Αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ στο Ιράν: Αν κλείσετε το στενό του Χορμούζ θα απαντήσουμε δυναμικά




Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν, επιδεικνύοντας «πολύ μεγάλη επαγρύπνηση», την ασφαλή διέλευση των πλοίων από το στενό του Χορμούζ, δήλωσε την Τετάρτη ο αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, αναφερόμενος σε πρόσφατα ναυτικά γυμνάσια του Ιράν, τα οποία η Ουάσινγκτον εξέλαβε ως απειλή.

Το Ιράν έκανε την περασμένη εβδομάδα ναυτικά γυμνάσια στον Κόλπο, μερικές ημέρες προτού τεθούν ξανά σε ισχύ σκληρές αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Αυτή η άσκηση καταγράφηκε σε μια μάλλον ασυνήθιστη χρονική περίοδο, καθώς το Ιράν διεξάγει συνήθως γυμνάσια αυτού του είδους και αυτής της κλίμακας αργότερα μέσα στη χρονιά, το φθινόπωρο.

«Είναι αρκετά σαφές ότι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τα γυμνάσια αυτά για να μας στείλουν ένα μήνυμα», δήλωσε στον Τύπο ο στρατηγός Βότελ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Το ιρανικό καθεστώς ήθελε να δείξει πως διαθέτει στρατιωτικές «δυνατότητες» σε αυτό το στενό στρατηγικής σημασίας, που ελέγχει τον Κόλπο και από όπου διέρχεται περίπου το 30% του πετρελαίου που διακινείται διά θαλάσσης παγκοσμίως, έκρινε ο στρατηγός Βότελ.

Σημείωσε ότι σε αυτή την περιοχή το Ιράν μπορεί μεταξύ άλλων να ποντίσει νάρκες, να αναπτύξει ταχύπλοα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε βόμβες, ενώ διαθέτει επίσης πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας και ραντάρ.

Όμως «επιδεικνύουμε εξαιρετική επαγρύπνηση και επιτηρούμε κάθε αλλαγή» στην περιοχή αυτή, τόνισε.

«Μια από τις κύριες αποστολές μας είναι να εγγυώμεθα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελευθερία των εμπορικών ανταλλαγών και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε στο σύνολο της περιοχής», επέμεινε ο αμερικανός στρατηγός.

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε αφήσει να εννοηθεί τον περασμένο μήνα ότι το Ιράν θα μπορούσε να κλείσει το στενό του Χορμούζ. «Εμείς είμαστε ο εγγυητής της ασφάλειας σε αυτό το στενό από πάντα, μην παίζετε με την ουρά του λιονταριού, θα το μετανιώσετε», φέρεται να είχε προειδοποιήσει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: