Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ύδρα: Χωρίς ρεύμα και νερό για πάνω από 24 ώρες




Χωρίς ρεύμα βρίσκεται η Ύδρα για περισσότερες από 24 ώρες καθώς ατό τις 5.30 τα ξημερώματα της Κυριακής υπάρχει ολική διακοπή ηλεκτροδότησης ενώ δεν λειτουργεί ούτε η μονάδα αφαλάτωσης του νησιού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και προβλήματα υδροδότησης.

Σε νεότερη ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι αυτή την ώρα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες φόρτωσης των Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) σε πλοίο το οποίο θα αποπλεύσει από τον Γαλατά και σε διάστημα περίπου δυο ωρών θα καταφθάσει στο νησί.

Η σύνδεση των Η/Ζ με το Δίκτυο του νησιού εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου δύο ωρών από την ώρα άφιξης του πλοίου στην Ύδρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες στη διαδικασία φόρτωσης των Η/Ζ, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η μεταφορά τους στο πλοίο πριν από λίγη ώρα, ενώ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης της βλάβης.

Νωρίτερα, ο ΔΕΔΔΗΕ με άλλη ανακοίνωσή του διευκρίνιζε οτι αποστέλλονται γεννήτριες προκειμένου να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η ηλεκτροδότηση του νησιού και ζητούσε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, κήρυξε το νησί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Ταφύλλη, μετά από αίτημα της Περιφέρειας.

Η Ρένα Δούρου πήρε αυτή την απόφαση για αίτημα κήρυξης εκτάκτου ανάγκης προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Ξενοκράτης, ΚΥΑ 1299/2003 (ΦΕΚ Β 423), επειδή η καταστροφή οφείλεται σε τεχνολογικό συμβάν, οι επιπτώσεις του οποίου έχουν άμεση επίδραση σε ζωτικά αγαθά του συνόλου των πολιτών όπως η ύδρευση, ο ηλεκτρισμός και οι επικοινωνίες και ο Δήμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει μόνος του με ίδια μέσα στην κατάσταση αυτή.

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στο νησί

Στο μεταξύ μετά απο εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου και μετά από αίτημα της Περιφέρειας Αττικής, η υδροφόρα ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ του Πολεμικού Ναυτικού, κατέπλευσε στην Ύδρα για την κάλυψη αναγκών υδροδότησης της νήσου.

Η υδροφόρα έφτασε στην Ύδρα στις 2 τα ξημερώματα, όπως είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο οποίος βρισκόταν μάλιστα εκεί όταν έγινε η διακοπή ηλεκτροδότησης, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις “Κουντουριώτεια 2018”. «Δεν είναι δυνατόν μέσα στο κατακαλόκαιρο να μένει το νησί χωρίς ρεύμα. Αν και η ‘Υδρα τροφοδοτείται από δύο εναλλακτικές πλευρές, δυστυχώς και οι δύο είναι εκτός», πρόσθεσε.

«Άμεσα κινήθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να εντοπίσει πού έχει γίνει η βλάβη, ωστόσο αυτό είναι πολύ δύσκολο διότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι υποθαλάσσιο» τόνισε ο κ. Χατζηπέρος και υπογράμμισε ότι «προβλήματα υπήρξαν και στην υδροδότηση, διότι το νησί έχει αφαλάτωση, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν υπάρχει ρεύμα».

Μετά το μεσημέρι η αποκατάσταση λέει ο δήμαρχος

«Μετά το μεσημέρι, τόσο η υδροδότηση όσο και η ηλεκτροδότηση στο νησί της Υδρας θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως σύμφωνα με τους αρμόδιους, χάρη σε δύο προσωρινές λύσεις που έχουν δρομολογηθεί», όπως δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης.

Ο κ. Κουκουδάκης ζήτησε την κατανόηση των επισκεπτών, αλλά και των επαγγελματιών του νησιού και όπως είπε «δικαιολογημένα έχουν παράπονα και παρά την κατανόηση που δείχνουμε προς τους ανθρώπους του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς τα συνεργεία βρίσκονται στην Ύδρα και μέχρι αργά το βράδυ έκαναν μετρήσεις, εγώ όταν τελειώσει αυτή κρίση, οφείλω με κάθε νόμιμο τρόπο να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του νησιού, διότι η Ύδρα έχει υποστεί ζημιά».

Κανονικά τα πλοία

Κανονικά διεξήχθησαν όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια από και προς την Ύδρα και σε καμία περίπτωση δεν διαταράχθηκαν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες, διευκρινίζει σε σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Ναυτιλίας, με αφορμή την προσωρινή διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησί, όπου τα ταξιδιωτικά πρακτορεία εξέδωσαν με χειρόγραφο τρόπο τα εισιτήρια.

Το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι ο δήμαρχος της Ύδρας δεν ζήτησε έκτακτη δρομολόγηση πλοίων, ενώ το προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, βρισκόταν διαρκώς σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του λιμανιού και στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Παράλληλα, τονίζεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι σε διαρκή επικοινωνία, με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Σταμάτη Ράπτη, με τον δήμαρχο Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη και με τον λιμενάρχη Ύδρας αντιπλοίαρχο Μανδαλάκη Γεώργιο.

Με εντολή του κ. Κουρουμπλή στην Ύδρα αναμένεται να καταπλεύσει το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης ”ΓΑΥΔΟΣ”, με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση του προσωπικού της Λιμενικής Αρχής Ύδρας, καθώς και την περαιτέρω εξυπηρέτηση των πολιτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Χωρίς ηλεκτρικό από τα ξημερώματα η Ύδρα: Τι αναφέρει ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: