλυβα και στο Αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία καθώς το νόμισμά της, η τουρκική λίρα, υποχωρεί ραγδαία έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας!” ανέφερε ο Τραμπ σε πολύ πρωινή ανάρτησή του στο Twitter. “Το αλουμίνιο θα είναι τώρα 20% και ο χάλυβας 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την ώρα!”, έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, την ώρα που η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, δήλωσε ότι “δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο”.

Η δήλωση αυτή μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση TRT. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε από την πλευρά του πως ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως η Τουρκία θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση όπως ξεπέρασε και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην επαρχία Ορντού (βόρεια).

  • “Με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεπεράσουμε τις καταστροφές και, επιπλέον, θα διεξαγάγουμε με επιτυχία τον οικονομικό πόλεμο”, δήλωσε, σύμφωνα με το Ανατολή.

Ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν μετά τη χθεσινή νέα “βουτιά” της τουρκικής λίρας, που επηρέασε και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους για να στηρίξουν την τουρκική λίρα λέγοντας ότι πρόκειται για “εθνική μάχη” στον “οικονομικό πόλεμο”, που έχει κηρυχθεί, όπως υποστήριξε, στην Τουρκία.

  • “Αν έχετε δολάρια, ευρώ ή χρυσό στο προσκέφαλό σας, πηγαίνετε στις τράπεζες για να τα ανταλλάξετε με τουρκικές λίρες. Είναι μια εθνική μάχη”, είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Μπαϊμπούρτ (βορειοανατολικά), που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση. “Θα είναι η απάντηση του έθνους μου σε εκείνους που μας κήρυξαν οικονομικό πόλεμο” συνέχισε ο Ερντογάν δείχνοντας με το δάκτυλο ένα μυστηριώδες “λόμπι των επιτοκίων” το οποίο δεν προσδιόρισε.

Εξάλλου, η τουρκική λίρα κατέγραψε χθες πτώση 19% έναντι του δολαρίου εντός της ημέρας μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου περί αύξησης των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία στις ΗΠΑ. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας ανερχόταν σε 6,6115 για ένα δολάριο στις 16.35 ώρα Ελλάδας και βρέθηκε στο 6,87 μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τουρκία θα υιοθετήσει μια νέα οικονομική προσέγγιση υπό τη νέα της προεδρία, μία που θα είναι βιώσιμη και θα βασίζεται σε μία “νοοτροπία στρατηγικής”, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Τα σχόλια του Αλμπαϊράκ έγιναν κατά τη διάρκεια παρουσίασης της οικονομικής του πολιτικής. Ο υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει για να προχωρήσει και να γίνει μια οικονομία ανώτερου εισοδηματικού επιπέδου.

Δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία δεν θεωρεί ότι ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη είναι το ένα εναλλακτική του άλλου, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα της οικονομικής εξισορρόπησης θα προβλέπουν μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και βελτίωση της εμπιστοσύνης.

Πληροφορίες από: Hellas Journal, ΚΥΠΕ, ΑΠΕ, Reuters
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ – Αγκυρα, Τουρκία

Τα έξι σημεία διαφωνίας Τουρκίας και ΗΠΑ που οδηγούν σε κλιμάκωση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: