Εγκρίθηκαν και ξεκινούν κατεδαφίσεις 61 αυθαιρέτων στην Αττική: Ακολουθούν άλλα 200




Ενημέρωση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παρείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό σχετικά με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου προτεραιοποίησης για την κατεδάφιση αυθαιρέτων τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. Συγκεκριμένα, «Εγκρίθηκαν ήδη 61 κατεδαφίσεις, οι οποίες θα γίνουν μέσω της επέκτασης των συμβάσεων που προϋπάρχουν και που έχουν συναφθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις».

Ειδικότερα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «θα σταλούν ειδοποιητήρια και θα ξεκινήσουν κατεδαφίσεις για: 27 αυθαίρετα για την περιοχή της Μάνδρας που αφορούν κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός ρεμάτων. 21 μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στο Σαρωνικό, την Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη. 13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες ήδη οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση».

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού συζητήθηκε επίσης το γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «εξετάζει ενδελεχώς τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με το επίμαχο οικόπεδο στο Μάτι, στο οποίο εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι που αναζητούσαν διαφυγή προς τη θάλασσα. Σκοπός είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία για τις αναγκαίες παρεμβάσεις και στο συγκεκριμένο οικόπεδο, στη βάση της πρόσφατης τροπολογίας του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η διαδικασία των κατεδαφίσεων παράνομων κτισμάτων θα συνεχιστεί τάχιστα το επόμενο διάστημα, με την προτεραιοποίηση να αφορά κατεδαφίσεις για 200 έως 300 αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια».

Στη Χαλκιδική
Ολοκληρώνεται σήμερα η κατεδάφιση περίφραξης και η διάνοιξη διόδου προς τη θάλασσα στην περιοχή μεταξύ Πολύχρονου και Χανιώτης, από τα συνεργεία του δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κασσάνδρας, Θωμάς Κοντός, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απομένει ένα κομμάτι είκοσι μέτρων που δεν είχε γκρεμιστεί και θα ακολουθήσει η διαμόρφωση του εδάφους από τα μηχανήματα.

Ο κ. Κοντός επισήμανε ότι δεν θα συνεχιστούν οι εργασίες την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η Πολεοδομία του Δήμου Νέας Προποντίδας που επεξεργάζεται και τα ζητήματα που αφορούν το Δήμο Κασσάνδρας, ολοκληρώνει το επόμενο διάστημα την καταγραφή των αυθαιρεσιών που αφορούν στις ελεύθερες προσβάσεις προς την παραλία. “Περιμένουμε να δούμε τα σημεία στα οποία που πρέπει να γίνουν διανοίξεις, αφού τα καθορίσει η Πολεοδομία και αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκδώσει τη σχετική απόφαση” σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έφτασε στον δήμο η σχετική εγκύκλιος που εστάλη από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία θα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την ερχόμενη εβδομάδα θα προσδιοριστούν οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο δήμος. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι “δεν υπάρχουν στην περιοχή του Δήμου Σιθωνίας τόσο μεγάλα προβλήματα όσο αυτά που παρατηρήθηκαν στην Κασσάνδρα καθώς στη Σιθωνία είναι πιο εύκολες οι προσβάσεις στη θάλασσα”.

Για παράδειγμα”, σχολίασε, “στην περιοχή μας δεν υπάρχει κλειστό μέτωπο στην παραλία μήκους δύο ή τριών χιλιομέτρων. Το μεγαλύτερο σημείο στο οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση είναι μήκους τριακοσίων ή τετρακοσίων μέτρων και βρίσκεται στη Βουρβουρού”.

03/08/2018 13:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αγγελική Λάζου
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: