Δώσε μας τον Πάστορα για να αρχίσουμε να συζητάμε, το μήνυμα του Τραμπ στον Ερντογάν




Οι Αμερικανοί αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση με την Τουρκία, πριν αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας, Άντριου Μπράνσον, έγινε γνωστό από αμερικανικές πηγές.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, μέσω του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, που συναντήθηκε χθες με τον πρέσβη της Τουρκίας, Σερντάρ Κιλίτς.

Τα παραπάνω αποτελούν πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από δύο πηγές.

  • Το μήνυμα είναι ένα και ο κ. Ερντογάν, δεν έχει παρά να το καταλάβει: Οι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα θέματα θα συνεχιστούν όταν η Τουρκία αφήσει ελεύθερο τον Πάστορα να επιστρέψει στην Αμερική.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Τούρκος πρέσβης ζήτησε τη συνάντηση επιδιώκοντας να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το θέμα του Μπράνσον.

Όμως ο κ. Μπόλτον, δεν δέχθηκε καμία συζήτηση γι’ αυτό καθ’ αυτό το ζήτημα, θεωρώντας ότι δεν έχει κανένα άλλο λόγο για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Ο Λευκός Οίκος απαιτεί τον Πάστορα, αλλά και τους υπόλοιπους φυλακισμένους Αμερικανούς πολίτες πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, για οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συνάντηση στο Λευκό Οίκο σηματοδότησε την πρώτη επαφή μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων, από την ημέρα που ο Πρόεδρος Donald Trump, την Παρασκευή, διέταξε την αύξηση των δασμών για τον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ο κ. Μπόλτον φέρεται να είπε στον Τούρκο πρέσβη ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει να καταθέσει άλλες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πέραν των γνωστών που ήδη έχει παρουσιάσει. Οι πηγές του πρακτορείου δήλωσαν ότι ούτε χθες σημειώθηκε πρόοδος για τις τουρκοαμερικανικές διαφορές.

Σημειώνουμε ότι η συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον κ. Μπόλτον έγινε εν μέσω πληροφοριών ότι η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επιβολή μεγάλου προστίμου στην τράπεζα Halkbank, η οποία λειτουργεί και ως «ταμείο» της οικογένειας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς έκανε γνωστό ότι η συζήτηση μεταξύ του κ. Μπόλτον και του Κιλίτς, αφορούσε την αμερικανική απαίτηση για απελευθέρωση του Πάστορα και επιστροφή του στις ΗΠΑ και την κατάσταση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εκπροσώπου:

  • «Κατόπιν αιτήματος του πρέσβη της Τουρκίας, ο Τζον Μπόλτον συναντήθηκε (χθες) με τον Σερντάρ Κιλίτς στον Λευκό Οίκο. Συζήτησαν σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και για την κατάσταση της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία», δήλωσε η Σάρα Σάντερς.

Πάντως, μετά τη συνάντηση, έγινε γνωστό ότι ο δικηγόρος του Πάστορα προσέφυγε ξανά στο τουρκικό δικαστήριο και ζητά την αποφυλάκισή του. ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Στο στόχαστρο των Αμερικανών η τράπεζα Halkbank: Ο Τούρκος πρέσβης στο Λευκό Οίκο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: