Είναι γραφικότητα η συζήτηση για τη θερινή ώρα; Και όμως, πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα…




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Σε μια χώρα που οι πολιτικοί της δεν ντρέπονται να ομολογούν την διαχρονική τους ανεπάρκεια, ανακηρύσσοντας ως …βαριά βιομηχανία τον μαζικό τουρισμό, οι ίδιοι αυτοί ξετσίπωτοι πολιτικοί δεν έχουν άποψη για την διατήρηση ή όχι της θερινής ώρας!

Αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι από τους βουλευτές μας γνωρίζουν ότι προ ημερών ολοκλήρωθηκε η «δημόσια διαβούλευση» της Κομισιόν  για αυτό το θέμα με την συμμετοχή στην ψηφοφορία 4,6 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. Στην συντριπτική τους πλειονότητα εικάζω «βόρειων», Γερμανών, Ολλανδών και Φινλανδών, που ανακίνησαν αυτή την φαιδρή ιστορία …για να μη χάνουν μια ώρα ύπνου και ελάχιστων εξ ημών των νότιων που το πήραμε είδηση, σχεδόν τυχαία, αφού το ακριβοπληρωμένο γραφείο της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα ασχολείται μόνο να διαφημίζει τις …μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και την αναγκαιότητα τους.

Στο ζήτημα είχα επανέλθει προς μηνών μέσα από το Hellas Journal σε ένα άρθρο με τίτλο «Ο πόλεμος για την θερινή ώρα καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης» που έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης παρότι κάποιος μπορεί να θεωρήσει το θέμα ήσσονος σημασίας, έως και γραφικότητα.

Κατ΄αρχην δεν είναι καθόλου γραφικό να αποφασίζουν οι Φιλανδοί που όταν ανοίγουν το παράθυρο τους αμφιβάλλω αν καταλαβαίνουν πότε ξημέρωσε και πότε βράδιασε, για την διάρκεια της ηλιοφάνειας στις άγνωστες για αυτούς καλοκαιρινές μέρες της Μεσογείου. Η όλη μεθόδευση που έγινε κυριολεκτικά στα μουλωχτά με διαδικασίες «βόρειου» lobbying στο Ευρωκοινοβούλιο και χωρίς καμία σοβαρή αντίσταση από τους χρυσοκάνθαρους ευρωβουλευτές άμεσα θιγόμενων χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Κύπρος, σφραγίστηκε με την επίφαση …συμμετοχικής δημοκρατίας, μέσα από συνοπτικές διαδικασίες «δημόσιας διαβούλευσης» μες το κατακαλόκαιρο.

  • Διαδικασίες εντελώς προσχηματικές για να μην πω διάτρητες που υλοποιούνται όμως με τα χρήματα (όλων) των Ευρωπαίων φορολογούμενων για να δικαιολογούν τους μισθούς χιλιάδων υπαλλήλων της Κομισιόν και να επικυρώνουν την βούληση των ισχυρών. Των προνομιούχων Βόρειων νταβατζήδων (βλέπε Γερμανοί) έναντι των γνωστών απόκληρων, ακαμάτηδων, κυρίως όμως τσάμπα καλοπερασάκηδων Νότιων της κατά τα άλλα ισότιμης Ευρωπαικής Ενωσης.

Η υπόθεση στην σύλληψη της είναι πράγματι γελοία, αφού ήδη υπάρχουν τρείς διαφορετικές ζώνες τοπικής ώρας στην Ευρωπαική Ενωση με βάση την μέση ώρα Γκρίνουιτς και κανονικά θα έπρεπε η κάθε χώρα, με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της να αποφασίζει ότι θέλει.

Το γιατί πρέπει η ώρα να ρυθμίζεται με τον ίδιο τρόπο σε γεωγραφικά μήκη και πλάτη που ξεκινούν από τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό και φτάνουν στις παρυφές της Λιβύης, είναι κάτι που μόνο στους διαδρόμους των κτιρίων της Κομισιόν μπορεί να γνωρίζουν. Αντε όμως τώρα να τα εξηγείς αυτά τα αυτονόητα στα γερμανικά εργατικά συνδικάτα και στους «κολλημένους» Φιλανδούς που θεωρούν ότι η αλλαγή της ώρας το καλοκαίρι τους χαλάει τη ζαχαρένια.

  • Το ζήτημα λοιπόν ανακινήθηκε με αφορμή ένα αίτημα που συγκέντρωσε τις υπογραφές 70 χιλιάδων Φιλανδών οι οποίοι επικαλέστηκαν αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες η αλλαγή ώρας το καλοκαίρι προκαλεί διαταραχή στον ύπνο. Και με την σειρά της αυτή η διαταραχή προκαλεί σοβαρότατες παρενέργειες, όπως μειωμένη απόδοση εργασίας, προβλήματα υγείας, αλλά και τροχαία ατυχήματα λόγω …υπνηλίας. Πολύ χειρότερα ας πούμε από αυτά που για παράδειγμα μπορεί να οφείλονται σε ένα μπουκάλι βότκας που πίνει στην καθισιά του ο κάθε Φιλανδός το Σαββατοκύριακο…

Θορυβημένη η …Κομισιόν, διέταξε κι αυτή τις δικές της επιστημονικές έρευνες (με τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων βεβαίως-βεβαίως), αλλά δεν μπόρεσε, ή για την ακρίβεια δεν τόλμησε, να καταλήξει σε συμπέρασμα και σκέφτηκε να λύσει το αίνιγμα μέσω δημόσιας διαβούλευσης… Κανείς δεν βρέθηκε στο μεταξύ να αντικρούσει τους φιλανδικούς δράκους, εξηγώντας ότι η εισαγωγή της θερινής ώρας υπήρξε μέτρο αναγκαιότητας στην ενεργειακή κρίση του 1974 για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας που ακόμη και σήμερα αποτελεί μία από τις ακριβότερες κοινωφελείς υπηρεσίες. Κι ότι σε ηλιόλουστες τουριστικές περιοχές όπως η Ελλάδα η παράταση της ημέρας αποτελεί ευλογία Θεού και όχι αιτία νευρώσεων με επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια!

  • Σκεφτείτε απλά τα συναισθήματα μελαγχολίας που νοιώθουμε όλοι μας όταν προς το φθινόπωρο αρχίζει και μικραίνει η μέρα. Είναι τα ίδια που νοιώθαμε πιτσιρικάδες όταν τελείωναν οι καλοκαιρινές διακοπές και ετοιμαζόμασταν για τον αγιασμό στο σχολείο.

Υπάρχουν βεβαίως και απολύτως πρακτικοί λόγοι, όχι μόνο οικονομικοί, που επιβάλλουν την μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια στο φως της ημέρας. Ειδικά το καλοκαίρι. Με την πυκνή κίνηση σκαφών και τις πυρκαγιές. Αντε όμως να βρεθεί Χριστιανός να κάνει σοβαρή κουβέντα όταν σύμφωνα με έρευνα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της Γερμανίας, το 75% των Γερμανών εργαζόμενων θέλουν την κατάργηση της θερινής ώρας για να γλυτώνουν μία ώρα ύπνο, μία μέρα του χρόνου!…

Ωραία λοιπόν, ας καταργήσουμε την αλλαγή της ώρας. Αλλα γιατί σε μία χώρα που θέλει να λέγεται, και είναι ντε φάκτο πλέον τουριστικός προορισμός, απόλυτα συνυφασμένος με τον ήλιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες,  να μην είναι η μέρα όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη; Γιατί να μην έχουμε όλο τον χρόνο την θερινή ώρα, όπως η γειτονική Τουρκία που θέσπισε σχετική ρύθμιση πριν 3 χρόνια, ή για παράδειγμα η επίσης ηλιόλουστη και τουριστικότατη Φλόριντα;

  • Απλό το ερώτημα. Αλλά ξέρετε ποια είναι η ειρωνεία; Ότι ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουν οι Βόρειοι ευρωπαίοι συμπολίτες μας, η Κομισιόν θα δώσει ευκαιρία σε κάθε χώρα να αποφασίσει αν το επιθυμεί την διατήρηση μιας ώρας, χωρίς αλλαγή όλο το χρόνο. ‘Η της θερινής ή της χειμερινής. Κι ότι οι πολυάσχολοι πολιτικοί μας, που κάθε μέρα σώζουν την πατρίδα, τα κόμματα που βγάζουν ανακοινώσεις ακόμη και για τον θάνατο της Αρίθα Φράνκλιν, οι βουλευτές που κόπτονται για τα προβλήματα του τόπου τους,  δεν έχουν προκάμει ακόμη να διαμορφώσουν άποψη…

Περιμένουν να τους την υποδείξουν οι δανειστές…

Ο “πόλεμος” για την κατάργηση της θερινής ώρας δείχνει βασικά το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: